Haftanın Özeti: 217

İnternet, Girişimler

Twitter, 2018’in ilk altı ayında gelen talepler üzerine hangi ülkede ne kadar tweet sildiğini ve ne kadar hesabı engellediğini açıkladı. Listeye baktığımızda Türkiye’nin 8 bin 988 taleple açık ara lider olduğunu görüyoruz. İkinci sırada yer alan Rusya, Türkiye’den 5 kat daha az talepte bulunmuş durumda. Diğer ülkelerde 250’den fazla talep olmaması da dikkat çekici. Yani Türkiye, en fazla tweet sildirme talebinde bulunan üçüncü ülke olan Pakistan’dan 37 kat daha fazla talepte bulundu. Türkiye’nin taleplerinin yüzde 18’i, Rusya’nın taleplerinin yüzde 27’si onaylandı. Türkiye, şikayette bulunan toplam 38 ülke arasında talepleri en çok onaylanan altıncı ülke konumunda. Türkiye ayrıca 2018’in ilk altı ayında toplamda 13 bin 843 hesabın kapatılması için Twitter’a talepte bulundu. Bu hesaplardan sadece 425 tanesi kapatıldı. Bu rakamların sadece yasal suç sebebiyle kapatılan hesapları gösterdiğini hatırlatmakta fayda var.

Çin’e özel sansürlü arama motoru geliştirme çabası Google’ın başını epeyce ağrıttı. Şirket çalışanları Dragonfly isimli bu proje için defalarca yönetimi protesto etti ama açıkçası geri adım atılacağına dair pek umut yoktu. The Intercept adlı sitenin haberine göre proje şimdilik durduruldu. Google’daki özel hayatın korunması tartışmaları yüzünden Çinlilerin arama verilerinin derlendiği sistem kapatılınca Dragonfly’ı geliştirme çalışmaları sekteye uğradı. Tabii zaman ne gösterir bilemiyoruz.

2019 öngörülerinin havada uçuştuğu günlerden geçiyoruz. The Verge uzman görüşlerini dikkate alarak, sosyal medyanın yakın geleceğine dair 22 öngörüyü derledi. Apple veya Google’ın yeni bir sosyal medya platformu çıkaracağı da beklentiler arasında. Haberde, TikTok’a dair kimsenin beklentilerini paylaşmadığına da özellikle dikkat çekiliyor (Yok sayma taktiği olabilir)Hootsuite de 2019 sosyal medya trendleri raporunu paylaştı. Detaylarını şurada bulabileceğiniz rapora göre, geride bıraktığımız yıl boyunca yaşanan kişisel veri ihlallerinin de etkisiyle sosyal medya platformları güveni yeniden inşa etmeye yoğunlaşılacak.

Bir dönem fırtınalar estiren Vine adlı uygulamanın kurucularından Colin Kroll New York’taki evinde ölü bulundu. HQ Trivia adlı oyunun da kurucularından olan 34 yaşındaki girişimcinin ölüm sebebiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Dünyanın en büyük oyun şirketlerinden Zynga Finlandiya merkezli Small Giant Games’i satın aldı. Empires & Puzzles adlı oyunuyla bilinen Small Giant Games’in toplam satış bedeli 700 milyon Dolar olarak duyuruldu. Zynga yakın dönemde Türkiye’den de iki önemli satın alma (Peak Games’in bir bölümü ve Gram Games) gerçekleştirmişti.

Yılın en çok ilgi gören oyunlarından Fortnite yeni bir telif davasıyla karşı karşıya. ABD’de 1990’ların en sevilen televizyon dizilerinden Fresh Prince’in yıldızlarından Alfonso Ribeiro dizide canlandırdığı Carlton Banks karakterinin dans hareketlerinin izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle dava açtı. Fortnite’ın yapımcısı olan Epic Games konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Facebook, WhatsApp üzerinden para transferini kolaylaştırmak için kendi kripto parasını geliştiriyor. Bloomberg’in haberine göre bu para birimi temel olarak Hindistan’a odaklanacak ve yurt dışındaki Hintli çalışanların ailelerine para göndermesini kolaylaştıracak. Facebook ‘stablecoin‘ (sabit para) olarak bilinen bir sisteme yoğunlaşacak. Bu sistemde, geliştirilecek olan kripto para ABD Doları’na sabitlenerek kurun oynaklığı azaltılacak.

İnternetin ‘güzelliklerinden’ biri de hemen her şeyin daha basit bir versiyonunu sunan girişimlere ev sahipliği yapması. “Hangi ülkeler, kimden vize istiyor?” sorusuna harita üzerinde cevap veren visalist.io da onlardan biri.

The Next Web yüksek bütçeleri olmayan yeni girişimlere faydası dokunacak düşük maliyetli 6 pazarlama taktiği sıraladı. Gece gündüz emek verip vücuda getirdiği girişimini doğru şekilde tanıtamamaktan şikayetçi olanlar için el altında tutmalık iyi bir özet. “Bu iyiymiş ama şöyle Türkçe bir şeyler yok mu?” diyen olursa da ‘içerik pazarlama ortamlarından’ tanıdığımız Batuhan Apaydın’ın epey uzun bir tweet zinciri var.

Endeavor Türkiye İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Valiliği, Bahçeşehir Üniversitesi ve P&G gibi kurumların iş birliğiyle yeni bir hızlandırma programı başlatıyor. Önümüzdeki Şubat ayında başlayacak olan ve altışar aylık iki dönem şeklinde planlanan ScaleUp adlı program iki dönemde toplam 40 girişim kabul edecek. Başvuracak girişimlerde en az bir yıldır faaliyette olmak ve yıllık 250 bin TL ciroya sahip olmak gibi şartlar aranıyor. Detaylar ve başvuru formu şurada.

Virgin CEO’su, İngiliz milyarder Richard Branson insanların gereğinden fazla çalıştığını düşünüyor. Branson, otomasyon ve diğer teknolojik gelişmelerle birlikte haftada üç veya dört gün tatil yapabileceğimiz görüşünde.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: