Haftanın Özeti: 223

İnternet, Girişimler

George Orwell imzalı 1984 adlı romanda iki dakikalık nefret seansları vardır. O günün düşmanı kimse artık, halk o kişiye hakaret eder, kinini kusar. Böylece ‘düşmanın’ ve dolayısıyla otoritenin diri tutulması sağlanır. Techcrunch yazarlarından Jon Evans bu nefret seanslarıyla sosyal medya arasında bağlantı kurduğu uzun bir analiz paylaştı. Sadeleştirilmiş çevirisini sitemizde orijinalini ise şurada bulabileceğiniz yazıdan kısa bir bölüm: “Önce Facebook’ta ya da Twitter’da görüyorsun. Nefret edilesi bir şey: bir fotoğraf, bir video ya da bir tweet. Yanında da bu durumun nasıl aşağılık ve kabul edilemez olduğunu anlatan öfke ve nefret dolu bir yazı. Öfke içinde yükseliyor. Nasıl yükselmesin? Bu öfke için yetiştirildin. Hepimiz öyle. Öfke bombaları, içimizde pimlerinin çekilmesi için bekliyor.”

Hootsuite ve We Are Social tarafından hazırlanan Digital 2019 adlı rapor, günde ortalama 6 saat 42 dakikayı internette geçirdiğimizi gösteriyor. Bu sürenin yarısı mobil cihazlarda geçiyor. Çevrimiçi geçirilen süre konusunda, gelişmekte olan orta gelir düzeyindeki ülkelerin liderliği göze çarpıyor. Örneğin Filipinler’de günlük ortalama internet kullanımı 10 saat 2 dakika. Japonlar günde sadece 3 saat 45 dakikayı internet başında geçiriyor. Fransa’da ise bu süre 4 saat 38 dakika. Türkiye olarak da gayet iddialı görünüyoruz: 7 saat 15 dakika.

Google, Facebook, Microsoft, Amazon ve Apple gibi teknoloji devleri severek kullandığımız veya sevmediğimiz ama kullanmaya devam ettiğimiz ürünlerle hayatımızın içinde. Bu ürünler, çoğunlukla da nasıl iletişim kuracağımız konusunda ‘tam yetkili’ durumda. Gizmodo yazarlarından Kashmir Hill 6 hafta boyunca bu devlerin olmadığı bir hayat yaşadı ve deneyimlerini paylaştı. Amazon’dan alışveriş yapmamak gibi ‘basit’ düşünmeyin. Hill, Amazon servislerini kullanan hiçbir siteye de girmemeye çalıştı örneğin. Böyle büyük bir detoksa girişmeyi düşünenler bu kapsamlı dosyaya göz atabilir.

Cepheyi genişletmek isteyenler için de Diken’de Elçin Poyrazlar imzasıyla yayımlanan “Yeni kapitalizm: Büyük birader sizi kullanıyor” başlıklı bir yazı var.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Facebook kullanmayı bırakmanın daha iyi hissetmemizi sağladığını gösteriyor. Bunun sebebi bağımlılık olabilir. Bazı uzmanlar, sosyal medya platformlarındaki ödül mekanizmalarının kumar ya da madde kullanımındaki krizlerle benzerlik gösterdiğini söylüyor. Araştırmada 2 bin 844 Facebook kullanıcısıyla çalışıldı. Bunların yarısına, hesaplarını bir ay boyunca dondurmaları söylendi. Araştırma sonucunda, katılımcıların Facebook kullanmadıkları bir ay içinde aileleri ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirdiği ve genel olarak daha iyi hissettiğini belirttiği kaydedildi. Ayrıca Facebook kullanmayan kişilerin genel olarak haberler konusunda daha az bilgili olduğu görüldü. Katılımcıların aynı zamanda siyasi tartışmalardan uzak kaldığı ve dikkat aralıklarının genişlediği kaydedildi. Bu arada Facebook, sahibi olduğu Instagram, WhatsApp ve Messenger arasında ortak mesajlaşmayı sağlayacak bir ‘birleştirme planı’ üzerinde çalışıyor.

Cheddar tarafından 5 farklı kaynağa dayandırılarak verilen habere göre Apple aylardır oyun geliştiricileri ile yeni bir abonelik servisi kurmak için görüşmelerde bulunuyor. Bu yeni servisin ‘oyunlar için Netflix’ şeklinde çalışacağı belirtiliyor. Yani kullanıcılar satın almak yerine aylık belirli bir ücret ödeyerek oyunları oynayabilecek. Apple’ın oyun servisinin fiyatı, neleri içereceği ve gerçekten kullanıma sunulup sunulmayacağı henüz belli değil.

Samsung, ürünlerinin paketlerinde kullanılan plastiklerin çevre dostu malzemelerle değiştirileceğini duyurdu. Telefondan buzdolabına kadar tüm ürünlerin paketlenme aşamasında geri dönüştürülmüş ya da biyo-tabanlı plastik ve kağıt kullanılacak.

Başta ABD olmak üzere batılı ülkelerde resmi kurumların yaptırımlarıyla mücadele eden Huawei tüm bu olumsuzluklara rağmen akıllı telefon pazarındaki ağırlığını artırıyor. Hatta yıl sonunda dünyanın en çok satan akıllı telefon markası olmayı hedefliyor. Huawei’nin mali işlerden sorumlu tepe yöneticisinin hala Kanada’da tutuklu bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kullanıcı verilerinin işlenmesi sayesinde kullanıma girmesi beklenen kişiselleştirilmiş TV reklamlarının ayak sesleri daha yakından duyulmaya başladı. Bu yılın sonuna kadar, ABD’deki birçok büyük TV ağı ve sağlayıcısı, ‘kişiye özel’ reklam yayınlayacak. Netflix gibi reklamsız yayın hizmetlerine karşı mücadelede bu uygulamanın izleyicilere daha iyi bir TV deneyimi sunacağı umuluyor. Ayrıca Google ve Facebook tarafından kontrol edilmeyen bir dijital reklam pazarı fırsatı da ortaya çıkmış olacak.

Seveni kadar sevmeyeni de bol olan Çinli sosyal medya platformu TikTok reklam modellerini duyurdu. Avrupa’nın büyük reklam ajanslarından birine gönderilen ve basına sızan sunum, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya’daki verileri ve cinsiyet dağılımını da içeriyor. Yine sunumda 4 farklı reklam modeli gösteriliyor. Reklam gösterimlerinin başlaması, TikTok uygulamasının hayatımıza daha fazla nüfuz edeceği anlamına da gelebilir.

İnternetteki bilgi denizi büyüdükçe, o denizin içinde boğulma tehlikesi de büyüyor. İhtiyacımız olan bilgileri ‘net bir şekilde’ almak için, onları süzgeçten geçirip en basit haliyle sunacak insanlara ihtiyacımız var. Bu noktada, paylaşım ekonomisinin yeni yıldızının ‘bilgi alım satımı’ olacağı düşünülüyor. Hemen her alanda sağlıklı bilgi aktarımını sağlayacak, bilenle bilmek isteyeni bir araya getirecek girişimler yakın süreçte bu özete daha sık konuk olabilir.

Spotify bu yıl içinde podcast’e yatırım yapacağının sinyallerini vermişti. Son haberlere göre şirket, farklı alanlardaki pek çok podcast yayınına ev sahipliği yapan Gimlet adlı girişimi satın almayı planlıyor. Henüz net değil tabii ama telaffuz edilen rakam 200 milyon Dolar. Yıllardır patlama yapması beklenen podcast yayıncılığı nihayet hak ettiği değeri görecek gibi duruyor. Patlamasını istemeyen podcast sevdalıları da vardır elbette.

Bu bölümün son haberi, hayatın epeyce ‘içinden’. “Bürokrasinin azaltılması ve e-devlet” konulu toplantıda, elektrik, doğalgaz ve GSM abonelik işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılabileceği duyuruldu. Gerekli mevzuat değişikliklerinin ardından bu uygulamanın Mart ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: