Haftanın Özeti: 66

25 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • Türkiye İstatistik Kurumu’nun adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Türkiye nüfusu 31 Aralık 2015 itibarıyla 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu. Dağılımda erkekler yüzde 50,2 (39 milyon 511 bin 191 kişi), kadınlarsa yüzde 49,8 (39 milyon 229 bin 862 kişi) olarak kayıtlara geçti. Önemli bir diğer sonuçsa ülke nüfusunun yaşlanmaya başlaması.
  • Ekonomik ve siyasi ambargonun kalkmasının ardından yeni bir çağa giren İran temaslarını sürdürüyor. Bu hafta İsviçre hesaplarında dondurulan hesaplarının çözülmesiyle dünyadaki nakit ve taşınmazlarına da yeniden kavuşmanın sinyalini alan ülke bir yandan da çıktığı Avrupa turunda ‘yeni ortaklarıyla’ arasını yapıyor. Gezilerde İran heyetinin -bizim için sürpriz olmayan fakat Avrupa’yı karıştıran- talepleri diplomatik krizleri de tetikliyor. İran Başkanı Hasan Ruhani’nin İtalya ziyaretinde toplantının yapılacağı salondaki çıplak heykeller paravanla kapatıldı (İran tarafından talep edilmediği ortaya çıkan bu önlem İran’da bile alay konusu oldu). -FEMEN tarafından protestolara sahne olan– Fransa ziyaretinde Fransa Başkanı François Hollande ile Ruhani’yi buluşturacak yemekte İran heyeti kimsenin şarap içmemesini talep edince Hollande halk diline “haddini bil” şeklinde tercüme edilecek bir cevapla yemeği iptal etti (ama paşa paşa da görüşmesini yaptı) İran heyetleri Türkiye ziyaretlerinde de Anıtkabir’i ziyaret etmemesiyle tanınıyor.
Capitoline Müzesi'ndeki çıplak heykellere İran makyajı bu şekilde yapıldı. Göz görmeyince gönül katlanır demişler.
Capitoline Müzesi’ndeki çıplak heykellere İran makyajı bu şekilde yapıldı. Göz görmeyince gönül katlanır demişler.
  • Her sene İsviçre’de düzenlenen ve dünyanın en önemli buluşmalarından biri olarak kabul edilen Davos’un 2016 toplantısının ardından akılda kalan en önemli 36 fikrin galerisi (eBay’in CEO’su Devin Wenig’in Davos izlenimlerinin ardından teknolojinin ticareti dönüştürmesinin yaratacağı 14 trilyon dolarlık fırsata yönelik 5 yolu paylaştığı blog yazısı da dikkate değer).
  • Türkiye’de ‘Sabır Küpü’ olarak bilinen Rubik’s Cube uğruna şampiyonalar düzenlenen, dünya rekoru denemeleri yapılan bir gurur meselesi. Haftalık özetlere birkaç rekor denemesiyle konuk olan bu zeka oyununda bu hafta çıta epey iddialı bir noktaya taşındı. Jay Flatland tarafından geliştirilen bilgisayarda çalışan yapay zeka uygulamasına bağlı bir robot kameradan algıladığı renklere yönelik bir çevirme stratejisi düşünerek robota komut veriyor. Cihazın bulmacayı çözme süresi sadece 1,196 saniye! Kişisel cihaz ve olanaklarla ulaşılan bir seviye olduğunu düşününce saygı duymamak -ve ürpermemek- mümkün değil.

  • Norveçli Fizikçi Andreas Wahl filmlerde görünen sualtı silahlı çatışma sahnelerinin gerçekliğini test etmek için havuzun altında kendi bedenine ateş etti. Sonucunu izleyerek görün. Sebebini ise okuyarak öğrenin.

  • Günde 1 defa yapacağımız; fazla da zahmete sokmayacak alışkanlıklarla hayatımızı değiştirmemiz mümkün mü? Cevabı merak uyandırıyor değil mi? Quora’da bu satırlar yazılırken 43 cevaba ulaşmış bu soru ilginç fikirler içeriyor. En çok oy alan cevabı özetleyeyim: Her gün kendini ifade edecek bir şeyler yaz, sabah kalkar kalkmaz bir bardak su iç, yine uyanınca yapacağın çok kısa bir egzersiz hareketi belirle, günde 30 dakika oku ve bir sonraki gün ne yapacağını planla. Devamını siteden takip edebilirsiniz.
  • ABD’nin istihbarat kurumu CIA, UFO olarak bilinen tanımlanmamış uçan cisimlerle ilgili gizli belgelerin 1940-1950 yılları arasındaki büyük bir bölümünü ‘gizli’ kategorisinden çıkararak halka açtı. Detayları -ve belgeleri- CIA’in ilgili sayfasından edinebilirsiniz (hatta bir arama motoru bile var).

ufo

  • Sivrisinek sokmasıyla bulaşan Zika adlı virüsün yol açtığı hastalık hamilelerde bebeğin beyin gelişimini durdurup ölümüne sebep olabiliyor. Kesin tedavisi bulunmayan hastalık Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu yıl dünyanın farklı bölgelerinde 4 milyon kişiye bulaşacak.

  • 55 yaşındaki Kaşif Henry Worsley, 100 yıl önce meslektaşı Sir Ernest Shackleton’ın başaramadığı Antarktika’yı yürüyerek geçme teşebbüsü sırasında -Shackleton’a benzer şekilde- hayatını kaybetti. Worsley, seyahatini paylaştığı blogundaki 70. güne denk gelen son yazısında 1.469 kilometrenin ardından başka bir deyişle 50 kilometre kala artık ilerleyecek gücü kalmadığını belirtmişti. Bunun üzerine Kaşif bölgeye sevk edilen bir hava aracıyla (ağır hasta halde) kurtarıldı. Açlık ve susuzluktan kaynaklı olduğu düşünülen rahatsızlığının aslında peritonitis adlı bir bakteriden kaynaklandığı ortaya çıkan Worsley kurtarılamayarak hastanede hayata gözlerini yumdu.

  • Zaman zaman Türkiye gündeminde -Lahey Adalet Divanı olarak- yerini alan Uluslararası Adalet Divanı Birleşmiş Milletler’in (BM) yargı organı olarak özetlenebilir. 1945 yılında kurulan ve Hollanda’nın Lahey şehrinde yer alan mahkemenin 15 yargıcı BM’ye üye ülkeler arasından seçilir ve uluslararası uyuşmazlıklar ve savaş suçları gibi konularda bağlayıcı kararlar alır. Bu hafta Divan tarihinde bir ilk gerçekleşti ve bir -eski- Devlet Başkanı yargılanmaya başlandı. Başlayan duruşmada Fildişi Sahili’nin eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo (70) 2010 yılında seçimi kaybetmesinin ardından ülkesinde başlayan şiddet ve terör olaylarından sorumlu tutuluyor. Davanın 4 yıl sürmesi bekleniyor.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

21 Yorum

  • Serdar Bey merhaba quora sorusu hakkinda verdiginiz link yanlis world cube linkine yonlendiriyor, bulteniniz icin tesekkur ederim bu vesiliyle.

  • “Diğer eksternal linkleri okuyup tıklarken; Femen protestosu linkini okumadan hemen tıklayıvermem” bugünün özeleştirisiydi. Merhaba ben Milliyet Haber gençliği:)

  • Şimdi de zika virüsü. Tedavisi olmayan bu virüsler hep mi var dı yoksa yeni mi türedi? Bilim ilerledikçe yeni virüsler çıkıyor, bu hep böyle mi gidecek acaba.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Roketlerin teknolojisi konusunda Blue Origin ve SpaceX’in yaptiklarini karsilastirmak pek mümkün degil. Blue Origin’in basarisi her ne kadar kücümsenmeyecek kadar önemliyse de, SpaceX’e kiyasla cok daha basit bir olay. Blue Origin, yörünge alti ucus yaparak (100 km’nin cok az üzerine cikiyor) dikey kalkis ve inis gerceklestiriyor. SpaceX ise. yörüngeye ciktiktan sonra bir manevra gerceklestirip atmosfere tekrar giris yapiyor ve suyun üzerindeki bir hedefe inmeye calisiyor. Bunu yaparken ana görevini de (Yörüngeye uydu yerlestirmek, ISS’e Resupply Görevi düzenlemek) yerine getirdigini unutmamak gerekir. O nedenle Blue Origin’in “arayi actigini” söylemek dogru degil. Ikisi de sonucta bir roketi tekrar kullanilabilecek sekilde indirmeye calisiyor ancak bambaska ölceklerde iki projeden bahsediyoruz.

    Konuyla ilgili olarak;
    Elon Musk’in Twitleri : https://twitter.com/elonmusk/status/669131093379956736
    Reddit Tartismasi : https://www.reddit.com/r/spacex/comments/3xvu9p/blue_origin_new_shepard_vs_spacex_falcon_9/
    (Fotograf ölcek yüzünden misleading olarak etiketlendi, düzeltilmis versiyonu da burada https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Falcon_9_First_Stage_Reusability_Graphic.jpg)

    Haftalik özetleriniz pazar günlerime keyif katiyor. Tesekkür ederim.

    Dogan
    Aerospace Eng. ögrencisi

    • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İkisi arasındaki farka önceki özetlerden birinde değilmiştim aslında. Fakat yine de haklısınız birbirinden farklı şeyler. Vurgulamakta fayda var.

  • Şunu fark ettim ki videolarda artık Apple ürünleri Microsoft ürünlerine nazaran daha popüler şekilde kullanılıyor. Bu gidişle Microsoft ölümü bile yakın denilebilir.

  • cleverbot’a “sen kimsen” dedim (özellikle biraz farkli bir lehceyle) cevap karsinda dondum kaldum cevap aynen su: sanane gardaş… pes diyorum… korkutucu be yaw…

  • Selamlar, sabır küpü paragrafındaki “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 salise!” cümlesi teknik olarak yanlış. Salise ile milisaniye aynı birim değildirler. Bir salise saniyenin 60’da birine eşit olduğundan 196 salise, 3 saniye 16 saliseye eşit olur ve cümle de teknik olarak devrik olmuş olur. Bu yüzden cümlenin doğrusu “Cihazın bulmacayı çözme süresi 1 saniye 196 milisaniye!” olmalıdır.

    Selamlar saygılar :)

  • leeo duman ve yangın sensörü yanlış anlamaya yol açabilir. Cihazın yaptığı iş sadece evdeki duman detektörlerini dinliyor ve bir biri alarm verirse bunu sesle algılayarak mobil cihaz üzerinden bildiriyor. Yani kendisi tek başına bu işi yapmıyor. Evde detektörler ile mobil cihaz arasında bağlantıyı sağlıyor bir nevi. Diğer yandan ortalama büyüklükteki bir evde herhangi bir prize takıldığında evde tüm detektörleri duyabiliyor.

  • Antarktika’yı yürüyerek geçmeye çalışan kaşifle ilgili maddede “peritonitis adlı bir bakteri” denmiş ama peritonitis bakterinin değil, oluşan hastalığın adı; “karın zarının iltihabı” demek. Sebebi bakteriler olabilir veya olmayabilir. Özet için teşekkürler, iyi çalışmalar.

  • Serdar Bey
    Haberlerin bitimindeki taglerin kullanımı biraz sıkıntılı. İlgili başlıklar yerine içeriğin tamamını getirmesi yüzünden web tarayıcı genelde çöküyor.
    Örneğin tag/haftanin-ozeti/ linki pc-mobil ayrımı yapmaksızın tarayıcıları kilitliyor.

    • Uyarı için teşekkürler ancak farklı birçok cihazala yaptığım denemelerde bu tip bir durumla karşılaşmadım. Sayfa yükleme süresi haliyle uzuyor ancak kilitlenme olmuyor. (Haftanın Özeti etiketinin döndürdüğü sonuçların sitenin ana sayfasındaki içerikle aynı olduğunu da hatırlatırım).

    • Bir güncelleme: Sanıyorum sizin yaşadığınız olayı anladım. Küçük bir düzeltme yaptım. Sanıyorum artık bu tip bir şey yaşamayacaksınız. Kontrol edip bilgilendirirseniz sevinirim.

  • Peritonitis/peritonit karın zarı peritonun iltihabıdır, bir bakteri değil. Sanırım çeviride küçük bir hata olmuş.
    Özetler gerçekten çok güzel, teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği