Haftanın Özeti: 74

21 –27 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlananhaftalıközetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzdenkaçan ancak haberdar olmanızdafayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

  • Geçtiğimiz haftanın özetine önce Ankara ardından İstanbul’da gerçekleştirilen terör saldırılarıyla başlamış ve geçtiğimiz Kasım ayındaParis’te yine IŞİD terör örgütü tarafından gerçekleştirilen ve 132 kişinin ölümüne yol açan saldırıların planlayıcısı olarak arananSalah Abdülselam’ın Brüksel’de bir operasyonla-canlı- ele geçirilmesiyle devam etmiştik. İngiliz The Times gazetesinin gündeme getirdiği iddiayagöreIŞİD Paskalya Bayramı’nda Brüksel’dekanlıbir eylem hazırlığındaydı. Ancakeylemi gerçekleştirecekCezayir asıllı Mohamed Belkaid’inSalahAbdülselam’a yönelik operasyonda öldürülmesiyle (ve Abdülselam’ın itirafçı olma ihtimaliyle) bu plan suya düştü. Ancak bu terörü yolundan alıkoyamadı. 22 Mart’ta (NATO ve Avrupa Birliği’nin de Başkenti sayılan) Belçika’nın Başkenti Brüksel’in göbeğiolarak anılanZaventem Havaalanı ve Malbek metro istasyonunda bombalı saldırılargerçekleştirdi. Havaalanı saldırısı anında pistte kalkışa hazırlanan Türk Hava Yolları Pilotu Alp Büyükkara yaşanan kaosun canlı tanıklarından biri oldu.

  • 35 kişininölümü, 315 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların ardından ülkede üç günlük yas ilan edildi ismi konulmamış bir sıkıyönetime geçildi.

  • 6 gözaltıyla başlayan soruşturma sürecinde metrosaldırısınınHalid el Bakravi (27); havaalanı saldırısınınsa ağabeyiİbrahim el Bakravi (29)liderdiğinde gerçekleştirdiğibelirlendi. Dahası bir intihar bombacısının da son anda vazgeçerek yeleğini havaalanında bırakıp kaçtığı ortaya çıktı. Cumartesi günü de güvenlik kamera kayıtlarında ‘şapkalı adam’ olarak adlandırılan canlı bombacının bir süre önceterör zanlısı olarak gözaltına alınıp sorgulananFayçal Cheffou olduğu ortaya çıktı.Daha da ilginç bir ayrıntı olarak bir süre önce Türkiye’ye gelenİbrahim Abdeslam’ınTürk istihbaratı tarafından Suriye’deki radikal örgütlere katılabileceği şüphesiyle (iki kere) Belçika’ya iade edildiği ancak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından (“alma mazlumun ahını” sözleriyle)hatırlatıldı.

  • NSA itirafçısı Edward Snowden ise bu saldırının istihbarat servislerince önlenebilir türden olduğunu iddia etti.Bu eleştirilerüzerineİçişleri Bakanı Jan Jambon veAdalet Bakanı Koen Geens, Başbakan Charles Michel’e istifalarını sundu ancak Başbakan iki istifayı da reddetti. AB üye ülkelerinin içişleri bakanları olası diğer saldırılara yönelik ihtimal ve önlemleri görüşmek için toplandı. İngiliz gazetesi Independent ise ilginç bir konuya dikkat çekti: Brüksel için gösterilen hassasiyet neden Ankara’danesirgendi?

main_1200

  • Tam bu noktada Ekşi Sözlük’teki bir metin Türkiye’ninde bu konuda sandığı kadar masum olmadığınıhatırlattı. Ele verirken talkını, yutmayalım salkımı.
  • Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.
  • Daha uzun yaşamak hemen herkesin ortak hayali. Ama bir de ‘ölmemek’ isteyenler var. Ölümü kabul edemeyenlere yönelik en yaygın ‘hizmet’ cyronics. Türkçede tam bir karşılığı yok ancak bunu bedeni çok düşük ısılarda şok yöntemiyle dondurarak saklama olarak düşünebilirsiniz. Bir şekilde yeniden hayata dönebileceği umuduyla dondurulan 99 bedene ev sahipliği yapan bir merkezeyönelik bir kısa filmde sıra. Çok garip.

  • Bu hafta dünya tarihi adına önemli bir buluşmaya evsahipliği yaptı. Latin Amerika’nın ‘asi ruhu’Kübatam54 yıldır (kendisine 1,1 trilyon dolara mal olan) ABD ekonomik ambargosu altında. Diplomatik ilişkilerini de -haliyle-donduran iki ülkenin buzları 2014’teABD Başkanı Barack Obama’nın girişimiyle çözülmeye başlamıştı.Süreç,bu hafta Obama’nın Küba’yı ziyaretiyle hız kazandı.

OBAMA-KUBA_1

  • 88 yıl sonra ilk defa bir ABD Başkanı’nı ağırlayan Küba’da Obama meslektaşı Raul Castro ilegörüştü. Ziyaret her detayıyla ilginç karelere sahne oldu. Başkanlık kampanyasını ‘Değişim’ (Change) sloganıüstüne kuran Obama’nın Küba için de temennisi değişim oldu. Ambargo henüz kalkmadı ancak Küba geleneklerine gayet aykırı olan basın toplantısında Küba’daki siyasimahkumlara özgürlük umudu doğdu. Basın toplantısı ardından siyaset tarihininen ilginç görüntülerinden biri kayıtlara geçti. Obama, Küba Başkanı Raul Castro’ya sarılıp poz vermek isterken Castro “biz de abarttık ama kremasını abarttık” minvalinde bir hareketledurumu ‘kotardı’.

  • 1992 – 1998 yılları arasında 250 binden fazlakişinin hayatını kaybetmesine, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan iç savaş Avrupa’nın yakın tarihinin en utanç ve hüzün verici sayfaları arasındaki tazeliğini koruyor. İç savaşın yaşandığı Sırbistan’ın o dönemkiCumhurbaşkanı(‘Bosna Kasabı’ olarak da anılan)Radovan Karadzic(70) uluslararası güçlerin ülkeye müdahalesi sonucu kaybedeceğini anlayıncıkaçarak sırra kadem basmıştı.AncakABD tarafından adına konulan 5 milyon dolar ödülün de etkisiyle oluşan izlerle ‘yabancı bir istihbarat servisi’ninSırbistan polisine verdiği bilgi ışığında yakalanarak Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılanmaya başlanmıştı.Srebrenitsa Katliamı‘nın mimarı olarak soykırım suçlamasıyla yargılanan Karadzic’in cezası bu hafta açıklandı. Kendisine yöneltilen 11 suçun 10’undan suçlu bulunaneski lider 40 yıl hapse mahkum oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=nm8H06DQIkY

  • Uluslararası kahve zinciri Starbucks’ın CEO’su Howard Schultz CNN’e verdiği bir röportajda ABD’de sayısı 7 bini geçen restoranlarında satılmayan ve tazeliğini koruyan tüm gıdalarıbundan böyle imha etmek yerineihtiyacı olanlara dağıtacaklarını açıkladı. Bu yıllık 5 milyon öğün yemek anlamına geliyor(Dünyanın kalan kısmındaki Starbucks’larda da yaygınlaşması dileğiyle).
  • Stanford Üniversitesi Tasarım Araştırmaları Merkezi bir robot çöp kutusu geliştirerek sokağa saldı. Amaç insanların böyle bir cihaza nasıl tepki vereceğini görmekti. Ortaya çıkan video kayıtları bir anlamda karakter analizi türünden oldu.

  • Yukarıdakideney ilginizi çektiyse bir önceki deneyin öznesirobotikpuf koltuğunu daizlemeniz gerek (yetmezse çekmece ve kanepeler de var!).

Doktorlar sigarayı bırakmazsam artık futbol oynamayacağımı söylediler; ben de futbolu bıraktım.

  • Yukarıdaki sözler dünya futbol tarihinin en önemli figürlerindenJohan Cruyff’a ait. Kendine has konuşma ve oynama üslubuylaunutulmazlar arasına giren Cruyff bu hafta 68 yaşında bir süredir mücadele ettiği akciğer kanserine yenik düştü.”Hayatımı iki şey değiştirdi. Biri futbol diğeri sigara. Futbol beni hayata bağladı, sigara ise futbol hayatımı bitirdi” diye son dönemini özetleyen ünlü oyuncu tarihte çok az oyuncu ve teknik direktöre nasip olacak derin ve uzun bir iz bıraktı.

  • Robotlar her geçen gün yeni bir işi başarıyla yaparken, işini kaybetme korkusu yaşayan insanlığın bu konu üzerine düşünüp kararlar alması gerekiyor.Önümüzdeki 30 yıl içinde tüm işlerin yarısını robotların yapması bekleniyor. Kuzey Avrupa ülkeleri konuyla ilgili düzenlemeler hazırlığında.

Businesswoman Surrounded by Robots

  • (Şahsen kurucu ekibi içinde yer aldığım) 13 Ekim 1996 yılındayayın hayatına başlayan Radikal gazetesi 21 Haziran 2014’tebasılı yayına son vererek yolunabir haber sitesi olarak devam etme kararı almıştı.Doğan Medya Grubu bu hafta aldığı yeni bir kararla sitenin de yayınınason verme kararı aldı. Böylece Radikal gazetesi 25 Mart 2016 Cuma tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Gazetenin sonYayın Yönetmeni Cem ErciyesDeutsche Welle’ye verdiği röportajdadurum tespitini “Bir sürü şey değişti, 19 yıl önceki Türkiye’de yaşamıyoruz. Pek çoğumuz bu değişimin, yeni Türkiye denen şeyin çok da matah bir şey olmadığını düşünüyoruz belki. Ama bunun dayattığı bir takım koşullar var. Bu koşullardan etkilendiği muhakkak tabii ki, ama bunun en başında ekonomik sebepler geliyor. Radikal kâr eden bir yayın organına dönüşemedi” şeklinde yaptı.
Cea4sWTWwAAIdsr
So long and thanks for all the fish!
  • 1986 yılında ilk sayısını yayınlayan(Radikal’in son logosunun dailham kaynağı) Britanyalı The Independent gazetesi deŞubat ayında basılı yayına son verip sadeceelektronik formatlardan yayına devam etme kararı almıştı. Bu karar uyarınca gazete 26 MartCumartesi günü son basılı sayısınıraflara dizdi. ‘Stop press’ (baskıyı durdurun) başlığıyla çıkan gazete son basılı özel haberinde Libya’nın iç savaş (Arap Baharı) sürecinde linç edilerek öldürülmeden önceSuudi Kralı Abdullah’ı öldürmesi için Muhammed el-Massari adlı birisini görevlendirdiğine yer verdi.
  • Yayın dünyasına yöneliksevindirici bir haber ise Herkese Bilim Teknoloji sitesinin 1 Nisan’da basılı bir dergi olarak da yayınlanacak olması. Sitenin çekirdek kadrosunuCumhuriyet gazetesinin bir süre önce kapatma kararı aldığı (30 yıllık) Bilim ve Teknoloji Dergisi’nin yazarları oluşturuyor.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdakimenüden ulaşabilirsiniz.

16 Yorum

  • amirim saatleri ayarlamadınız galiba, bu hafta bir saatlik gecikme söz konusu :)

  • Twitter’ın faydasından ziyade zararı oldu insanlığa. En büyük faydası eleştiri ve kınamaları toplamak iken zararını bu günkü örgütlerin iletişim kaynağı olması.

  • Radikal kapanacağına göre, orada yayınlanan yazılarınızı kişisel sitenize taşıyacak mısınız? Örneğin Estonya’nın dijital devrimi ile ilgili yazısınıza bağlantı vermiştim. Radikal kapanınca o link kırılacak. Bu konuda herhangi bir önleminiz olacak mı?

    • O yazıların kopyaları bende var ancak başka bir yere taşıma fırsatım olur mu bilemiyorum. Dahası bu çok da faydalı olmaz. Zira o siteye birçok link yer alıyor olmalı. Diyelim ki ben kendi yazılarımı bir yerlere aktardım (Google da taradı ve kabul etti ve Radikal’de bulamayan Google’a girdi, aradı, buldu ve okudu) ama geri kalanlar ne olacak?

      Dijitalin sonsuzluk ve hiçliği aynı anda temsil etme durumuna güzel örneklerden biri daha.

  • Abi 3D baskının gelişimi hızlanmışken sorayım. Kendimiz evimizde, plastik sandalye ve tuvalet terliği yazdırabilecek miyiz?

  • Merhaba.. Android ve ios uygulamaları için bir bölüm yapmayı düşünüyor musunuz? İşe yarar ya da ilginç uygulamalar gibi.

  • Dünya parmak izi ile ödemeyi desteklerken ülkemize mevzuat tersine gidiyor. Parmak izi ile mobil uygulamasına girilebildiği için takdir ettiğim bankam, “ülkemizde uygulanan bankacılık düzenlemeleri çerçevesinde 28 Mart’tan itibaren parmak izi teknolojisinin mobil uygulamalarına girişte kullanılamayacağını” SMS yoluyla iletti.

    Bence bu da bu haftanın önemli bir gelişmesiydi.

  • yapay solungaç olayı iyiymiş. :) telefon görünümlü silah olayı da bir o kadar kötü :( (bir insan, böyle silahlar tasarlarken kendini nasıl motive ediyor hala çözemedim).

  • Merhabalar,

    Sanırım bu haberin linkini unutmuşsunuz.

    Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.

  • Amirim “Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.” maddesinde link yok sanki.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği