Haftanın Özeti: 77

11 – 17 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

  • ‘İş telefonu’ olarak belleklere kazınan Blackberry artık bu alandan vazgeçerek son tüketici ürünleri kategorisinde cihaz üretmeye karar verdi. Ağırlık verilmesi planlanan konulardan biri de uygulamalar. Şirket bunun için ‘önümüzdeki 30 yıl’ büyüme planıyla bir yazılım departmanı kurmuş durumda.
  • Dünya genelinde tablet ve bilgisayar satışları düşüş eğilimi gösterirken, klavyeli tabletler ve akıllı telefonlar tüketicilerin yeni gözdesi. Sektör verilerine göre bilgisayarlar da tabletler de ciddi bir satış gerilemesine sahne olmuş durumda.

laptop tablet smartphone

  • Samsung artırılmış gerçeklik (AR) için kullanılacak akıllı lensler için patent başvurusu yaptı. Patent metnine göre lensler içine yerleştirilen küçük bir anten ile akıllı telefonlara kablosuz bağlanabiliyor. Yine lens içindeki hareket sensörü sayesinde kullanıcı göz hareketleri ile ya da göz kırparak gördüğü görüntüyü kontrol edebiliyor. Lenslerin içinde bir mikro kamera bile var. Bir yerlerden tanıdık geldi mi?

  • Dijital kameraların olmadığı dönemde çekilen fotoğraf karelerini birkaç dakika içinde basılı olarak görebilmemizi sağlayan Polaroid film ve kameraların üretimi 2008 yılında sonlandırılmıştı. Gönlü buna razı gelmeyenlerin kurduğu The Impossible Project ise hem filmleri üretip satmaya hem de eski Polaroid 600 kameralarını toplayıp, temizleyip yeniden tutkunlarıyla buluşturma görevi üstlenmişti. Firmanın son girişimi baştan sona kendi geliştirdiği 300 dolarlık yeni Polaroid filmli kamera. Bluetooth üstünden kameraya bağlanan özel mobil yazılım sayesinde analog düğmelerle bütün ayarlamalar yapılabiliyor. The I-1 kodlu yeni kamera 10 Mayıs’ta satışa sunulacak.

the-i1

  • Geçen haftaki özette değindiğimiz gibi Amazon, e-kitap pazarının lider ürünü Kindle’ın yeni sürümünü bu hafta duyurarak satışa sundu. Oasis adını taşıyan yeni cihaz önceki nesle göre tamamen yenilenmiş bir tasarıma sahip. Şu ana kadarki bütün Kindle’lardan daha ince ve hafif olan Oasis pil ömrü konusunda da kendi rekorunu kırıyor. 300ppi çözünürlüklü ekranı kağıt kadar yoğun bir okuma tecrübesini parlama ya da yansıma olmadan sağlıyor (290 dolar).

3058842-poster-p-1-the-highest-end-high-end-kindle-so-far

  • Wekey Pocket kendi deyimiyle dünyanın en ince ve hafif klavyesi. Hedefiyse elbette cep telefonu ve tablet kullanıcıları. Bluetooth üstünden eşleşen klavye katlandığında cebe sığacak; hatta inceliğiyle kendini unutturacak kadar pratik görünüyor. 108 dolar.

  • Konuşan oyuncakları ile tanınan ToyTalk, kolayca chatbot hazırlamayı sağlayan bir uygulama geliştirdi. PullString adlı uygulama sayesinde şirketler Facebook, Slack, Telegram gibi uygulamalar üzerinde çalışan botlar hazırlayabiliyor.
  • Google’a ait robotik şirketi Schaft, iki ayaklı yeni robotunun özelliklerini hazırladığı videoyla tanıttı.

  • Teknoloji tarihinin daha ortada ürünü olmadan en yüksek yatırımını alan şirketi olarak tarihe geçen sanal / arttırılmış gerçeklik gözlüğü üreticisi Magic Leap‘e göre geliştirecekleri cihazlar dünyaya bakış açımızı dahi komple değiştirecek kadar dönüştürücü olacak.

  • Sanal gerçeklik apayrı ve heyecan verici bir dünya vaad ediyor ancak bu büyülü evrene adım atmak için takmak zorunda olduğumuz özel gözlüklerin hepsi belirli bir süreden sonra baş dönmesi ve mide bulantısı gibi ‘VR tutması’ olarak da adlandırılan bir rahatsızlığı tetikliyor. Göz ve -dengeyi sağlayan- kulak içi organların uyumsuzluğundan kaynaklanan bu tepki vMocion adlı şirketin geliştirdiği bir kulaklıkla çözülüyor. Havacılıktaki pilot eğitimlerinde kullanılan teknik bir anlamda VR ile aldatılmış beyni bir kere daha aldatmış oluyor. 11 yıllık bir çalışmanın ürünü.

  • İstisnasız her hafta yapay zekaya yönelik gelişmeleriyle hafta özetlerine konu olan Google ve Microsoft bir açıdan bakıldığında parça parça dünyanın en büyük yapay beyinlerini inşa ediyor. TechInsider sitesi şu ana kadar yapılanlara yönelik güzel bir özet çıkartmış.
  • Dünya Robotik Federasyonu’nun verilerine göre dünya çapında endüstriyel robot satışları geçtiğimiz yıl yüzde 8 artış gösterdi. Artışa en çok katkıda bulunan ülke yüzde 16 büyüme ile 66 bin adet robot satın alan Çin.

  • Tek bir parçadan oluşan ve avuçiçi kadar boyutuyla farklılaşan bilgisayar Raspberry Pi, geçtiğimiz günlerde çıkardığı üçüncü kuşak ürünüyle yeniden kendinden söz ettirmeyi başardı. Yazılım ve donanım geliştirmeyi hesaplı, açık kaynaklı ve demokratik bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen bu cihaz ile ilgili tek engelse eğitim. İstanbul Üniversitesi’nde bu hafta açılan Raspberry Pi sınıfı bu açıdan ümit verici. Laboratuvarda 12 Raspberry Pi 3 seti yer alıyor.

IMG_4090

  • ABD Ordusu’nun savunma teknolojilerinin geliştirilmesinden sorumlu DARPA‘nın ilgi alanlarından biri de uzay yolculukları. XS-1 kodlu program kapsamında yeniden kullanılabilir, düşük maliyetli otomatik uzay araçları üstünde çalışan kurum ilk etap için 3 şirketle anlaşarak çalışmalara başlamıştı. İkinci etap da yakında başlıyor. Hedef 10 günde 10 sefer düzenleyebilecek, düşük maliyetli, 680 kg’a kadar yük taşıyabilecek ve sefer başına 5 milyon dolar tasarruf edecek yeni bir araç serisi gleiştirmek.

  • Hafta özetlerinde seferlerine sıkça yer verdiğimiz Solar Impulse 2 adlı İsviçre kökenli girişim, enerjisini sadece güneşten alan motorlarla çalışan özel bir uçakla dünyanın çevresini turlamayı hedefliyordu. Ancak Şubat ayında Hawaii semalarında gerçekleşen seferin ardından güneş pillerinin aşırı ısındığı fark edilmiş ve sefere ara verilmişti. Arada geçen zamanda uçağın pilleri, stabilizasyon ve soğutma sistemleri yenilendi ve Kuzey Amerika’ya yönelik direkt seferi için engel kalmadı.

  • Facebook ve Napster‘ın kurucularından Sean Parker, kanser tedavisine katkıda bulunmak için 250 milyon dolarlık yatırım yaptı. Hedef 6 farklı üniversiteden 300 bilimciyi bir araya getirerek immünoloji alanında yeni bir tedavi metodu geliştirmek ve kansere bağlı ölümleri ortadan kaldrmak (ya da en azından azaltmak).

sean parker

  • 3D yazıcılarda üretilen yumurtalıklar sayesinde kısır farelerin doğum yapabilmesi sağlandı. Northwestern Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma dünyada kısır ya da rahatsızlıkları sebebiyle yumurtalıkları alınan kadınların çocuk sahibi olabilmesi için ümit veriyor.
  • Çinli Bilimciler CRISPR-Cas9 adlı gen düzenleme tekniğini kullanarak insan embriyosunu değiştirmeyi başardı. Çalışmanın amacı AIDS’e yol açan HIV virüsüne karşı doğuştan dirençli bebekler ‘yaratabilmek’. Deneyde 26 embriyodan sadece 4’ü başarıyla düzenlenebildi. Diğerleri beklenmedik mutasyonlara yol açtı. Çalışmanın ahlaki yönü benzer her genetik çalışmada olduğu gibi yoğun tartışmalara sebep oluyor.

dna-editing

  • Kickstarter sitesinden fonlanarak hayata geçen Rise adlı kısa film olabıs bir robot savaşının bizim hatalarımız yüzünden çıkacağını öngörüyor. Zihin esnetme adına dahi izlemekte fayda var.

  • BioMin adlı yeni bir diş macunu diş yüzeyinde aşınan ya da yok olan mineralleri tamamlayarak çürükleri önlüyor. Şu an BioMinF adıyla sadece diş hekimlerine verilen macunun yakında ticari versiyonuyla raflarda yerini alması bekleniyor. İngiltere’deki Queen Mary Üniversitesi tarafından geliştirilen bu karışım kalsiyum, fosfat ve florid iyonlarının yavaş salınımını düzenlemeyi temel alıyor. Her fırçalamadan sonra 8-12 saat arasında oluşturduğu koruyucu yüzey etkisini koruyor. Üstelik tüp başına sadece 7 dolarlık bedel ile.
  • Tokyo Üniversitesi araştırmacıları son derece ince ve esnek bir yüzeyi OLED ekrana dönüştürmeyi başardı. Bu teknoloji sayesinde deri üstüne yapıştırılan şeffaf ekranlarla kandaki oksijen değeri ve kan basıncı gibi birçok gösterge anlık takip edilebilecek.

https://www.youtube.com/watch?v=Ir-M8qoQ3ew

  • Şikago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ile bebeklerin beyin aktiviteleri ve davranışları arasındaki bağlantı tespit edildi. Buna göre 7 aylık bebekler dahi yetişkinlerin tercihlerini anlayabiliyor ve taklit edebiliyor.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

8 Yorum

  • Kobe haberindeki 60 puan ifadesi Ingilizce’den çeviriden kaynaklı galiba.
    İngilizce “points”e karşılık Türkçede “puan” değil “sayı” ifadesi kullanılıyor basketbolda.

  • Amirim, Paul Mason un son yazisi olarak verdiginiz link Temmuz 2015 I gosteriyor. Bahsetmek istediginiz bu yazisi mi? Yoksa baska bir yazisini kastediyordunuz?
    Selamlar… Sevgiler…

  • Ellerinize saglik, 77 haftadir her pazar rituelim haline geldi bu ozetler. Hatta ilham alip ben de daha cok yazilim ile ilgili olacak sekilde benzer bir ise giristim (http://bit.ly/1SmIvIb). Umarim Haftanin ozeti gibi uzun soluklu olur. Amirim bu arada, Switch’in linkinde bir sikinti var. Ya web site cevap vermiyor, ya da link hatali.

  • severek takip ediyoruz ozetlerinizi

    Devridaim makinasina cok daha guzel ornekler perpetual motion olarak arandiginda bulunabiliyor. yukaridaki videoda kirtasiye malzemelerinden yapimi ilginc olsa da, ortadaki kiskacin solunda capraz duran paket lastigi turevi cismin uzerinde azalan burgulari gordukce enerjinin nereden geldigi besbelli :)

  • Gürkan Özturan’ın yazısında whatsapp şifreli konuşmayı aktif etmek için fiziksel olarak yanyana gelip QR kodu okutmak gerektiğini yazılmış ama whatsapp bunu sadece doğrulamak istiyorsanız yapın diyor. ayar hep açık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği