Haftanın Özeti: 227

İnternet, Girişimler

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG tarafından hazırlanan Küresel Teknoloji Endüstrisi adlı araştırmanın sonuçlarına göre, teknoloji liderlerinin yaklaşık yüzde 60’ı, önümüzdeki 4 yıl içinde Silikon Vadisi’nin dünyanın teknolojik inovasyon merkezi olma özelliğini kaybedeceğini düşünüyor. Yeni teknoloji merkezi adayları arasındaki 15 şehirden 7’si Uzakdoğu ve Asya’dan. New York, Pekin, Tokyo, Seul, Berlin gibi şehirlerin yeni teknoloji merkezi olma şansının yüksek olduğunu ortaya koyan rapora göre şu 10 özelliğe sahip şehirler öne çıkıyor:

  • Yetenekli iş gücüne sahip olması.
  • Milenyum Kuşağı için cazip olması.
  • Pozitif demografik trendler.
  • Araştırma ağırlıklı üniversitelere ev sahipliği yapması.
  • Teknoloji parklarına sahip olması.
  • Başarılı girişimlerin kurulmuş olması.
  • Yerel yönetimlerin teknolojiyi desteklemesi.
  • Vergi ve devlet destekleri sunulması.
  • Yatırım fonları bulunması.
  • Başta yüksek hızlı internet bağlantısı olmak üzere modern bir altyapısı olması.

Çin merkezli video paylaşım uygulaması TikTok dünya genelinde 1 milyar indirilme sayısına ulaştı. Değerinin 75 milyar Dolar olduğu düşünülen uygulama, sadece 2018’de 663 milyon kez indirildi. Aynı dönemde Instagram’ın indirilme sayısı 444 milyon. Öte yandan TikTok, çocuklara ait verileri izinsiz topladığı gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde 5,6 milyon Dolar’lık cezaya çarptırıldı.

Teknoloji devleri düşüncelerimizi manipüle ediyor mu? Deutsche Welle Türkçe konuyu toparlayan bir haber hazırlamış:

Devlerden bahsetmişken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Tesla Kurucusu Elon Musk hakkında, daha önce yapılan adli uzlaşma anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle dava açtı. Komisyon, Musk’ın 20 Şubat’ta kişisel Twitter hesabında şirketin yıllık otomobil üretim hedefiyle ilgili paylaştığı yanlış bilgiler nedeniyle ‘güveni ihlal’ suçundan yargılanmasını talep ediyor. Musk söz konusu tweet’inde Tesla’nın 2019’da 500 bin araç üreteceğini söylemişti. SEC ise şirketin birkaç hafta önce yatırımcılara, bu yıl en fazla 400 bin araç üretebilecekleri bilgisini verdiğini hatırlatıyor.

Tesla stratejisinde keskin bir değişikliğe giderek tüm satışları internet üzerinden yapma kararı aldı. Amaç, şirketin giderlerini azaltarak Model 3’ü daha ucuza, yani 35 bin Dolar’a satabilmek. Model 3 geçtiğimiz yıl ABD’de en çok satılan elektrikli araç olmayı başarmıştı:

Kripto parayla ödeme almaya başlayan işletmelere dair pek çok haber okuduk, yazdık. Ama sonrasında oralarda kripto parayla alışveriş yapılıp yapılmadığını bilemiyoruz tabii. Birleşik Krallık’ta çilingir hizmeti veren Seymour Locksmiths adlı işletme, 4 yıldır kripto parayla ödeme yapacak birini bekliyor. Yani henüz o taraftan bir siftah yok. Minik bir not olarak burada dursun.

Geçtiğimiz yılın en çok ses getiren oyunu şüphesiz ki Fortnite idi. Oyunun yapımcısı Epic Games 2018’de buradan yaklaşık 2,4 milyar Dolar gelir elde etti. Böyle bakınca çok büyük bir para gibi görünmeyebilir ama şirket toplam 30 milyon Dolar ödüllü bir Fortnite turnuvasının duyurusunu yaptı. 13 Nisan – 16 Haziran tarihleri arasındaki elemeler tamamlandıktan sonra en iyi 100 oyuncu ve en iyi 50 takım, 26-28 Temmuz tarihlerinde New York’ta düzenlenecek Fortnite Dünya Kupası’na katılma hakkı elde edecek. Burada ödül havuzu 30 milyon Dolar olacak. Bireysel yarışmaların galibi 3 milyon Dolar’lık büyük ödülün sahibi olacak. Diğer finalistler de en az 50 bin Dolar para ödülüyle ayrılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aliexpress ve Alibaba’dan alınan ürünlerden vergi alınmasıyla ilgili çalışma başlatılacağının sinyalini verdi. Çin’den bir yılda gelen 20 milyon zarfa dikkat çeken Albayrak, bu konunun yasal çerçevede olmadığını ve yıl içinde ‘güçlü refleksler verileceğini’ söyledi.

Webrazzi önceki hafta gerçekleştirdiği E-Ticaret 2019 Konferansı’nda paylaşılan sunumları internet üzerinden kullanıma açtı. El altında tutmakta fayda olabilir.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • Bakış açınıza ve paylaşımcı ruhunuza hayranım👍👏Çok teşekkürler Serdar Kuzuloğlu🙏

  • Sevgilimle birlikte her hafta severek okuyoruz. Alıyorum elime telefonu ve ona sesli bir şekilde okuyorum. Gerçekten, yerel dilde böyle kaliteli içerikleri okumak çok mutlu ediyor. Başarılarınızın devamını dileriz.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: