Haftanın Özeti: 32

1 -7 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan özetler haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri 5 ana başlık altında sıralar. Diğer kategorilerin bağlantılarını yazının sonunda bulabilirsiniz.

Alabildiğine gerilimli geçen propaganda sürecinin ardından 2015 Genel Seçimleri bugün gerçekleşiyor. 54 milyon seçmen sandık başına gidecek. Ve her seferinde olduğu gibi ‘bu seferki ölüm-kalım meselesi, en önemlisi’ olacak. Öyle olmadığını bir sonraki seçimde göreceğiz. Çünkü o seferki de bir şekilde ‘ölüm-kalım meselesi’ olacak.

Bu özetleri hazırlarkenki ana mesajım “bakın böyle şeyler de oluyor” diyebilmek. Kendi zihni ve fiziki hapishanemizde kafa yorduğumuz konuların sandığımız kadar biricik ve önemli olmayabileceğini düşündürtmek istiyorum biraz da. Gırtlağımıza kadar siyasete battığımızı sanarken dahi uç veren yeni ideoloji ve değerlerden habersiz kaldığımızı düşünüyorum. Bu yüzden ‘diğer’ konular çok daha anlam kazanıyor gözümde.

Her şeye rağmen seçim sonuçlarının hepimiz adına hayırlı şeylere vesile olmasını dilerim.

Genel Gündem

  • Meksika’da yaklaşan genel seçimler öncesi hükümetten enteresan bir hamle geldi: her eve bedava televizyon! 24 inçlik LED TV’ler içinden akacak politik propaganda ve mesajları taşıması için milyonlarca haneye dağılacak. Olayın kılıfı yeni nesil televizyona ihtiyaç duyan dijital karasal yayına geçiş.
  • BBC ‘diktatörlerin olmadığı bir gelecek mümkün mü?‘ diye soruyor. Uzun bir analizden sonra da şu sonuca varıyor: Bu pek mümkün değil çünkü bazı toplumlar güvenlik ve istikrarı özgürlüğüne tercih eder.
Kamboçya'da milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Pol Pot'tan kalan 'hatıralar'.
Kamboçya’da milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Pol Pot’tan kalan ‘hatıralar’.
  • Dilimize ‘bilgisayar oyunu’ şeklinde yanlış bir şekilde girmiş olan ‘video oyunları’, tarihin her döneminde her cihazda büyük bir tutku yarattı. Ancak bugünkü teknoloji sayesinde sinematografik gerçekliğe ulaşıp ve devasa sanal evrenlere genişleyince küresel bir salgına dönüşmesinin önüne geçilemedi. Ne kadar ilgisiniz bilmiyorum ama özellikle Güney Kore, Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinde video oyunları salgın hastalık misali insanları pençesine almış ve neredeyse hayattan tamamen koparmış durumda. Çin’de devlet kanun ve düzenlemelerle olayı kontrol altında tutmaya çalışıyor. BBC bu hafta olayın hiç incelenmeyen bir tarafına mercek tutmuş. Fazla oyun oynamaktan fiziksel hasara uğrayanlar! Unutmayalım ki bu ülkelerde başından kalkamadığı için masada ölen de çok sayıda ‘oyunsever’ bulunuyor (bulunuyordu desek daha doğru gerçi; çünkü artık yoklar).
Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kenidne gelen Lee Young-ho.
Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kendine gelen Lee Young-ho.
  • Çin’de öğrencilerin başarısı bir toplumsal baskı. Başarısız olduğu için intihar eden öğrenci haberleri bile sıradan. Bu baskının kaçınılmaz yan etkilerinden biri de kopya çekmek. Teknolojiye yatkınlık sebebiyle akıl almaz teknikler kullananlarla mücadele de eğitimcilerin yeni dönem uğraşlarından biri. Üniversiteye giriş sınavında başvurulan son tedbir de gücünü teknolojiden alıyor. Havada dolaşan özel insansız hava araçları (drone) yüzlerce kilometre çapındaki radyo sinyallerini takip ederek dışarıyla iletişim kurarak kopya çeken öğrencileri tespit ediyor. Çin’de kopya çekerken yakalananlar 3 yıl sınavlardan men ediliyor (kopya demişken bir eski yazımı da araya iliştirmek isterim).
Sınavlarda ele geçirilen kopya sistemlerine bir örnek. Bozuk para görünümlü cihaza her bastığında kameralı gözlük fotoğraf çekerek soruyu dışarı yolluyor. Doğru cevap dışarıdan kulak içine yerleştirilen alıcıya 'fısıldanıyor'.
Sınavlarda ele geçirilen kopya sistemlerine bir örnek. Bozuk para görünümlü cihaza her bastığında kameralı gözlük fotoğraf çekerek soruyu dışarı yolluyor. Doğru cevap dışarıdan kulak içine yerleştirilen alıcıya ‘fısıldanıyor’.
  • Sosyal medya terör örgütleri için benzersiz, görülmedik bir propaganda ve taraftar toplama aracı. Ama bu avantaj ‘karşı taraf’ için de geçerli. Genellikle unutulan bu detayı bu hafta yaşanan ilginç bir gelişme tekrar hatırlattı. Sosyal medya paylaşımlarına yönelik teknik takip sayesinde IŞİD’in karargahını tespit eden ABD istihbaratı, aynı gün Hava Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği bir hava saldırısıyla örgütün genel merkezini yerle bir etti. Kullanılan tekniklerden biri paylaşılan fotoğrafların EXIF bilgilerinden koordinatları tespit etmekti.
  • ABD Green Card Lottery (Yeşil Kart Piyangosu) adı altında her yıl dünyanın birçok ülkesinden yapılan ücretsiz başvurular arasından on binlerle ifade edilen sayıda göçmen kabul ediyor. Yeşil Kart bir anlamda ABD vatandaşlığının da ilk adımı. Bu kartı almaya hak kazanan başvuru sahiplerine yönelik 16 yıllık verileri içeren bir veritabanına denk geldim. Türkiye 15. sırada. Başvuranların eğitim düzeyi oldukça yüksek. Doğal olarak kabul edilme oranları da. Sandığımızdan çok daha büyük bir beyin göçüyle taze zihinlerimizi kaybediyoruz.
  • Futbol ile ilgim yok ama güzel futbolu anlayabiliyorum. Geçen haftaki özeti yayınladıktan hemen sonra oynanan 2015 Copa del Rey final maçında Barcelona oyuncusu Lionel Messi’nin futbol tarihine geçecek gölünü ESPN adım adım incelemiş. Bu mucizeye bir de bu gözle bakalım.

  • Köpekler sahiplerini telefon ya da tablet ekranlarından tanıyamıyor. Bunun sebebini araştıran National Geographic ilginç bir sonuca ulaşmış. Köpekler tanıma ve algılama yeteneğini büyük ölçüde kokuyu merkez alarak yapıyor. Kokunuzu alamadıkça görüntünüz onun için pek bir şey ifade etmiyor.

  • Avrupalı bir araştırma grubu kanalizasyonlardan topladığı örneklerle şehirlerin uyuşturucu kullanım haritasını çıkardı. Avrupa Birliği Uyuşturucu Bağımlılığı Takip Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada idrar ve dışkı örneklerinden ‘karneler verildi‘. Sonuçlar çok da sürpriz sayılmaz. Londralılar kokainde, Amsterdamlılar ot ve ecstasy’de, Oslo meth, Antwerp ise amfetaminde lider. Amsterdam, Londra ve Barcelona neredeyse her kategoride ilk sıralarda.
  • Yukardaki araştırma Avrupa’da mümkün ancak Hindistan’da neredeyse imkansız. Çünkü ülkedeki evlerin yüzde 53’ünde tuvalet bulunmuyor. Kırsal alanlarda bu oran yüzde 70‘i geçiyor. Tuvaletini uygun bulduğu yere yapan halk birçok hastalık yayıyor. Hükümet ‘Temiz Hindistan’ kampanyası çerçevesinde her eve ücretsiz tuvalet kabini dağıtmaya başladı. 2019’a kadar 60 milyon hane ‘tuvaletlenmiş’ olacak. Fakat esas sorun alışkanlık yaratmak çünkü halkın büyük kısmı evine yakın bir yere tuvaletini yapmak istemiyor. Bir diğer gerekçeyse ‘deliğin küçük oluşu’.

hindistan-tuvalet

  • Marvel yepyeni süper kahraman yorumlarıyla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Detayların sonu yok.

all-new-marvel

  • Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında Türkiye’den bir tane bile mekan yok. Bu ayıp bizim.
  • 45 kata yayılan 70 restoran ve 10 bin odasıyla dünyanın en büyük oteli unvanına sahip olacak Abraj Kudai 2017’de tamamlanacak. 3,5 milyar dolara mal olacak yapının konumuysa ilginç: Mekke. İslam camiasının o bölgede Kabe dışında dikkat çekici bir şeyin varlığına izin vermesini / tahammül edebilmesini anlamak güç.

size-large

  • Kocasının vefatının ardından geriye kalan ‘ıvır-zıvırlarını’ çöpe atan bir kadın farkında olmadan 1976 yılına ait ilk Apple bilgisayarı da gözden çıkarmış oldu. Çöpleri devralan Clean Bay Area adlı firma açık arttırmada cihazı 200 bin dolara sattı!. İşin ilginci bu bedeli kadına devretmek istemelerine rağmen kendisine ulaşamıyorlar.

29679613

  • The New York Times gazetesi Rusya’da iktidar adına internet trollüğü yapan ekibin genel merkezini mercek altına alarak çok ilginç bir dosya hazırlamış. Çok uzun fakat ibretlik bir makale.

18 Yorum

  • Asagida yakaldigim bazi yazim hatalari var. Benim gibi siteyi ilgiyle takip edenler icin sitenim kusursuz olarak devam etmesi yerinde olur :) duzeltmeleri yaptiktan sonra bu yorumu siliniz lutfen.

    ilgisiniz yerine ilgilisiniz olmali

    Oyun oynarken kasları zarar gören ve ameliyatla kenidne gelen Lee Young-ho.(kendine olmali)

    ABD her yıl Green Card Lottery (Yeşil Kart Piyangosu) adı altında her yıl dünyanın birçok ülkesinden yapılan ücretsiz başvurular arasından binlerle ifade edilen sayıda göçmen kabul ediyor.
    (Her yil fazla kullanilmis)

  • Uzunluk ve yorum konusunda kusursuz denilecek bir özet… Gayet güzel bir derleme.
    *Teşekkür ederim

  • “Mekke. İslam camiasının o bölgede Kabe dışında dikkat çekici bir şeyin varlığına izin vermesini / tahammül edebilmesini anlamak güç.”
    amirim biz böyle bir şey olmasını, kat’iyen istemiyoruz, buna Müslümanların büyük çoğunluğu da dahil (zannımca). Ama bunlara engel olamıyoruz, dur diyemiyoruz.

  • amirim; wikiwand çok güzel ama türkçe vikipedi de çalışmıyor.
    Bir de Dennis kısmında dinamik kelimesi yanlış yazılmış.
    Google ın okyanus macerası: http://www.chip.com.tr/haber/google-simdi-de-okyanusa-daldi_56200.html
    microsoft un yeni benzerliğimizi ölçme sitesi: http://www.chip.com.tr/haber/twins-or-not–hit-olmaya-aday-yeni-site_56190.html
    http://www.chip.com.tr/haber/chrome-icin-yeni-flash-yetenegi_56195.html
    haberleri de ilginçti bu hafta.

  • Blogunuzu üç haftadır takip ediyorum.Benim gibi sıradan bir üniversite öğrencisi için çok güzel keyifli oluyor.Zevk alarak okuyorum :)
    Benimde katkım olsun istedim.Belediyelere twitter yoluyla uyarı gönderen BOZUK YOL adı altında uygulama mevcut.Gerçekten faydası oluyor.Bilgilendirmek istedim.İos için linki paylaştım.
    (https://itunes.apple.com/tr/app/bozukyol/id937687133?l=tr&mt=8 )
    Blogunuzu özenle okuyorum ve okumaya devam edeceğim.
    Sizin yazılar sayesinde ingilizce ihtiyacımı farkettim.En kısa zamanda bu konuyada el atıyorum ;)
    Sanki sizinle konuşacak çok şeyim varmış gibi hissediyorum. Ama yorumuda uzatmak istemiyorum.Kaleminize kuvvet diyorum başkada bir şey demiyorum :))

  • Ben 50 yaşında emekli bankacıyım.İsmimden dolayı sezgilermde çok kuvvetli…sizi özenle takip ediyorum ve seviyorum ve bilgilerinizi 18 yaşında üniversiyeye hazırlanan oğluma ben okuyorum….umutla sizi takip edecek günü bekliyorum…..bir anne olarak ben de oğlumun blogunuzda yorum yapmasını arzu ediyorum….ailenize ve size sevgiler..Sezgin Zeytin

  • Serdar Bey Merhaba,yeni sayfa duzeniniz ile ilgili olarak; gecen hafta ilk defa okumaya baslayip iceriklerin sonuna geldigimde,1-Genel Gundem 2-Bilim-Teknoloji 3… olan satiri pas gecmisim ve butun yazilanlarin Genel Gundem ile sinirli oldugunu zannetim.O satiri daha belirgin hale getirmek faydali olabilir.Tesekkurler.

  • bir cok blokda bulabileceğim her konudaki bilgileri sizlerde bulduğum için emeklerinize teşekkür ederim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği