Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 1

20 - 27 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Özeti‘nin 170. sayıya ulaşmasından hareketle ve cesaretle, pazarlama iletişimi alanında olup bitenleri sıralayacağımız yeni bir özete başlıyoruz. Hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Sınırları net olmayan kategorilere ayrılmış, tavsiye ve gelişmeye açık bir özet.

Geçtiğimiz yıl, çalıştığı ajans sayısını 6 binden 2 bin 500’e düşürerek 750 milyon Dolar tasarruf ettiğini açıklayan P&G, bu yıl da medya ajanslarını gözüne kestirmiş gibi görünüyor. Medya planlama alanında otomasyona ağırlık verilecek ve in-house çözümlere yoğunlaşılacak. P&G’nin acımasız açıklamalarına alışkın sayılırız zira CBO Marc Pritchard‘ın “Hala dijital ajanslara sahip olmamız şaşkınlık verici. Basın, radyo ya da açıkhava ajanslarımız var mı? Tabii ki hayır” sözlerinin üzerinden çok zaman geçmedi. Pritchard’ın eski bir konuşması:

Haftanın ezber bozan çıkışlarından biri de medya devi Rupert Murdoch‘tan geldi. Medya kuruluşlarıyla sosyal medya platformu sahibi olan teknoloji şirketleri arasında yeni anlaşmalar yapılması gerektiğine işaret eden Murdoch, net bir öneri getirdi: “Facebook güvenilir içerikler istiyorsa, kablo TV şirketleri tarafından benimsenen ücretlere benzer şekilde içerik üreticilerine ödeme yapmalı.” Murdoch ayrıca Facebook ve Google‘ın kendileri için kârlı ama güvenilir olmayan algoritmalarla kalitesiz haber kaynaklarını popüler hale getirdiği görüşünde.

Büyüklerden devam edelim. Hafta içinde WPP, ajanslarından 5 tanesini (Brand Union, The Partners, Lambie-Nairn, Addison, VBAT) Superunion adı altında birleştirdiğini duyurdu. 18 ülkede, 23 ofiste 750 çalışanla hizmet verecek olan ajans FIFA, Vodafone, Ford gibi markalarla çalışacak. Gruptan gelen önemli bir haber de, ses sistemleri markası Bose ile küresel düzeyde iş birliği yapılmış olması. İşin içinde olacak ajanslar ise MediaCom, Grey, Hogarth, Wunderman. Yıllardır MediaCom ve J. Walter Thompson ile çalışan Shell‘in her iki kalem için de global konkur açtığı bilgisini de araya sıkıştıralım.

Dünyanın en büyük 6. iletişim grubu olan Havas‘ın Türkiye’deki yaratıcı ajansları (Havas İstanbul, Project House, Engage, Havas Health) tek bir grup çatısı ve ortak bir üst yönetim altında toplanıyor. Ajanslar birbirinden bağımsız yönetilmeye devam edecek.

Sezona ‘kıpırtılı’ giren ajanslardan biri de Alametifarika. Ajansta son iki senedir yaşanan kabuk değiştirme sürecinin sonunda, 2018’de iddialı bir şekilde bu yapılanmaya son şekli verilecek. Ana yemeğin video olacağı yeni dönemi ve Alamet Holistic‘in detaylarını merak ederseniz, kreatif direktörler Ozan Özüm Özbey ve Odisseas Sevsevme‘nin MediaCat’te yayınlanan röportajına göz atabilirsiniz. Anahtar kelimeler: AlametContent, tek çatı, markalı içerik, iki ekran.

Markalı içerik demişken, Forbes‘un da bu konuda söyleyecekleri var. 2017’nin en ilham verici 8 markalı içeriğinin sıralandığı listenin başında Super Bowl için hazırlanan şu iş var:

En azından bizim için, reklamları esas müsabakadan daha önemli bir organizasyon olan Super Bowl‘a sayılı günler kaldı. CNBC, yüksek bütçeyle yaratıcılığın harman olduğu reklam kuşağında bu yıl hangi markanın nasıl yer alacağıyla ilgili bir derleme hazırladı. 1992’de Cindy Crawford‘un rol aldığı reklamla bu organizasyonun tarihine adını yazdıran Pepsi ‘o günlere’ gönderme yapacak. AdAge’in büyük bir Super Bowl arşivi paylaştığını da hatırlatalım.

Bir önceki haftanın en çok konuşulan işlerinden biri Come to Beşiktaş filmiydi. Hedeflendiği gibi, ülke sınırlarının dışında da ilgi gördü ve FIFA tarafından bile paylaşıldı. Beşiktaş’ın yaratıcı ajansı Muhabbet, süreci ve takımla 2 yıldır süren iş birliğini Campaign Türkiye‘ye anlattı. Bir yıla yayılacak olan kampanya; Avrupa, Asya, Orta Doğu, Afrika ve Uzak Doğu’daki öncelikli ülkeler ağırlıklı olmak üzere TV, açıkhava, basın ve sosyal medyada yayında olacak.

İstanbul da uluslararası tanıtım atağında. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı‘na tasarım kategorisinde seçilen İstanbul’u uluslararası ölçekte tanıtan bir logo tasarlanması amacıyla Creathon City İstanbul adlı bir yarışma düzenleniyor. 17-18 Şubat tarihlerinde Habita‘da gerçekleşecek yarışmaya, konuya ilgi duyan herkes davetli. Tabii hayallerimizdeki İstanbul yaklaşık olarak şöyle:

İstanbul Koynumda Bir Kuş, Erhan Cihangiroğlu

Tanınmak için bunca çabaya girmek zorunda kalmayan bir şehrimiz de var. Özellikle YouTube ve Instagram paylaşımlarıyla tetiklenen Doğu Ekspresi ile Kars‘a gitme furyası, sosyal medya araştırmalarına konu olacak cinsten. 140journos, bu akımı konu alan yeni bir video paylaştı. 18 dakikalık video, geçen yıl Cannes Film Festivali’nde yarışan filmlerin toplamından daha fazla çatışma barındırıyor olabilir. Mevzu her yönüyle ilginç.

Ocak ayını bitirirken, geçen yılın değerlendirmesi ve bu yıla dair öngörüler temalı içerikler de son demlerini yaşıyor. Capital’in devlerin ajandası adıyla paylaştığı ve Borusan, Doğuş, Doğan, Zorlu, Kibar, Sabancı CEO’larının görüşlerinin yer aldığı geniş dosya ‘üst katlarda’ olup bitenlere ışık tutuyor. Yine Capital’in başka bir araştırmasına göre CEO’lar global piyasalarda şu göstergeleri dikkatle takip ediyor:

  • Tüketici endeksleri ve eğilimi.
  • Robotik, chatbot, blok zinciri gibi yeni teknolojiler.
  • Elektrikli, sürücüsüz ve bağlantılı araç teknolojileri.
  • Çin, ABD ve AB piyasalarına dair tüm trend ve göstergeler.

Bir CEO araştırması da PwC‘den. Bin 293 CEO’nun katılımıyla gerçekleşen anketten genel toparlanma ve iyimserlik sinyali geliyor.

LinkedIn‘in APAC bölgesine yönelik anketi de pazarlama profesyonellerinin önceliklerini ortaya koyuyor. Bin kişiyle yapılan çalışmada öne çıkan başlık sanal gerçeklik değil. Artırılmış gerçeklik de değil. “2018’deki önceliğiniz nedir” sorusuna yüzde 55 oranında “daha iyi içerik üretmek” ve “marka bilinci yaratmak” cevapları verilmiş. Sonuçların tamamı şurada.

Tasarım ve inovasyon ajansı Fjord‘un 2018 tahminleri dijital yetkinliklerin artık yepyeni fiziksel deneyimler tasarlamak amacıyla seferber edildiğini vurguluyor.

Önceki hafta New York’ta düzenlenen Retail’s Big Show etkinliğinde de online teknolojileri offline alışverişle buluşturma çabaları üzerinde duruldu. Bir de Amazon‘un kasasız mağazasının açılışı meselesi var tabii. “Perakende” bu yıl hakkında en çok konuşacağımız alanlardan biri olacak gibi görünüyor. Matt Trueman imzalı Perakendeciler için 2018 rehberi mesela.

Reuters Enstitüsü‘nün medya ve teknoloji trendleriyle 2018 öngörülerine yer verdiği raporu ise ekseriyetle sahte haber, yapay zeka ve teknoloji platformlarının gündemi meşgul edeceğini vurguluyor. Rapor kapsamında 29 ülkeden 194 editörün ve yöneticinin katıldığı bir ankete de yer veriliyor. Ankete göre medyacılar dijital aboneliğin önemli bir gelir kalemi haline geleceğini, podcast‘e daha fazla yoğunlaşılacağını ve yapay zekanın denemeye değer olduğunu düşünüyor. Nick Newman imzalı raporun tamamı burada, Türkçe özeti de şurada. Rapor 7 ana noktaya işaret ediyor:

  • Reklamdan aboneliğe yönelme.
  • Sahte haberlerle kırılan güveni yeniden oluşturma.
  • Sosyal ağların yeniliklerine uyum sağlama.
  • Veri kullanımını artırma.
  • Yapay zekaya kapıları açma.
  • Videodan uzaklaşıp yazıya dönüş.
  • Platformlara bağlılıktan kurtulma.

Yayıncıların endişe ettiği platformlar ise genişlemeye devam ediyor. Facebook kimlik doğrulama girişimi Confirm.io’yu satın alıyor. Google‘ın çatı şirketi Alphabet de siber güvenlik işine giriyor. Ayrıca her ikisinin de yerel haber tarafında yeni planları var. Facebook’un yeni sekmesi ve Google’ın yeni hizmeti Bulletin.

2017’nin son çeyreğine ait gelir raporunu paylaşan Netflix‘in, beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiği görülüyor. Hâlâ La Casa de Papel‘in ikinci sezonunu yayınlamayan Netflix, evet.

Kaynak: Statista.com

Serkan Yılmaz‘ın yıllarca Penguen’de okuduğumuz serisi Dudullu Postası, Onur Ünlü imzasıyla BluTV özel yapımı olarak karşımıza çıktı.

Gülse Birsel‘in Star’da yayınlanacak yeni dizisi Jet Sosyete‘den ise ilk görüntüler paylaşıldı.

Onedio ilk web dizisi Kanaga’yı duyurdu. Başrolünde Mehmet Günsür‘ün yer alacağı dizinin yayın tarihi verilmedi.

Birkaç ay önce kapanacağı haberleri yayılan NTV Spor kanalının Discovery Communications‘a satılacağı iddia edildi. Mesut Yar‘a göre kanalın yeni adı D-Max olacak ve stil, moda, otomotiv gibi kalemleri eksen alan yapımlarla karşımıza çıkacak.

Spor gazetesi Fanatik, 22 Ocak günü yeni tasarım ve logoyla çıktı. Bir yenilik de “Türkiye’nin Fanatiği” mottosu.

Recode, çoğumuzun bildiğini sandığı ama pek de hakim olmadığı bir konuya eğilmiş ve dünya medya devleri için “kim kimdir” diyagramı hazırlamış. Düzenli olarak güncelleneceği ve geliştirileceği notunu da verelim. Darısı başka sektörlere.

Ödül sezonu açıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Social Media Awards‘a başvurular devam ediyor. Ödül töreni 26 Nisan’da. Doğrudan Pazarlama Ödülleri‘ne için başvuru için son gün 9 Şubat. Campaign Agency & Brand of the Year için askı süreci 11 Şubat’ta bitiyor. Değerlendirme süreci sonrası ödül töreni 15 Mart’ta yapılacak. 19 Nisan’da beşincisi düzenlenecek olan Marketing Meetup ise sürpriz bir konukla gündeme geldi. Vatandaş robot Sophia, etkinliğe katılmak için Türkiye’ye gelecek.

Bunca ödülden bahsetmişken, 36. Grafik Tasarım Ödülleri‘nin kazanan işlerini topluca görmek istersiniz belki.

“İyi de bu etkinliklerin, eğitimlerin hepsi İstanbul’da” diyen olursa, Google’ın tüm sertifikalarının alınabileceği yeni platformu Academy for Ads yayında. Eğitimler online ve ücretsiz.

Son bir not: Kurumsal İletişimciler Derneği‘nin yeni başkanı, Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık oldu.

5 öneri: İsmail Seval

Her hafta, özetin sonunda sektörden değerli bir ismin 5 önerisini bulacaksınız. Herhangi bir alanda olabilir bunlar (kitap, film, makale, mekan, yemek, sabahın 5’inde uyandıran kedilerle mücadelede naif çözümler vs.). İlk ‘önerici’ Publicis One İçgörü ve Strateji Grup Direktörü İsmail Seval:

Bir kitap. Bu senenin Sapiens‘ı olmasını bekliyorum. Dünyaca ünlü bir nöro-bilimci ve bir besteci kafa kafaya verip insan yaratıcılığını deşifre etmeye soyunuyor ve  yaratıcılığın soyumuzun bugünlere sağ salim gelmesini sağlayan en kritik meziyet olduğunu savlıyor.

Bir makaleMakinelerin yükselişi en çok da marka alanında çalışan bizleri paranoyaklaştırdı. Halbuki endişe edecek bir şey yok. Algoritmalar tüm markaları değil, işini kötü yapan markaları öldürecek.

Bir kısa filmGelişmiş teknolojiler sadece gül bahçesi vadetmiyor tabii. Bu işte bir yalnızlık da var. Çok değerli bir arkadaşımın yorumuyla “50 dakikalık Black Mirror bölümlerinden daha iyi bu 5 dakikalık kısa film”.

Bir podcastÜnlü yazar Daniel Pink her bölümde 1 kitap seçiyor, yazarına 3 soru soruyor ve 20 dakika içinde kitapla ilgili çok değerli çıkarımlar yapıyor. Vakti olmayanlara birebir.

Bir reklamFazlasıyla gündem dışı bir reklam seçtim, ama mecraya göre yaratıcı iş üretme konusunun bizim meslekte çok daha önemli bir gündem maddesi olması gerektiğini düşünüyorum. Gözden kaçmasın.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: