Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 2

28 Ocak - 3 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Özeti‘nin yılları devirmesinden hareketle ve cesaretle, pazarlama iletişimi alanında olup bitenleri sıralayacağımız yeni bir özete başladık. Hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Sınırları net olmayan kategorilere ayrılmış, tavsiye ve gelişmeye açık bir özet.

Brand Finance’ın açıkladığı “dünyanın en değerli 500 markası” listesinin ilk sırasında bu kez Amazon var. Değeri 151 milyar Dolar olarak hesaplanan markayı Apple ve Google takip ediyor. Ayrıca listenin ilk sıralarında yer alan şirketlerin çoğu bu hafta dördüncü çeyrek karnelerini açıkladı (takı töreni gibiydi, herkes çok kâr etmiş). Buna göre Facebook kullanımında ilk kez düşüş yaşandığı görülüyor.

2018, Facebook için hareketli geçmeye devam ediyor. Rupert Murdoch’ın “içeriğe para ödeyinçağrısına Buzzfeed kurucusu da katıldı. Vox Media CEO’sunun ise Facebook’la daha ciddi problemleri var.

Mobilya sektöründe olduğu kadar pazarlama iletişiminde de alışkanlıkların değişmesinde payı olan IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad 91 yaşında hayatını kaybetti. Ürünlere isim verme mantığı da dahil 9 ilginç bilgi için buraya, markanın ‘ezber bozan’ 10 hareketi için de şuraya bakabilirsiniz. Güle güle, “parasını verdiğim dolabı neden ben monte ediyorum” diye kan ter içinde bırakan adam.

Markalardan devam edelim. İletişim Danışmanı Salim Kadıbeşegil, Pegasus Hava Yolları‘na ait Ankara – Trabzon uçağının pistten çıkmasıyla ilgili bir yazı yazmış ve şirketin kriz yönetimini sorgulamıştı. Şirketten, Banu Karamuk imzasıyla detaylı yanıt geldi ve özetle kriz yönetiminin ‘olması gerektiği gibi’ yapıldığı belirtildi.

Beklenmedik bir krizle meşgul olan diğer marka da Anadolu Efes‘ti. Hürriyet gazetesinde yayımlanan haberde, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan‘ın “Evde bira üretimi satışları etkiliyor ancak bunu sağlıklı bulmuyorum. Bu durum vergi kaybına yol açıyor” dediği aktarıldı. Sosyal medyada ise “evde bira yapımından vergi alınsın” başlığıyla, hızla yayıldı. Boykot çağrıları aldı yürüdü. Daha sonra yine Özilhan imzasıyla paylaşılan bültende, yanlış anlaşılmaya vurgu yapıldı.

Krizin daha büyüğü ise otomotiv sektöründen. VW, BMW ve Daimler Benz’in maymunlar ve insanlar üzerinde egzoz testleri yaptığı iddia edildi.

2012’den bu yana Sberbank çatısı altında hizmet veren Denizbank‘ın, Dubai merkezli Emirates NBD’ye satılacağı konuşuluyor. Business HT de bunun üzerine “bankacılık sektörümüzde en çok ses getiren 10 satın alma” listesi hazırladı.

70. yılını kutlayan Akbank, bunu içinde bu topraklar geçen bir reklam filmiyle duyurmayı tercih etti.

Yüksek bütçeli reklam defilesi Super Bowl bu sene de gündemi meşgul etmeyi başardı. Geceye dair sürpriz, Doktor Mehmet Öz’ün rol aldığı Türk Hava Yolları reklamı. Reklamların toplu gösterimi şurada.

“Super Bowl’a harcanan parayla neler yapılırdı” sorusu Digiday’in de içini kemirmiş ki, uzunca bir liste hazırlamış: “30 saniyelik spot ücreti olan 5,2 milyon Dolar ile dijitalde neler yapılabilir?” Listede, Selena Gomez‘e 8 Instagram paylaşımı yaptırmak gibi maddeler var. Evet, paylaşım başına 600 bin Dolar alıyormuş. Böyle bakınca Super Bowl daha iyi gibi. Sanki.

We Are Social ve Hootsuite yapımı büyük “Digital in 2018” raporu yayımlandı. Neden indirip bir kenarda tutmayalım?

Kullanıcılar için iyi bir haber mi bilmiyorum ama ses teknolojilerinin yükselişiyle yeni bir reklam mecrası doğuyor olabilir. Konu hakkında özet niteliğinde bir uzman görüşü.

Dijitalin kanayan yarası sahte takipçi ticareti, son olarak New York Times’ın kapsamlı dosyasına konu oldu. 12 Dolar’dan başlayan fiyatlarla 250 bin kadar Twitter takipçisi satın alma imkanı sunan Devumi adlı şirket hakkında gerçek kullanıcıların kimliklerini çalma iddiasıyla soruşturma açılıyor. En az 55 bin bot hesabın gerçek Twitter kullanıcılarının isimlerini, profil fotoğraflarını ve diğer kişisel bilgilerini kullandığı tahmin ediliyor.

Sahte kullanıcıları gündemde tutan bir başka olay da ABD seçimlerindeki Rusya merkezli bot ordusunun etkisi. Twitter’ın yayımladığı son veriler, seçim döneminde 700 bine yakın seçmenin 50 bin sahte hesap tarafından yapılan yönlendirici paylaşım yapıldığını gösteriyor.

Publicis Groupe, ekiplerinin ve müşterilerinin iletişimini dönüştürmek için başlattığı Marcel projesi için Microsoft‘la yapay zeka alanında iş birliği yapacaklarını duyurdu. Marcel; grup bünyesinde birbirlerine yardımcı olabilecek kişileri eşleştirecek, grubun kolektif bilgi ve deneyimini organize edip kullanılır duruma getirecek ve çalışanlara kendi sınırlarını aşmalarında yardımcı olacak.

Eski dost podcast hak ettiği değeri bu yıl bulacak gibi görünüyor (Tamamen temenni, evet. Bu satırların yazarı Friendfeed‘in de bir gün çıkıp geleceğine yürekten inanıyor). Dinlemeyi sevenlerdenseniz, şurada McCann Worldgroup CEO’su Harris Diamond‘ın samimi bir röportajı var.

Bu yıl 18-22 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nin jüri başkanları açıklandı.

Geçtiğimiz hafta yeniden yapılanmaya giden Havas Creative Group‘a yeni bir kreatif direktör katıldı. Daha önce FCB İstanbul, Happy People Project gibi ajanslarda görev yapan Yavuzhan Gel, grubun CCO’su Ergin Binyıldız’la çalışacak.

Bir süre önce Amerika’ya yerleşen ve kariyerine orada devam eden Bediz Eker, MediaCat Şubat sayısındaki yazısında bu süreci ve iki ülke arasındaki farklılıkları anlatmış. Çoğu meslekte olduğu gibi reklamcılar arasında da ‘başka diyarlara gitme‘ fikri oldukça yaygın. Merak edenler, Campaign’in uzun süredir devam eden ‘yurt dışı’ serisine göz atabilir.

8 Mayıs’ta ‘güven’ temasıyla düzenlenecek olan Digital Age Summit, konu ve konuşmacı önerileri bekliyor. Bu öneriler oylanacak ve kazanan sahnedeki yerini alacak.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından organize edilen 17. Altın Pusula Ödülleri‘ne başvurular 12 Şubat’a kadar devam ediyor. Yarışmanın ‘genç iletişimciler‘ kategorisi de iletişim fakültelerinin halkla ilişkiler bölümünde okuyan öğrencilerin katılımını bekliyor. Dernek ayrıca 19-20 Nisan tarihlerinde Ankara Üniversitesi’nde Alaeddin Asna anısına “Yeni Zamanlar ve Halkla İlişkiler” konferansı düzenliyor.

“Film Endüstrisi Konferans ve İş Fuarı” tanımıyla yeni bir etkinlik duyuruldu: Beyond24 İstanbul. 3-4 Mart tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü’nde yapılacak olan etkinliğin arkasında, Blue‘nun yapımcısı olarak tanıdığımız Güverte Film var.

Son madde karamsar bir geleceğe açılıyor. Verinin pazarlama iletişimi açısından önemi malum. Davos’ta konuşan Tarihçi ve Yazar Yuval Noah Harari, veri denilince aklımıza tıklanan linklerin, satın alınan şeylerin geldiğini ama esas önemli olanın biyolojik veriler olduğunu düşünüyor. Asıl hedefin beynimiz olduğunu düşünen Harari’nin konuşması aşağıda, Türkçe geniş özeti ise şurada.

5 öneri: Hakan Akben

Her hafta, özetin sonunda sektörden değerli bir ismin 5 önerisini bulacaksınız. Herhangi bir alanda olabilir bunlar (kitap, film, makale, mekan, yemek, sabahın 5’inde uyandıran kedilerle mücadelede naif çözümler vs.). Bu haftanın ‘önericisi’ Dijital İletişim Danışmanı Hakan Akben. Evet, 4 tane öneri var.

Müzik: Yalnız çalışanlar için Eric Clapton‘ın “Reptile” albümünü şiddetle tavsiye ederim. Yormayan, sessiz, sakin ve içten bir albüm.

Mekan: Moda’daki Bizim Evi çok seviyorum. Müthiş zeytinyağlıları var. Vedat Milor da test edip onaylamış. Pazar günleri kapalı. Sadece mesai saatlerinde açık. Haftada 2-3 gün öğlenleri burada yiyorum.

Belgesel: Dünyanın en acımasız yarışı Barkley Maratonu ile ilgili bir belgesel. Doğa, koşu ve insanın limitleri üzerine sakin bir yapım.

Kitap: Haruki Murakami’nin “Koşmasaydım Yazamazdım” kitabını geçen yıl okudum ve hemen koşuya başladım. Kitapta, yaratıcılığı iradenin gücüyle bilemek ve koşunun felsefesi üzerine çok güzel mesajlar var. Herkese tavsiye ederim.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği