Haftanın Özeti: 227

Tasarım, İnovasyon

Mimarlık ve tasarım bölümlerinde okumak ekstra masraflı olabiliyor. Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde iki öğrencinin girişimiyle kurulan Askıda Eskiz platformu da buradan hareketle maddi sıkıntı çeken öğrencilere destek oluyor. Kullanılmış veya ihtiyaç fazlası çizim materyallerinin paylaşımıyla başlayan hareket, zamanla üniversitedeki hocaların ve şehirdeki mimarların katılımıyla burs da veren geniş kapsamlı bir oluşuma dönüşmüş. Askıda Eskiz’in hikayesi Arkitera’da.

Moshe Safdie tarafından tasarlanan ve ‘yatay gökdelen’ olarak tanımlanan Raffles City Chongqing projesi tamamlanmak üzere. Yan yana dizilmiş gökdelenleri birleştiren ‘köprü’ ile dikkat çeken yapı, şimdiden Çin’in en ünlü binalarından biri haline geldi. Crystal adı verilen köprü 300 metre uzunluğunda.

İsviçre’de binaların dış cephelerine yapılan kedi merdivenleri, grafik tasarımcı Brigitte Schuster’in hazırladığı kitapla daha da ünlü olma ve dünyaya yayılma yolunda ilerliyor. Eylül ayında raflara çıkması planlanan “Swiss Cat Ladders” adlı kitapta, İsviçre’nin başkenti Bern’deki bu ilginç gelenek her yönüyle ele alınıyor. 

Bölümden bağımsız olarak, ABD’nin Virginia eyaletindeki köpek spor salonunu araya sıkıştırmak isterim:

Ikea tarafından geliştirilen Gunrid adlı perdeler, bitkilerdeki fotosentez işlemini taklit ederek evin içindeki havayı temizliyor. En azından Ikea’nın iddiası bu. Geleneksel perdelerin fotokatalist bir mineralle kaplanmasıyla elde edilen Gunrid, önümüzdeki yıl satışa sunulacak.

CityLab’de dünyanın farklı şehirlerindeki toplu taşıma araçlarının koltuk desenlerinden oluşan bir derleme var. Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak bilmiyorum ama bakması eğlenceli.

Güney Kore’de geliştirilen deneysel bir yaya geçidi ışıklar ve elektronik sinyaller yardımıyla kazaların azaltmayı amaçlıyor. Sistem termal görüntüleme kamerası kullanarak yaya geçidine yaklaşan yayaları tespit ediyor. Birinin yaklaştığı tespit edildiğinde, yola led ışıklar yansıtıyor. Bu ışıklar 50 metre uzaktan görülebiliyor ama sürücülerin görüşünü engelleyecek kadar parlak değiller. Bir araç yaya geçidine 30 metreden daha fazla yaklaşırsa yanıp sönen elektronik bir trafik işareti sürücüyü uyarıyor.

MIT’nin yeni robotu Mini Cheetah, Boston Dynamics’teki kuzenleri gibi maharetlerini sergilediği bir videoyla karşımızda. Küçük robot ters takla atabiliyor, koşabiliyor, yana adım atabiliyor. Mini Cheetah sadece 9 kilogram ağırlığında ve insanlar tarafından tekmelendiğinde kendini toparlayabiliyor. Evet, bilimcilerin robot tekmelemek gibi bir alışkanlığı var.

Teslimat robotlarına dair pek çok haber paylaştık. Kargo şirketi FedEx de bu kervana SameDay Bot adını verdiği robotuyla katılıyor. Diğer örneklerde olduğu gibi, otonom robot sokaklarda Lidar ve kamera sistemlerini kullanarak engelleri tespit edebiliyor. Düz olmayan yüzeylerde de başarıyla hareket edebiliyor ve yoldaki çukurların; sulu ve kumlu yüzeylerin üzerinden geçebiliyor. Kaldırıma çıkabiliyor ve alçak merdivenleri tırmanabiliyor.

16’ncısı düzenlenen ODTÜ Robot Günleri etkinliğine göz atalım:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • Bakış açınıza ve paylaşımcı ruhunuza hayranım👍👏Çok teşekkürler Serdar Kuzuloğlu🙏

  • Sevgilimle birlikte her hafta severek okuyoruz. Alıyorum elime telefonu ve ona sesli bir şekilde okuyorum. Gerçekten, yerel dilde böyle kaliteli içerikleri okumak çok mutlu ediyor. Başarılarınızın devamını dileriz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: