Haftanın Özeti: 193

Tasarım, İnovasyon

Disney Research Mayıs ayında Stickman (Çöp Adam) adını verdiği bir prototipi tanıtmıştı. İki açılı mekanik bir çubuk şeklindeki robot havaya fırlatıldığında bir trapezci gibi taklalar atabiliyor, inmeye yakın kendini düz hale getirebiliyordu. Sadece birkaç aylık bir çalışmayla bu proje Stuntronics‘e evrildi. Stuntronics’in görevi tehlikeli sahnelerde oyunculara dublörlük yapmak. Ayrıca havada süzülürken bir süper kahraman pozu verebiliyor.

MIT‘nin Cheetah 3 adlı robotu artık zıplayabiliyor, zorlu yüzeylerde dört nala koşabiliyor, enkaz dolu bir merdivenden çıkabiliyor ve aniden bir darbe aldığında ya da çekildiğinde dengesini sağlayabiliyor. Üstelik tüm bunları kamera kullanmadan gerçekleştiriyor. Cheetah 3, 40 kilogram ağırlığında mekanik bir arama kurtarma robotu. Yönünü bulmak için bastığı zemini algılayıcılar yardımıyla ‘hissediyor’. Mühendislerin ‘kör hareket kabiliyeti‘ adını verdiği bu yöntem iki yeni algoritma ile çalışıyor: Bir temas algılama algoritması ve model tahmin eden kontrol algoritması. Robotun görüş yeteneği olmadan elde ettiği becerileri Ekim ayında Madrid‘de düzenlenecek Uluslararası Akıllı Robotlar Konferansı‘nda tanıtılacak. Şimdi söz Boston Dynamics‘te.

Daha önce 3D yazdırılmış robotlar, uçan kaykay hatta tank yapma girişimleri olan İspanyol YouTuber Ivan Miranda bu kez kumsala iz bırakan dev bir yazıcı geliştirdi. ‘Makine’ aslında sıradan bir yazıcı gibi çalışan uzun bir çubuktan ve tekerlekli uçlardan oluşuyor.

Manhattan merkezli Wearable X adlı şirket tarafından tasarlanan ve elde yıkanabilen Nadi X akıllı yoga taytı beş adet ivmeölçer ile kalçada, dizlerde ve bileklerde bulunan motorize titreşimli paneller barındırıyor. Güç kaynağı olarak, sol dizin altına yerleştirilen şarj edilebilir bir batarya kullanılıyor. Tayt tek şarjla 90 dakika boyunca kullanılabiliyor. Sistemin ayrıca bir iOS uygulaması da bulunuyor. Uygulama sesli ve görsel olarak kütüphanesindeki yoga hareketleri için yönlendiriyor. İlk olarak geçtiğimiz yıl duyurulan Nadi X şimdi Kickstarter üzerinden ön siparişleri kabul ediyor. Tayt ve bir yıllık uygulama aboneliği 229 Dolar. Bu ürünle ilgilenenler ayrıca SmartMat‘i de deneyebilir. Basınç algılayıcılarla donatılan bu yoga matı da aynı şekilde kullanıcıları hareketleri doğru yapmaları konusunda yönlendirmeyi amaçlıyor.

“Ter kokuyor muyum?” endişesi insanı içten içe yer, bitirir. Sağlık ürünleri üreten bilinen Tanita adlı şirket vücut kokusunu algılayabilen bir ürün geliştirdi. ES-100 adlı taşınabilir cihazı koltuk altınıza ya da koktuğunu düşündüğünüz diğer bölgelerinize tuttuğunuzda küçük sensörler derin bir nefes alıyor ve algıladığı kokuya 0 ile 10 arasında puan veriyor. Teşhis sonrası tedavi işlemleri size kalmış tabii. Daha önce bir başka Japon şirketi Konica Minolta da benzer bir ürün geliştirmişti.

Guess ve Alibaba‘nın iş birliğinde geliştirilen FashionAI adlı yapay zeka sistemi, bilgisayar görüşü kullanarak müşteriye uygun kombinler yaratıyor. Bir ayna elinizde tuttuğunuz ürünlerin rengini, tarzını, özelliklerini algılıyor ve ona uygun olabileceğini düşündüğü diğer ürünleri öneriyor. Kabindeyken önerilen ürüne tıklayarak mağaza çalışanının o ürünü getirmesini sağlamak da mümkün. Bu tabii ki henüz geliştirme aşamasında bir konsept. Ve evet, bu konsept genel kullanıma sunulursa yine mahremiyet tartışma konusu olacak.

Google‘ın şirketlerinden Deepmind, Üretici Sorgu Ağı (GQN) adı verilen bir yapay sinir ağı tasarlayarak yapay zekaya, nesnelerden oluşan bir sahnenin farklı perspektiflerden nasıl görüneceğini tahmin etmeyi öğretmeye çalışıyor. Yani yapay zeka bir sahnenin iki boyutlu görsellerine bakıp o sahneyi yeniden oluşturuyor. Bunu yaparken de insanlar tarafından yerleştirilmiş etiketleri ya da önceden edindiği bilgileri kullanmıyor.

Teknolojideki hızlı gelişmelere rağmen asansörler 150 yıldır pek değişmedi: Tek bir kabinin kullandığı boşluk içinde yukarı ve aşağı hareket ediyoruz. Asansör boşluğu en pahalı ve en az kullanılan emlak alanlarının başında geliyor. Otonom araçlarla birlikte şehirde gezinme alışkanlıklarımızı değiştirecek bir ulaşım devrimi yaşanması bekleniyor. SkyPod bu gelişmeleri dikey boyuta da taşımayı amaçlıyor. Talep üzerine kullanılabilen, anında tepki verebilen ve insanları bir noktadan diğerine taşıyan bu yeni ulaşım biçimi, kişiyi binanın istediği yerinden alıp istediği yere bırakabiliyor.

Çin’de, AK47 boyutlarında bir lazer tüfeği prototipi geliştirdi. Yeni yüksek teknolojili silaha ZKZM-500 adı verildi. 800 metre menzilli ZKZM-500, lazer kullanarak hedefindeki kişiyi yakabiliyor. Yaklaşık 3 kilogram ağırlığındaki silah Çin’de asker ve polis için seri üretime hazır ancak henüz lisanslı bir üretici ortak bulunabilmiş değil. ZKZM-500’ün ölümcül olarak tanımlanmadığını da belirtelim.

Yine Çin‘deyiz ama bu kez konu daha sevimli. 12 milyon nüfuslu Schenzen kentinde toplu taşımada tamamen elektrikli otobüslere geçildi. Malum, toplu taşıma araçları karbon salınımında oldukça etkili. Değiştirilen 16 bin otobüs için duraklara 5 bin şarj ünitesi kuruldu.

Elektrikli otomobillerin gelişiminde Tesla‘nın ve kurucusu Elon Musk‘ın katkısı göz ardı edilemez. Musk’ın başı bir süredir tutturulamayan üretim hedefleriyle dertteydi. Son gelen haberlere göre Kaliforniya’daki fabrikada haftalık 5 bin adet Model 3 üretme hedefi tutturuldu. Yine haftalık 7 bin adet Model X ve Model S üretildiğini duyuran Musk, “Artık tam anlamıyla bir otomobil şirketi olduk” diye konuştu.

İş Portföy yeni Elektrikli Araçlar Karma Fon hizmetiyle elektrikli araç üretiminin getirilerinden yararlanmak isteyen yatırımcılara tek fonla yatırım yapma imkanı sağlıyor. İş Portföy Elektrikli Araçlar Karma Fon, toplam portföyünün en az yüzde 80’iyle devamlı olarak, yurt içinde veya dışında işlem gören ve elektrikli araç üreten şirketlerin yanı sıra, akıllı araç teknolojisi geliştiren, pil üretimi yapan ve pil üretiminde kullanılan madenleri işleyen madencilik şirketlerinin ortaklık paylarına ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapmayı hedefliyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: