Haftanın Özeti: 218

Genel Gündem

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 yılı için net asgari ücretin 2 bin 20 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Yüzde 26,05 oranında artan asgari ücret, böylece TL’deki değer kaybıyla gerisine düştüğü Karadağ, Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerdeki asgari ücretin tekrardan üzerine çıkmış olacak.

Rusya’da Komünist Parti mensubu politikacı Nikolai Bondarenko asgari ücretle ilgili ‘bir şey deniyor’. Yoksulluk diyetine başlayan Bondarenko, bir ay boyunca gıda harcamalarını asgari ücreti baz alarak yapacak.

Endonezya’nın Sunda Boğazı’nda volkanik hareketlerin tetiklediği tsunaminin ardından ölenlerin sayısı 420’yi aştı. En az bin 459 kişinin de yaralandığı felaket, 700’den fazla ev ve otelin de yıkılmasına yol açtı. Anak Krakatau adlı yanardağdaki patlamalar sebebiyle yeni bir tsunami tehlikesine karşı uyarı yapıldı. Felaket bölgesini ziyaret edenlerin selfie heyecanı da dünyanın dört bir yanından tepki aldı.

Avrupa’nın en yüksek ve aktif yanardağı Etna’nın harekete geçmesiyle de İtalya’da irili ufaklı onlarca deprem meydana geldi. Catania’da yaşanan 4,8 büyüklüğündeki deprem 30 kişinin yaralanmasına yol açtı. Lavların insanlar için şimdilik tehlike oluşturmadığı ifade ediliyor.

İtalya’daki Pompeii Arkeolojik Parkı’nda, üzerine koşum takımı ve eyer takılmış bir atın kalıntıları bulundu. 79 yılında Vezüv Yanardağı patlayarak şehri kül ve kayaların altında bırakmıştı. Yoğun bir sıcak gaz ve döküntü bulutu, bölgedeki canlıların heykel gibi kalmasına sebep olmuştu.

Dünyada, son dönemde iyiye giden şeyler de oldu. Böyle söyleyince pek inandırıcı gelmemiş olabilir ama elimizde bir şeylerin iyiye gittiğine dair, grafiklerle de desteklenen bir haber var. Örneğin 2017’de dünya elektriğin yüzde 25’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etti. Üstelik bu rakamın bu yıl yüzde 30’un da üzerine çıkması bekleniyor.

2018’de dünya adına umut veren yeniliklerin haberlerini de okuduk. Başvuran herkesi işe alan ve bu haliyle ayakta kalmayı başaran şirket, haftanın 4 günü çalışmaya başlayan ve böylece verimi artan bir başka şirket, Alzheimer hastaları için bir mobil uygulama geliştiren 14 yaşındaki kız derken şöyle bir ferahlamak isterseniz şurada 10 tane ilham verici hikaye var.

İskoçya’da evsiz insanların çalıştığı bir kafe zinciri olan Social Bite elde ettiği gelirin bir kısmıyla yine evsizlerin barınabileceği küçük bir site inşa etti. Sitede şimdilik 11 ev bulunuyor. İlk şubesini 2012’de açan Social Bite’ın en sadık ‘müşterileri’ de evsizler.

Şu noktada Çorbada Tuzun Olsun Derneği’ni hatırlamamak olmaz tabii.

Ürdün’de camiler güneş panelleriyle yenilenebilir enerjiye geçiş yapıyor. Şimdilik yaklaşık bin camide yapılan dönüşümün önümüzdeki yıllarda 5 bin 500 camiye ulaşması planlanıyor.

2018’i muhtemelen Kuzey Kore ve Güney Kore arasında barış rüzgarlarının estiği yıl olarak da hatırlayacağız. Aslında yılın ilk aylarında -Donald Trump’ın deyimiyle- ‘Roket Adam’ Kim Jong-Un, nükleer silah denemeleri ve sert çıkışlarıyla güneydeki komşusunda tedirginlik yaşanmasına sebep olmuştu. Sonra sular duruldu ve fiilen savaş halinde olan iki ülkenin lideri bir araya gelerek samimi pozlar verdi. Geride bıraktığımız hafta Kuzey Kore ve Güney Kore’yi birbirine bağlayacak yeni yollar için sembolik temel atma töreni yapıldı.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırma; insanların mutlu olmalarına, kendilerini iyi hissetmelerine neden olan başlıca etkenleri sıraladı. 495 kişiye 60 farklı senaryo üzerinden soruların yöneltildiği anket sonucunda, katılımcıların neredeyse tamamının şu dört durum ve olayda mutlu olduğu ortaya çıktı:

  • Zor zamanlarda kendisine şefkat gösteren biri olduğunda.
  • Bir çocuk gelip sarıldığında.
  • Evcil hayvanı sırf onu gördüğü için mutlu olduğunda.
  • Birisi ona “seni seviyorum” dediğinde.

Bill & Melinda Gates Vakfı 40 bin kişinin katılımıyla Küresel Gençlik Anketi adında bir anket gerçekleştirdi. Pazar araştırması şirketi Ipsos tarafından yapılan çalışma ilginç bir sonuç ortaya koydu: Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kişiler, yüksek gelirlilere göre, kendi jenerasyonlarının dünyaya ebeveynlerinin jenerasyonundan daha fazla etki edebileceğine inanıyor. Bu konuda rakamlar sırasıyla yüzde 63 ve yüzde 39 oldu. Hindistan, Kenya ve Nijerya’da gençlerin üçte ikisinden fazlası, ülkelerinin yönetimi hakkında söz sahibi olabileceklerini düşünüyor. Örneğin ABD’de bu görüşe sahip olan gençlerin oranı ise yarıdan az. Gelişmekte olan ülkelerde gençler arasında doktor, mühendis ya da öğretmen olma isteği oldukça yaygın. Gelişmiş ülkelerde de doktorluk en popüler meslek ancak ikinci sırada oyunculuk (gamer) geliyor.

Bir başka araştırmaya göre 2016 yılında, ABD’de 19 yaş altı çocuk ölümlerinin en büyük sebebi otomobil kazalarıydı. İkinci sırayı ise silahlar aldı. ABD’de o yıl silahlarla (saldırı veya kaza) hayatını kaybeden çocukların sayısı, kanser sebebiyle ölenlerin neredeyse iki katıydı. Ülkede, çocukların yaşadığı her üç evden birinde silah bulunuyor. Bu silahların yüzde 43’ünün de kilit altında olmadığı ve dolu bir şekilde saklandığı belirtiliyor.

UNESCO İstatistik Enstitüsü, farklı ülkelerde Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçeyi, satın alma gücü paritesine göre inceledi. Ortaya çıkan verilere göre dünyada Ar-Ge çalışmalarına en çok bütçe ayıran 10 ülke:

  1. Amerika Birleşik Devletleri: 476,5 milyar Dolar.
  2. Çin: 370,6 milyar Dolar.
  3. Japonya: 170,5 milyar Dolar.
  4. Almanya: 109,8 milyar Dolar.
  5. Güney Kore: 73,2 milyar Dolar.
  6. Fransa: 60,8 milyar Dolar.
  7. Hindistan: 48,1 milyar Dolar.
  8. Birleşik Krallık: 44,2 milyar Dolar.
  9. Brezilya: 42,1 milyar Dolar.
  10. Rusya: 39,8 milyar Dolar.

ABD yönetimi, tarımı güçlendirmek amacıyla hazırlanan bir yasa tasarısıyla, ülkede endüstriyel amaçlı kenevir yetiştirilmesini serbest bıraktı. Kenevir bitkisinin lifleri karton kutudan halıya, tekstilden kağıda kadar pek çok ürünün imalatında kullanılabiliyor. Tarım yasası, çiftçilerin kenevir üretirken karşılaştıkları engellerin (sulama hakkından ve ve sigorta hizmetlerinden faydalanamama gibi) ortadan kalkmasını sağlayacak.

71 yaşındaki Fransız maceraperest Jean-Jacques Savin varil şeklindeki bir kapsülle Atlas Okyanusu’nu geçmeyi planlıyor. İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’ndan yola çıkan Savin 3 ay sonunda Karayipler’e ulaşmayı umuyor. Yaklaşık 6 metrekarelik yaşam alanı olan kapsülün, okyanus akıntılarının yardımıyla yaklaşık 4 bin 500 kilometre gitmesi gerekiyor.

Colin O’Brady adlı bir gezgin ise Antarktika’yı bir uçtan bir uca 53 günde geçerek bambaşka bir başarıya imza attı. Bin 432 kilometre yol kateden O’Brady, bunu tek başına ve yardımsız şekilde gerçekleştiren ilk kişi oldu. İki yıl önce emekli bir İngiliz subay aynı yolculuğu yapmayı denemiş ve bitişe yaklaşık 50 kilometre kala hayatını kaybetmişti.

Sosyal medyayı aktif kullananlar, geride bıraktığımız haftanın herhangi bir gününü sahibi tarafından terk edilen bir köpeğin görüntülerini izleyerek ve onun için üzülerek geçirmiştir muhtemelen. Hayvan hakları organizasyonu PETA “Hayvanlar Noel hediyesi değildir” dediği yeni kampanyasıyla, hediye edilen ve sonra sokağa terk edilen evcil hayvanlara dikkat çekiyor. Kampanya kapsamında Hamburg sokaklarına terk edilen ışıklı köpek heykelleri meseleyi gayet net anlatıyor.

Avrupa’da bu konuda da sert önlemler alınıyor:

Soğuk havanın iliklerimize işlemeye başladığı şu günlerde, bu satırları okuyanlar arasında yazın ve Ege kasabalarının hayaliyle hayata tutunan birileri de vardır muhtemelen. Bir zamanlar Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapan, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyü, korunan mimari yapısıyla küçük bir zaman yolculuğu vadediyor.

BBC gözünden 2018:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: