Haftanın Özeti: 181

Genel Gündem

Suriye son bir yılın en hareketli haftasını geçirdi diyebiliriz. Önce Suriye ordusunun Doğu Guta’da kimyasal silah kullandığı iddia edildi. Devlet kaynakları bunu yalanladı ve bağımsız kimyasal silah uzmanlarını kente davet etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, olayı provokasyon olarak değerlendirdi ve İngiltere’yi suçladı. Şam yönetimine ABD liderliğindeki güçler tarafından saldırı düzenleneceği konuşulmaya başlandı. Tehditler savruldu, analizler yapıldı, senaryolar yazıldı, tweet’ler atıldı ve sonunda 14 Nisan’da ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’yi vurdu. Saldırıda 100’den fazla Tomahawk füzesi kullanıldı, Rusya bu füzelerin çoğunun havada imha edildiğini belirtti. T.C. Dışişleri Bakanlığı ise operasyonu memnuniyetle karşıladığını açıkladı. En başa dönecek olursak, benzer olaylar yaklaşık bir yıl önce de yaşanmıştı.

ABD başka bir cephede daha savaşıyor. Başkan Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirmesiyle başlayan gerilim, Çin’in Amerikan ürünlerine benzer bir tarife uygulamasıyla devam etmişti. Son olarak Çin Ticaret Bakanlığı “ABD ticari gerilimi artırırsa karşılık veririz” açıklamasında bulundu. Bu süreç Trump yönetiminde istifalara da neden olmuştu. Bu arada New York Times, Trump’ın kısa görev süresinde kovulan veya istifa eden ‘kurmayları’ toplu şekilde görebileceğimiz bir grafik haber hazırlamış. Oldukça geniş ve daha da genişleyebilecek bir liste.

Çin’in vatandaşlık puanı uygulamasından daha önce bahsetmiştik. 2020’de tamamen kullanılmaya başlanacak olan uygulamaya ilişkin yeni detaylar geldi. Sistemin tam olarak nasıl işlediği muamma ancak uygunsuz şekilde araç sürmek, yasak alanlarda sigara içmek, çok fazla video oyun satın almak ve çevrimiçi ortamda sahte haber yaymak gibi ‘kötü’ davranışlar listelenmiş. Bunların karşılığında ise internet hızını kesmek, en iyi otellerde konaklamayı engellemek gibi kademeli cezalar var.

Cezayir‘de bir askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu en az 257 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin başkenti Cezayir yakınlarındaki kaza sonrası 3 gün yas ilan edildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Rusya, Çin ve İran’a seyahat edecek vatandaşlarına “sadece içi boş telefon ve dizüstü bilgisayar götürmeleri” uyarısında bulundu. Bakanlık, bu 4 ülkede cihazların içindeki bilgi ve belgelerin üçüncü şahıslar tarafından okunduğunu ve kopyalandığını öne sürüyor.

İş dünyasının önde gelen gruplarından Doğuş Holding, bankalardan borç yapılandırması talep etti. 2017 bilançosuna göre holdingin bankalara 23,5 milyar TL borcu bulunuyor. Daha önce Yıldız Holding de benzer bir taleple 10 bankayla masaya oturmuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’den konuyla ilgili açıklama geldi. Başkan, bu tür hususların doğal karşılanması gerektiğini vurguladı.

Ipsos tarafından iki yılda bir yapılan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu başlıklı araştırmanın 2018 versiyonu duyuruldu. İlk kez Hürriyet Pazar ekinde yayınlanan araştırma sonuçlarının tamamı paylaşılmadı. 34 şehirden 15 bin 918 kişiyle yapılan çalışmanın basınla paylaşılan kısmından birkaç detay:

  • Araştırmaya katılanların yüzde 72’si boş vakitlerini alışveriş merkezlerinde geçiriyor.
  • Televizyonda belgesel izleyenlerin oranı yüzde 37.
  • Erkekler ortalama 77 kilo ağırlığında ve 173 santim uzunluğunda.
  • Kadınlar ortalama 64 kilo ağırlığında ve 162 santim uzunluğunda.
  • Evinin duvarında hiçbir şey asılı olmayanların oranı yüzde 6.
  • Pasaport sahibi olanların oranı yüzde 16, tatil için yurt dışına gidenlerin oranı ise yüzde 10.
  • Hiç tatile gitmeyenlerin oranı yüzde 34.
  • Her 10 kişiden 7’si dış dünyanın acımasız gerçeklerinden korunmak için evde kalma ihtiyacı duyuyor.
  • Yüzde 44 sinema hiç gitmiyor, yüzde 64 ise hayatında hiç konser, tiyatro veya operaya gitmemiş.
  • Geçmişe özlem duyanların oranı yüzde 77. Bu oran 2005’te yüzde 68 idi.

Uluslararası Af Örgütü‘ne göre geçen yıl dünya genelinde 993 kişi idam edildi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 4 azalma anlamına geliyor. Çin’de veriler gizli tutulduğu için oradaki rakamlar bilinmiyor ama binlerce olarak tahmin ediliyor. Listenin ilk dört sırasında İran (507), Suudi Arabistan (156) Irak (125) ve Pakistan (60) bulunuyor.

2015 verilerine göre ise en çok insan öldüren hayvanlar sıralamasının başında 830 bin mevta ile sivrisinek yer alıyor. İkinci sırada 580 bin ile bizzat insan, üçüncü sırada ise 60 bin ile yılan var. Köpek balıkları ise 6 mevta ile son sırada.

Yukarıdaki listeyle bağlantılı olabilecek ilginç bir bilgi de var. Dünya üzerindeki hafif ateşli silahların yüzde 40’ı 10 bin nüfuslu bir İtalyan kasabası olan Gardone Val Trompia‘da üretiliyor.

Barınma hâlâ insanlığın en büyük sorunlarından biri. Dünyanın en pahalı kentlerinden biri olan Hong Kong‘da bu sorun had safhada yaşanıyor. Kentte on binlerce kişinin gücü ancak kafeslerde yaşamaya yetiyor.

Avustralya’da gerçekleşen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları‘na katılan 8 Kamerunlu sporcu ortadan kayboldu. 5 boksör ve 3 haltercinin yasa dışı yollardan Avustralya’da kalmayı planladıkları düşünülüyor. Bir süre önce de Türkiye’den bir halk oyunları ekibinin Macaristan’a kaçtığı haberini okumuştuk.

Başka bir hazin haber daha. Avustralya‘dan Katar’a götürülen 2 bin 400 koyunun gemide öldüğü ortaya çıktı. Ölüm nedeninin gemideki yüksek sıcaklık olabileceğini düşünen Avustralya Tarım Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

Okyanuslardaki kirliliğin balina ölümlerine yol açtığı bilinen bir gerçek. İspanya kıyılarında ölü bulunan bir balinanın karnından çıkan yaklaşık 30 kiloluk plastik çöpler bu gerçeği bir kez daha gözümüze sokuyor.

Dünyanın en gizemli yapılarından biri olan Stonehenge ile ilgili yeni bir teori ortaya atıldı. İngiltere’de bulunan ve neden inşa edildiği bilinmeyen yapıyı oluşturan kayaların 32 kilometre öteden kesilerek buraya getirildiği düşünülüyordu. Arkeolog Mike Pitts‘e göre bu kayalar doğal ve tahmin edilenden çok daha uzun bir süredir orada.

Beşiktaş semtinin simgelerinden Kaymakçı Pando (Pandelli Şestakof) 92 yaşında hayatını kaybetti.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: