Haftanın Özeti: 34

15-21 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Genel Gündem

  • Türkiye Cumhuriyeti siyaset tarihinin en önemli siyasi oyuncularından Süleyman Demirel böbrek, kalp ve solunum yetmezliği sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Demirel bugünün gençlerinin mutlaka tanıması gereken bir figürdü. Sağcılara cinayet işliyor demedi (binaenaleyh) dünü dün; bugünü bugün saydı ve her sorunun çözüm anahtarını hediye etti. Unutulmaz tespiti sizin de kulağınıza küpe olsun: meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz (hoşluk olsun diye bir videosunu ekleyeyim derken aklıma geldi. Bu ülke eskiden böylesi yabani değildi. Siyasetçisi de futbol taraftarı da rakibiyle yan yana gelir, uygarca üstüne düşen rolü yerine getirirdi. Değişmeyenler de yok değil; dertler bitmiyor, konular değişmiyor! İzleyin, görün).

  • Asker uğurlama kadar garip bir diğer huyumuz da gerdek öncesi damat sopalamak. Kocaeli’ndeki bir düğünün 10 kişilik uğurlama heyeti gerdek öncesi olaya kendini öyle bir kaptırdı ki damat yediği dayaktan ötürü baygın halde hastaneye kaldırıldı.
  • (Güney) ABD dahil olmak üzere dünyanın büyük bir bölümünde ciddi bir susuzluk krizi yaşanıyor. Verilere göre dünyayı besleyen 37 büyük su kaynağının 21 tanesi sürdürülebilir olmaktan çıktı (yani kuruyor). NASA’nin GRACE uydu sistemini kullanarak ortaya çıkarttığı harita olayın vehametini ortaya koyuyor.

kuraklik

  • Yunuslar küresel ısınma yüzünden normalde yaşam şansları bulunmayan kuzey denizlerine doğru kayıyor. Ve kutup ayıları da dünya tarihinde ilk defa yunus etiyle tanışıyor. Dünyada çok garip şeyler oluyor. Bu gidiş hayra alamet olmasa gerek.

kutup

  • Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre çevre eylemlerinin çevreye verilen zararı geriletme adına neredeyse hiçbir faydası yok. Her şey kendi düzeninde sekmeden devam ediyor.
  • Oysa insandan muaf doğa kendi başının çaresine bakmak ve soyunu devam ettirmek adına mucizeyle sihir arasında denklemlerle ilerliyor. Tohumlarını çevreye saçmak için patlayan bitkilere bakalım mesela.

https://www.youtube.com/watch?v=NsIojj4PzAo

  • National Geographic hayvanlar da biz insanlar gibi gülüyor mu merak etmiş. Öğrenmek için de gıdıklamış (bilimsel yaklaşım diye buna derim). Sonuç: gülüyorlar. Bunun bir işkence metodu olduğunu savunanlar da var.

01waqlaughing.adapt.1190.1

  • Gençlerin en sık yaptığı hatalar: her şeyin doğrusu bildiğini ya da her konuda anlamlı bir fikir sahibi olduğunu zannetmek, kendini özel sanmak, çok konuşmak ve dahası (Bu makalenin Türkçeleştirilmeye fena halde ihtiyacı var).
  • Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre 2014 yılında ülkesini terk etmek zorunda kalan ve göçmen konumuna geçen kişi sayısı 60 milyonu aştı. The Economist dergisinin derlediği rakamlarda göçmenlerin rotasında Türkiye alabildiğine sıradışı trendiyle dikkat çekiyor. Yazı ve içerdiği rakamlar son derece önemli.

20150620_woc675_2

  • Şehirlere yönelik hem gizemli hem de hüzün verici ayrıntılardan biri terk edilmiş araçlar. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kendi görev alanındaki örnekleri toplama kararı almış. Vaktim olsa mazilerinin izini süren bir mini belgesel yapardım. Anadolu Üniversitesi Sinema-TV bölümü öğrencilerine (belki de geç kalmış) bir tavsiye olsun.

18 Yorum

  • Amirim “Michigan Devlet Üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre çevre eylemlerinin çevreye verilen zararı geriletme adına neredeyse hiçbir faydası yok.” demişsiniz. Linkte tam tersini söylüyor sanki? Ben mi yanlış anladım?

    -Environmental activism works, study shows
    -The environmental movement is making a difference
    -They show that a 1 percent increase in environmentalism tends to reduce emissions by more than enough to compensate for the typical annual increase in emissions.

    • Evet ben de okuyunca aynı tereddütü yaşadım “ben mi yanlış anladım acaba” diye tekrar okudum belki ara satırlarda geçiyordur yeteri kadar etkili değildir vs aradım bulamadım. Düzeltelim hemen amirim genç çevrecilerin şevki kırılmasın :)

  • Yine harika olmuş. Elinize sağlık. En sondaki ketçap şakasını yaptığımız anda evden atacak bir eş bizi bekliyor :)

    Yapay zeka’nın ilerlemesi iyi mi kötü mü tam konumlandıramadım kafamda. Yani biz hep rahat etmek için hayat sahnesinden çekilmelimiyiz. Meydan “yapay zeka”lılara mı kalmalı yani. Bilemedim. (hepsini kastetmiyorum.)

  • Sanat insandan bağımsız olabilir mi? Yanlış yerden başlanmış bir soru. Burda sorulması gereken öncelikli soru; Sanat nedir? Olmalı. Sanata getirilen tanım doğrultusunda yeni sorular doğabilir.
    Teşekkür ederim

  • Extreme Fliers’ın 3. versiyon Micro Drone’u sadece 5 günde ihtiyacının 4 katı olan 300.000 doları topladı.

    Drone’u bu kadar harika yapan özelliklerin bazıları şöyle:

    -Avuç içi kadar küçük olması,
    -HD video kaydı yapabilmesi,
    -Kumanda dışında telefonla kontrol edilmesi,
    -Canlı yayın yapabilmesi,
    -Birlikte gönderilen sanal gerçeklik gözlüğü
    -Zevkinize göre 3D yazdırabileceğiniz dış kabuk
    -Rüzgarda uçabilme
    -180 derece tam ters uçabilme
    -Kırılırsa her parçanın ayrı ayrı değişebiliyor olması

    http://igg.me/at/micro-drone/x/9889767

  • ” Bazı sunumlarımda araya sıkıştırıverdiğim bir cümleyi burada da anıp sorayım: sanat eseri bir insan tarafından yapıldığı için mi sanattır yoksa güzel, etkileyici olduğu için mi? İnsandan soyutlanmış bir sanat mümkün müdür? ”

    Bu soruya baska bir soru ile cevap vermek istiyorum. V. van Gogh’un Sorrowing Old Man tablosunu, bir yazilim hüzünü bildigini ve bunu baskalarina gostermek – anlatmak icin mi yapar yoksa sadece gordugu! icin mi? Bir yazilim neden bir tablo yapmak istesin ki? Diger insanlarin duygularini harekete gecirmek neden istesin? Bence asil sorun bu. Sanat yapmak isteyen sanatci yasadigi donemi kendi duygusal suzgecinden anlatir ve daha sonraki donemlerde bunu goren insanlarda uyandirdigi duygular yuzunden sanat anlamli oluyor.

  • Sanatı insandan soyutladığınızda tanrıyı da bir sanatçı olarak kabul etme imkanı var, bunu da düşünmüş müydünüz? ve tanrıyı sanatçı olarak düşünenlerden misiniz? veya tanrı sizin için ne ifade ediyor diye başlayabiliriz!?.. teşekkürler..

  • 14 Temmuz Yeni Ufuklar’ın yola çıkış tarihi değil, Plüton’a en yakın noktaya ulaşacağı tarih. Bu tarihten sonra Plüton ötesinde Kuipler kuşağına yolculuğuna devam edecek. Yeni Ufuklar sondası yolculuğuna 19 Ocak 2006’da başladı ve şimdiye dek yaklaşık 5 milyar kilometre yol aldı.

  • Abi güzel yazın teşekkürler…sanki liderler o zamanlar daha cesurmuş ne güzel TV kanallarında kozlarını paylaşabiliyor ve dertlerini anlatabiliyor bir tür koalisyon gibi düşündüm..Güzelde konuşuyorlarmış..Mekanı Cennet olsun

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği