Haftanın Özeti: 205

İnternet, Girişimler

Tesla ve SpaceX‘in kurucusu, teknoloji dünyasının ‘yıldızı’ Elon Musk kendi başına açtığı sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Bu kez konu, 7 Ağustos’ta paylaştığı ve Tesla’yı borsadan çekebileceğini duyurduğu tweet. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Musk’a bu paylaşımı sebebiyle dolandırıcılık davası açtı:

Çilesi bitmeyenlerden biri de yaklaşık 6 yıldır Ekvador‘un Londra’daki elçilik binasında ikamet eden Wikileaks Kurucusu Julian Assange. Reuters‘ın haberine göre Ekvador, Assange’ı kendi diplomatı olarak Rusya’ya gönderme girişiminde bulunmuş. Bu imtiyaz normalde sadece ülkelerin siyasi müttefiklerinin devlet başkanlarına veriliyor. Birleşik Krallık’tan gelen itiraz sebebiyle bu hamlenin gerçekleşmediği ifade ediliyor. Rusya ise böyle bir girişimin içinde yer almadığını açıkladı. Öte yandan dış dünyayla ilişkisi kesilen Assange, Wikileaks’in yayın yönetmenliğini bırakarak bu göreve İzlandalı gazeteci Kristinn Hrafnsson’u getirdi.

İngiltere 2 bin kişilik bir siber ordu kurmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanlığı ve GCHQ (İngiltere Güvenlik ve İstihbarat Kurumu) tarafından hazırlanan plan, Rusya’dan gelen tehditlerin artması ve Birleşik Krallık’ın ilk kez IŞİD’e karşı siber silahlar kullanmasının ardından geldi. GCHQ yetkilileri, askeri personel ve üstlenici şirketlerin bu girişime toplamda 250 milyon Sterlin (yaklaşık 2 milyar 18 milyon TL) fon sağlayacağını belirtiyor.

20’nci yaşını kutlayan Google, Future of Search (Aramanın Geleceği) başlıklı etkinliğinde arama sonuçlarına ilişkin göreceğimiz bazı yenilikleri de duyurdu. Her 8 aramadan birinin tekrar edildiğini belirten Google, bundan yola çıkarak, en çok yaptığımız aramalara dair öne çıkan gelişmeleri ana sayfada ‘discover’ adı altında sunacak. Yine yaptığımız aramalarda “daha önce benzer aramada şu sonuçlara ulaşmıştınız” şeklinde hatırlatma yapacak olan platform, tecrübelerinden faydalanarak bir sonraki aramamızı da tahmin edecek ve ona göre sonuçlar sunacak. Arama sonuçlarını kategorilere göre kaydetme imkanı verecek olan Google, ‘hikayeler’ olayına girmeyi de ihmal etmeyecek.

20’nci yaş dedik, merak edenler için Guardian‘da bu 20 yılın güzel bir derlemesi var. Google kendi yaş gününü şöyle bir videoyla kutladı:

Google’ın lokomotiflerinden Android de 10 yaşına girdi. Statista yıllara göre Android işletim sistemli telefon satışlarını görselleştirmiş.

Yine Google’la devam (üç haberimiz daha var). Google Maps kullanıcıları artık uygulama üzerinden mekan listesi hazırlayıp gidecekleri mekanı seçmeleri için arkadaşlarına bu listeyi gönderebiliyor. Tabii dünyanın en sinir bozucu cevaplarından biri olan “bana fark etmez, neresi derseniz olur” cümlesi gelecekse, ha Maps’ten sorulmuş ha WhatsApp’tan. Fark etmez.

Google’ın Çin’e özel sansürlü arama motoru çalışmaları geçtiğimiz ay gündeme gelmiş ve tepkiyle karşılanmıştı. DragonFly adlı proje Çin hükümetinin kontrolü altında olacak ve bu kapsamda devlete, vatandaşların bilgilerine erişim imkanı sunulacak. Şirket, gelen tepkilerin ardından projeyi unutturmaya ve belgeleri gizlemeye çalışıyor ama bu çabası etkisiz kalacak gibi görünüyor. Google’ın eski bir çalışanı olan Jack Poulson ABD’li yetkililere mektup yazarak konunun takipçisi olmalarını ve şeffaflık için çaba göstermelerini istedi. Tüm bu gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Google CEO’su Sundar Pichai‘nin çalışanlara yaptığı “siyasetten uzak durun” çağrısı ise oldukça dikkat çekici.

Google’ın eski CEO’su ve Alphabet Yönetim Kurulu Üyesi Eric Schmidt gelecekte internetin ABD merkezli ve Çin merkezli olmak üzere iki kutba ayrılacağını düşünüyor. San Francisco’da düzenlenen özel bir etkinliğe katılan Schmidt, yaklaşık 60 ülkeyi kapsayan Bir Kuşak Bir Yol projesine dikkat çekerek bu ülkelerin Çin merkezli bir internet altyapısına geçmelerinin kendisini şaşırtmayacağını belirtti.

Instagram‘ın kurucuları Mike Krieger ve Kevin Systrom Facebook yönetimiyle anlaşamadıkları gerekçesiyle şirketten ayrılma kararı aldı. Aynı zamanda şirketin CEO’su olan Systrom “merakımızı ve yaratıcılığımızı keşfetmek için ayrılıyoruz” şeklinde açıklama yaptı. 2012’de, 30 milyon kullanıcısı varken Facebook tarafından 1 milyar Dolar’a satın alınan Instagram o günden sonra büyük değişim yaşadı. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise bu ikiliyle çalışmaktan büyük keyif aldığını ve bundan sonra geliştirecekleri projeyi merakla beklediğini söyledi.

Yine Facebook tarafından 2014’te satın alınan WhatsApp‘ın kurucularından Brian Acton da bir yıl önce şirketten ayrılmış, bu yılın başlarında patlak veren Cambridge Analytica skandalının ardından adeta Facebook’a savaş açmıştı. #DeleteFacebook hareketinin öncülerinden olan Acton, Forbes‘a verdiği röportajda, 850 milyon Dolar’lık payını bırakıp ayrılmasının perde arkasını açıkladı. Temel anlaşmazlık, Facebook yönetiminin WhatsApp’ın ana gelir modeli olarak reklamı düşünmesi olarak görünüyordu. Acton, buna bağlı olarak da WhatsApp’ı sattığı gün aynı zamanda milyonlarca kullanıcısının mahremiyetini de satmış olduğunu ve bundan pişmanlık duyduğunu belirtiyor.

Brian Acton’ın röportajında iş insanları olarak tanımladığı Facebook yönetimi ‘işleri’ büyütmeye devam ediyor. Günlük 300 milyon kullanıcıya ulaşan Facebook Hikayeler‘e reklam vermek mümkün olacak. Yeni reklam formatı Instagram Hikayeler‘dekiyle aynı mantıkta olacak.

Bu arada Apple, dünyanın en popüler müzik uygulamalarından biri olan Shazam‘ı satın alma sürecinin tamamlandığını ve bu uygulamanın artık tamamen reklamsız hizmet vereceğini duyurdu. Uygulamada her gün ortalama 20 milyon kez ‘o şarkı’ aranıyor.

Mozilla, Firefox Reality adını verdiği yeni sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik destekli web tarayıcısını tanıttı. Tarayıcı, ‘normal’ siteleri dolaşmanın yanı sıra internet içeriğiyle sanal gerçekliğin birleşiminin ne gibi sonuçlar ortaya çıkarabileceğini göstermek istiyor. Mozilla bu tarayıcının hala ilk günlerinde olduğunun ve yer imi gibi bazı temel özelliklerin daha sonra ekleneceğinin altını çiziyor. Heyecan verici gelişmelerden biri de 360 derece video desteğinin planlanması. Tarayıcı şu anda Viveport, Oculus ve Daydream uygulama mağazalarından indirilebiliyor.

Sony’nin çevrimiçi oyun servisi PlayStation Now artık oyun indirme imkanı da sunuyor. Platformda bulunan PS2 ve PS4 oyunları artık çevrimdışı da oynanabilecek.

Super Mario Bros.‘u en hızlı kimin bitireceğine dair hararetli tartışmalar yaşadığımız arkadaşlar muhtemelen şu anda çocuğun okul taksitlerini denkleştirmeye çalışmakla meşguldür ama bu alanda dünya rekorları gelmeye devam ediyor. 1985’te piyasaya sürülen oyunun yeni rekorunun sahibi oyunu 4 dakika 56 saniyenin altında tamamlayan Kosmicd12 rumuzlu YouTuber.

İnternetin sunduğu en önemli ‘başarı hikayelerinden’ biri paylaşım ekonomisi. Onun vitrininde yer alan iş modellerinden biri de şüphesiz ki Uber ve Lyft gibi araç çağırma uygulamaları. JP Morgan tarafından ABD’de yapılan bir araştırmaya göre bu gibi modellerde çalışan ve yaptıkları iş sayısına göre ücret alan kişilerin aylık geliri 2013 – 2017 arasında yüzde 53 azaldı. Diğer yandan, evini, arabasını ya da park alanını kiraya vererek gelir elde eden kişilerin aylık gelirlerinin aynı dönemde yüzde 69 artış gösterdiği görüldü. JP Morgan’a göre iş başına ücret alınan ulaşım sektöründeki gelir düşüşünün 4 sebebi olabilir:

  • Sürücülerin daha az çalışması.
  • Artan sürücü sayısına karşın bu servislere yönelik talebin artmaması.
  • Yolculuk ücretlerinin düşmesi.
  • Platformların sürücülere daha az ödeme yapması.

Konuya ilgi duyuyorsanız ve biraz da vaktiniz varsa Medyascope‘ta paylaşılan “Modern proletarya: Gig-ekonomi çalışanları” başlıklı yazıya da göz atabilirsiniz.

Microsoft, insanlığa yardımcı olacak araçlar ve hizmetler oluşturmakla ilgilenen geliştiricilere destek olmak için beş yıllık ve 40 milyon Dolar’lık AI for Humanitarian Action (İnsani Eylemler için Yapay Zeka) adlı bir girişim başlattı. Girişim dört ana konuya odaklanacak: Mülteciler ve yerinden olmuş kişiler, çocukların ihtiyaçları, afet çalışmaları ve insan hakları.

Akraba düğününde giymelik veya iş görüşmesinde giymelik kıyafet alıp iş bitince mağazaya iade etmek gibi bir alışkanlıktan aşinayız. Birleşik Krallık’ta yapılan bir ankete katılan 2002 kişinin yüzde 9’u sadece giyip fotoğrafını sosyal medyada paylaşmak için kıyafet aldığını ve sonra iade ettiğini belirtmiş. Ekrana, konuyla tamamen alakasız ebeveyn gibi baktığımız dakikalar…

İnternetin en popüler mimlerinden biri olan ‘dikkati dağılmış erkek arkadaş‘, İsveç’te reklamları etik açıdan inceleyen kurul tarafından cinsiyetçi bulundu. Yapılan açıklamada, bu görselde erkeğin hayran bakışlarıyla kadının metalaştırıldığı; erkeklerin de kadınlara değer vermeyen ve onları kolayca değiştirilebilirmiş gibi gören bir şekilde temsil edildiği için erkeklere yönelik de bir cinsiyetçilik bulunduğu belirtildi. İsveçli bir şirket olan Bahnhof bu görseli reklamında kullanmıştı.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: