Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • Bu yılki Eurovision yarışmasında finans teknolojileriyle ilgili bir ayrıntı da yer aldı. Sponsorlar arasında yer alan VISA Avrupa, yarışmayı etkinlik alanında izleyenlerin yiyecek, içecek ve hediyelik eşyalarını kolayca satın alabilmesi için -NFC üstünden çalışan- bir akıllı ödeme bilekliği kullanıma sundu.
  • Dünyanın ilk dijital para birimlerinden Liberty Reserve’ün kurucusu Arthur Budovsky, kara para aklamaktan 20 yıl hapse mahkum edildi. ABD vatandaşlığından vazgeçerek cezadan kaçmaya çalışan ancak başarılı olamayan Budovsky, Ocak ayında 122 milyon dolar para kaçırdığını kabul etmişti. Dünya çapında 1 milyondan fazla üyesi bulunan ve yılda 12 milyon işlem yapılan sistem üzerinden toplam 6 milyar dolar kara para aklandığı tahmin ediliyor.

handcuffs money

  • En başarılı finans teknolojileri (fintek) uygulamalarını seçen FinovateSpring’in 2016 yılı galipleri açıklandı. Blockchain tabanlı kimlik platformu BanQu, yatırımcıların farklı platformlardaki yatırımlarını tek bir ekrandan takip edebilmesini sağlayan LendingRobot, maaş dönemlerine göre borç veren PayActiv, büyük veri analizi ve görselleştirme yapan Quid, müşteri ilişkilerini video ve sesli iletişim üstüne oturtan SaleMove ve kurumsal, kişiselleştirilmiş video çözümü Silver6 ödüle layık görüldü. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan hizmetin değeri 1,25 milyar dolara geriledi.
  • Yapılan araştırmaya göre finans teknolojisi alanında son üç yılda yapılan patent başvurusu sayısı önceki üç yıla göre yüzde 83 artış gösterdi. Üstelik bu rakamlara, bazen 18 ay boyunca kamuoyuna açıklanmayan gizli patent başvuruları dahil değil.
  • Kişiler arası borç (kredi) verme akımının en köklü üyesi LendingClub bu hafta CEO’su Renaud Laplanche’ın ayrılmasıyla sarsıldı. 22 milyon dolarlık bir şaibeli işlemin sebep olduğu olayın ardından şirketin borsada işlem gören hisse senetleri yüzde 26 değer kaybetti.
  • The Sun Exchange adlı girişim e-para Bitcoin (BTC) tabanlı bir enerji takas sistemini kurguluyor. Sistemde isteyen herkes BTC ile güneş enerjisi temelli projelere yatırım yapıyor. Yatırımın enerji satışından kazandığı gelir, katkı payı oranında yatırımcısına yine BTC üzerinden aktarılıyor. Sistem ilk versiyonunu 12 ay içinde hayata geçirebilmek için 600 bin dolarlık fon topluyor.

  • Bitcoin’in altyapısını oluşturan Blockchain protokolünün farklı kullanım alanlarına bir yazımızda değinmiştik. İlginç kullanım alanlarından biri de tedarik zinciri yönetiminde ortaya çıktı. Böylece satın aldığınız bir ürünün size ulaşıncaya kadar geçiridiği (hammadde formundaki dönemi dahil) bütün evreleri adım adım görebiliyorsunuz. Dolayısıyla sahip olduğunuz -örneğin- organik sertifikalı bir ürünün gerçekten organik olup olmadığı; bileşenlerini okuduğunuz bir ürünün gerçekten o bileşenlerden oluşup oluşmadığını dahi takip edebilmek mümkün olabilecek.

mercedes-benz-qr-code-4

  • İsveç’in müzik dünyasına kazandırdığı ender evrensel markalardan ABBA grubunun üyesi Björn Ulvaeus, bugünlerde ülkesini nakit paradan kurtarıp tamamen elektronik sisteme geçmesi için çaba gösteriyor. Banka soygunları ve gaspların olmadığı, kayıt dışı ekonominin ortadan kalktığı ve herkesin harcamalarını takip edip yönetebildiği bir toplum hayal değil. Hatta İsveç örneğinde gerçeğe neredeyse ulaşmak üzere. WIRED dergisinin -uzun- söyleşisi meraklılara tavsiye olunur (It’s a rich man’s world!).

  • Mobil ödeme sistemlerine ilginç yaklaşımlardan biri de onay ve tetikleme mekanizmalarını ses tabanlı hale getirmek. Soundpays (aynen Shazam uygulamasında olduğu gibi) satın alma işlemini insan kulağının duyamadığı ancak telefonunuzun duyduğu bir frekans üstünden yaydığı ses dalgalarıyla (son derece zahmetsiz) gerçekleştiriyor.

https://vimeo.com/162999722

  • Sounpays sisteminin bir türeviyse Tonetag. İstenen her cihazı yaydığı kriptolu -ve yine insan kulağının algılayamayacağı bir frekanstaki- ses dalgalarıyla bir temassız ödeme noktasına dönüştürüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=A9YiG6BMe4M

  • Hong Kong merkezli 8 Securities adlı yatırım danışmanlığı (mobil) uygulaması 600 milyon dolarlık yatırımı yönetir hale geldiğini açıkladı. Yapay zeka ile çalışan sistemin en büyük özelliği geleneksel bankaların aksine 100 doları olanla 100 milyon doları olana aynı kalitede ve şartlarda hizmet veriyor olması.

  • Varlık yönetiminin teknolojik araçlar yordamıyla dönüşümüyle ilgili olanlar için güzel bir makale de Skip Maner tarafından Techcrunch’ta yayınlandı.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği