Haftanın Özeti: 239

20 - 26 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Türkiye’de iki yıldan uzun bir süredir erişime kapalı olan Vikipedi’nin kurucusu Wikimedia Vakfı, yasağın kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Türkiye’deki yetkililerle defalarca iyi niyetli görüşmeler yürütüldüğünü ve konunun Türk mahkemelerine taşındığını belirten vakıf, bu şekilde sonuç alamadığı için AİHM’e başvurma kararı aldığını açıkladı. Açıklamada “Vikipedi, daha fazla insan onu kullandıkça, geliştirdikçe ve içeriğini düzenledikçe daha iyi, daha zengin ve dünyayı daha iyi yansıtır hale geliyor. Bir ulus Vikipedi’deki küresel sohbete erişime engellendiğinde, bütün dünya fakirleşiyor.” ifadelerine yer verildi.


Bloomberg’in haberine göre İstanbul Havalimanı’nda hissesi bulunan bazı şirketler, ABD’li Lazard Ltd. ile anlaşarak hisselerini satmak için girişimlere başladı. İsmini açıklamak istemeyen kişilere dayandırılan habere göre ABD’li yatırım bankası Lazard, havalimanını işleten IGA konsorsiyumunun bazı üyeleri ile görüşerek hisselerin değerini belirlemeye çalışıyor. Potansiyel alıcılar arasında Vinci SA, Aeroports de Paris ve bu şirketin Türkiye birimi TAV Havalimanlari Holding AŞ ve Ferrovial SA’nın bulunduğu belirtiliyor. IGA 6,4 milyar Dolar ile şu anda Türkiye’nin en büyük kurumsal borç miktarına sahip. Konsorsiyum havalimanını 25 yıl boyunca işletmek için toplamda 22,1 milyar Dolar ödeyecek. Bu bu borçlar potansiyel alıcıların gözünü korkutabilir. Öte yandan IGA adına konuşan bir sözcü, şirketin hisselerini satma planı olmadığını söyledi.

Spotify sesle kontrol edilebilen akıllı araç asistanını yakında test etmeye başlayacak. Şirket bu cihazla birlikte, insanların araba kullanırken Spotify’ı nasıl dinlediklerini öğrenmeyi planlıyor. Test kullanımı dahilinde bazı Spotify Premium kullanıcıları cihaza ücretsiz sahip olabilecek. İsmi ‘Car Thing’ (Araba Şeyi) olarak belirlenen cihaz, araçların 12 voltluk çıkışına (otomobil çakmağı bölümüne) takılıyor ve Bluetooth aracılığıyla hem arabaya hem de telefona bağlanabiliyor. Cihazın aktive olması için ‘’Hey Spotify’’ demek yeterli; cihaz aktive olduktan sonra yine konuşma aracılığıyla istenilen komutu yerine getirebiliyor. Önümüzdeki haftalarda test aşamasına geçecek cihaz, şimdilik sadece ABD sınırları dahilinde kullanılabilecek.

Son günlerin popüler uygulamalarından TikTok’un sahibi ByteDance, ücretli bir çevrimiçi müzik servisini piyasaya sürmek üzere. Bloomberg’in haberine göre bu yeni uygulama ilk olarak, Spotify ve Apple Music gibi servislerin henüz girmediği üçüncü dünya ülkeleri pazarlarında hayata geçecek.Uygulamanın şimdiden Times Music ve T-Series gibi Hindistan’ın en önemli müzik şirketleriyle anlaşmış durumda olduğu bildiriliyor. Asya bölgesinde bu yeni uygulamanın en büyük rakibinin, her ikisi de ücretsiz kullanılabilen, Tencent’in QQ Music servisi ve YouTube olacağı öngörülüyor.


Google, G Suite özelliğini kullananları uyardı ve parola kurtarma işleminde meydana gelen bir hata sebebiyle, 2005 yılından, bu metodun bırakılmasına dek olan zaman içinde bazı parolaların sistemde şifrelenmemiş şekilde kayıtlı kaldığını açıkladı. Diğer şifrelenmemiş parolalar ise Ocak 2019’dan beri geçici olarak depolanıyormuş. Google G Suite kullanmayan hesapların bu durumdan etkilenmediğini duyurdu.

SpaceX’in Starlink projesi, 2027 yılına kadar dünyanın yörüngesine gönderilecek 12 bin adet uydu ile tüm dünyaya hızlı internet sunulmasını hedefliyor. Projenin ilk ayağı olarak 60 adet uydu 23 Mayıs’ta yörüngeye yerleştirildi. Elon Musk, Starlink’in hizmet vermeye hazır hale gelmesi için 12 bin uydunun tamamına ihtiyaç olmadığını söylüyor. Önümüzdeki yıl içinde hizmet vermeye başlaması planlanan servis sayesinde kırsal bölgelerde ve hareket halindeki araçlarda kesintisiz 1Gbps internet hizmeti verilebileceği belirtiliyor. Böylece internet üzerinden video görüşmeleri ya da çevrimiçi oyunlar hiçbir takılma olmadan kullanılabilecek.

Google’ın ana şirketi Alphabet, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de hizmet verecek bir dronla evlere teslimat servisini başlatmak üzere. Önümüzdeki aydan itibaren Helsinki’de yaşayanların telefonla verdikleri yemek siparişleri, bir dron tarafından kendilerine teslim edilecek.1.5 kiloya kadar ağırlık taşıyabilen ve her bir uçuşta 20 km yol kat edebilen dronlar servise ilk olarak Helsinki’nin en kalabalık bölgesi olan Vuosaari’da başlayacak.

Salı gününden itibaren ABD ulusal posta servisi USPS, Phoenix-Dallas şehirleri arasındaki postaları TuSimple ile birlikte geliştirilen Peterbilt kamyonlarla taşımaya başladı. İki hafta boyunca bu yöntemi denedikten sonra USPS otonom kamyonları kullanma konusunda nihai kararını verecek. Şimdilik şehir içinde otonom posta araçları kullanılması uzak bir ihtimal. Ama şehirler arası taşımacılık otonom kamyonlarla çok daha kolay ve ucuz şekilde yapılabilir. İnsan sürücü kullanılmaması ile birlikte posta şirketleri maliyetlerini her yıl yüz milyonlarca Dolar azaltabilir. Şimdilik TuSimple’ın kamyonlarında bir güvenlik sürücüsü bulunuyor. Ama şirket gelecekte sürücüsüz kamyonlarla depolar arası nakliyat yapabilmeyi amaçlıyor.

Depolarında çalışanlarını çok kötü şartlar altında çalışmasıyla (bazı işçilerin günlük limiti doldurabilmek için tuvalete gitmemesi gibi) eleştirilen Amazon, bu kez işçilerin işini biraz daha eğlenceli hale getirecek bir uygulamayla karşımıza çıkıyor. Artık bazı amazon depolarında çalışanların yaptıkları fiziksel işlemler, sanal bir oyunda kendilerine hareket kabiliyeti kazandıracak. Böylece çalışanlar işlerini ne kadar hızlı yaparlarsa oyunda o kadar fazla ilerleyebilecek. Oyunlaştırma (gamification) adı verilen bu yöntem şirketler tarafından genellikle ürünler ve hizmetlerle etkileşimi artırmak için kullanılıyor. (Fitness uygulamalarının günlük hareket hedefleri koyması ve hedeflere ulaşılınca puan vermesi gibi) Amazon da aynı yöntemi depolarındaki verimliliği artırmak için kullanma kararı almış. Çalışanların bu oyunlara dahil olması mecburi değil. Oyunlarda yüksek skorlara ulaşan çalışanlar Amazon ürünlerini satın almak için kullanılabilecek kredilerle (swag bucks) ödüllendirilecek.

Amazon Body Labs, vücudunun 3 boyutlu olarak taranmasına izin veren kişilere 25 Dolar değerinde Amazon hediye çeki veriyor. Vücut taramasının ne amaçla yapıldığı açıklanmadı ancak Amazon tarama esnasında elde edilen verilerin, çekilen fotoğrafların ve videoların sadece şirket içindeki proje kapsamında kullanılacağını, reklam amaçlı kullanılmayacağını söyledi. Katılımcıların bir günlük kıyafetle bir de vücudu saran bir kıyafetle taranması gerekiyor. Amazon kadın katılımcıların bikini giymesinin daha uygun olacağını söyledi ama katılımcılar dilerse şort ve spor sütyeni ile de taramalara katılabilecek.

Sony ve Microsoft, oyun ve yapay zeka alanında bir ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. Sony’nin oyun ve eğlence hizmetleri, Microsoft’un Azure bulut bilişim hizmetlerini kullanarak kullanıcılara yeni deneyimler sunmayı hedefliyor. Bu iş birliği, Google’ın oyunculara uzak bilgisayarlar üzerinden oyun oynatmayı planladığı Stadia servisine bir yanıt olarak düşünülüyor olabilir. Şirketler henüz iş birliğinin detaylarını açıklamadı ancak anlaşmada oyun ve içerik yayını servisleri gündeme geldi.

Oyun demişken; kült bilgisayar simulasyon oyunu Sims’in dördüncü sürümü ‘The Sims 4’ 28 Mayıs’a kadar ücretsiz indirilebilecek. Oyunu ücretsiz indirmek için yapılması gereken tek şey Origin’in çevrimiçi mağazasına gitmek ve Sims 4 standart paketi seçerek ‘ücretsiz indir’ butonuna basmak. Oyunu oynayabilmek için Origin’in de bilgisayarınızda kurulu olması gerekiyor.

Avustralya’nın Sydney şehrinde yaşayan 33 yaşında bir memur, devlet dairesindeki işini suistimal ederek ofisteki bilgisayarında kripto madenciliği yapmak üzere değişiklik yapmakla suçlanıyor. Avustralya federal polisinin (AFP) iddiasına göre memur bu şekilde 9 bin Avustralya doları kazanmış. İsmi paylaşılmayan adam, hasara mal olacak şekilde izinsiz veri kullanımı ve gizli verileri izinsiz değiştirme suçlarından 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

    • Haberlerimiz birbirinden görsellerle ya da sosyal medya paylaşımları ile ayrılıyor. Bunları kullanmamışsak haberlerin arasına çizgi koyuyoruz. Bazen birbiriyle ilişkili haberleri, belirli bir bütünlük oluşturdukları için birlikte yazıyoruz.

  • Beğenmiyorsanız okumayabilirsiniz, daha iyi yapabileceğinizi düşünüyorsanız neden olmasın, dünya hallerine verilmiş ciddi bir emek var, yıllardır okuyucuyum ve sizin gibi asla düşünmedim. Ne kadar rahatsız edici bir yorum

  • Semih beyi çok başarılı buluyorum. Kendisi ve dünya hallerini kutlarım. Beğeniyle izliyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiyle kalın. İyi akşamlar.

  • Çok güzel seçmeler olmuş. Özellikle haftanın özetleri temanızı çok faydalı buldum, diğer türlü örn. teknoloji alanındaki haberleri okurken bu başlık altında seçmece haberleri paylaşmışsınız. Ellerinize sağlık

  • Haftanin ozeti konseptini cok basarili buluyor, saf haber okumaktan yillardir buyuk keyif aliyorum. Hem sekil hem muhteva olarak benzersiz bir calisma sunuyorsunuz, eksik olmayiniz, isleriniz rast gitsin ustadlarim. Her pazar 10da sizleri bekliyoruz.

  • Her şey gayet belirli, anlaşılır. Her hafta kaçırmadan okuyorum, emeğinize sağlık. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: