Haftanın Özeti: 173

Genel Gündem

11 Şubat’ta Moskova’dan Orsk kentine giden Rus yolcu uçağı havalandıktan kısa süre sonra düştü. Altısı mürettebat 71 kişi hayatını kaybetti. Karakutu deşifresi sonrası yapılan açıklamada, uçağın yanlış uçuş hızı verisinden dolayı düşmüş olabileceği belirtildi. Göstergedeki yanlış verinin sebebi ise ısıtma sisteminin devre dışı kalmasıyla yaşanan buzlanma.

Havayolu şirketi Virgin Atlantic ise menüsündeki bir yemekle kendisini garip bir tartışmanın ortasında buldu. Menüde kuskus salatasının Filistin menşeli olduğu bilgisine yer veren şirket, İsrailli yolcuların sosyal medyadaki boykot kampanyasının ardından bu ifadeyi çıkardı. Bu kez de Filistinli sosyal medya kullanıcılarından tepki aldı: “Bizi haritadan silmek isteyenler menüden sildirdi!”

Bir hava ulaşımı haberi de İngiltere’den. Londra’daki havalimanı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan patlamamış bomba nedeniyle bir süreliğine kapatıldı. Daha önce de benzer bombalar sebebiyle Frankfurt’ta ve Köln’de havalimanları kapatılmış ve 65 bin kişi tahliye edilmişti. Almanya’da her yıl 2 bin ton patlamamış bomba bulunup imha ediliyor.

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nden bir süre önce atılan 19 yaşındaki Nicolas Cruz okula silahlı saldırıda bulundu. 15 Şubat’ta yapılan saldırıda 17 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Cruz’un kullandığı silah olan AR-15, ABD ordusunun kullandığı M-5 piyade tüfeğinin sivil versiyonu. Bu olay, 2018’de gerçekleşen 18’inci okul saldırısı oldu.

Yaklaşık bir yıldır ‘terör propagandası yaptığı şüphesiyle’ Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, 16 Şubat’ta serbest bırakıldı. Önceki gün Almanya’ya çalışma ziyaretinde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte düzenlenen basın toplantısında “Ümit ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir” demişti.

Fotoğraf: Veysel Ok

Eski belgesellerini internete aktaran BBC, bu kez 1961 tarihli İstanbul belgeselinin ilk bölümüyle karşımızda. “Daha yakınlardan bir şeyler yok mu” diyen olursa 1989’a göz atabilir.

Birbirinden ilginç haritalar sunan Cool Maps, Güney Kore’de düzenlenen Pyeongchang 2018 Kış Olimpiyatları için de canlı harita hazırlamayı ihmal etmedi. Madalya kazanan ülkeler anlık olarak takip edilebilir.

6 yıldır ülkeleri ve şehirleri, “yetenekleri çekme ve elde tutma kabiliyetleri” bakımından puanlayan GTCI adlı oluşum bu yılın sıralamasını paylaştı. İlk 5 ülke İsviçre, Singapur, ABD, Norveç ve İsveç şeklinde sıralanırken ilk 5 şehir ise şunlar: Zürih, Stokholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki.

Ayrıca Guardian gazetesi Helsinki’de bir gelecek düşünenler için uzun bir Finlandiya dosyası hazırladı. Son yıllarda “en inovatif ülkeler” sıralamalarında da kendine yer bulan Finlandiya’nın gelişimi.

Yıllarca “Bill Gates servetini dağıtıyor” başlıklı e-postalar aldık. Patricia Teyze’nin bu paraları nasıl harcadığını da ballandıra ballandıra anlatan bu e-postaların anlattığı gibi olmasa da, evet Bill Gates servetini dağıtıyor. Gates ailesi tarafından kurulan, dünya genelindeki sağlık hizmetlerini iyileştirmek ve açlıkla mücadele edenlere yardımcı olmak için çalışan Bill & Melinda Gates Vakfı‘nın yıllık mektubunda bağışların neden yapıldığına da değinildi. “Çocuklarınızın ve kendinizin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalanı değerlendirmenin en iyi yolu, onu topluma geri vermek” sözleri de özellikle dikkat çekici.

Neredeyse yoksulluk ve krizle özdeşleşen ülkelerden [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Venezuela’da halk, yoksulluk sebebiyle çocuklarını yetimhanelere teslim ediyor.[/inlinetweet] Washington Post’un haberinde yer alan annelerden birinin planı basit: “Çocukları, karınlarının doyacağından emin olduğun yetimhaneye bırak. Kolombiya’ya gidip iş bulmaya çalış. Sonra geri dönüp onları bul.” Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi olan Venezuela’da çocuklar için güzel günler pek yakın görünmüyor.

Güney Afrika’daki Kruger Ulusal Parkı’nda kaçak olarak avlandığı tahmin edilen bir kişi aslanların saldırısına maruz kaldı. Polisin açıklamasına göre geriye yalnızca kafatası ve birkaç parça kaldı. Ulusal parkta ortamlar genel olarak şöyle:

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli cildiyecilerden Prof.Dr. Agop Kotoğyan hayatını kaybetti. Kotoğyan’ın hayatı, almak isteyene çokça ilham verecek cinsten.

https://www.youtube.com/watch?v=SprG8hw7CR0

İlham demişken, Harvard Genç Akademi Üyesi Canan Dağdeviren, 11 Şubat Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde Birleşmiş Milletler oturumunda konuştu. “Alan fark etmeksizin, bilim yapmak devrimdir” cümlesini belleğimize kazandıran Dağdeviren’in konuşması aşağıda.

Paranın mutluluk getirip getirmeyeceği tartışmasının mazisi muhtemelen Lidyalılara kadar uzanıyordur. ABD’deki Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bir kişiyi mutlu etmek için gereken belirli bir para miktarı olduğuna ve bu miktarın dünya genelinde değişiklik gösterdiğine işaret ediyor. Araştırmanın öncülüğünü üstlenen Andrew T. Jebb “Paranın hangi noktada artık mutluluk seviyenize etki etmediği üzerine çalışmalar yaptık ve yaşam tatmini için yıllık 95 bin Dolar, duygusal sağlık içinse yıllık 60-75 bin Dolar arasında bir meblağ gerektiğine karar verdik” diyor.

Araştırma şirketi DataWise’ın Campaign Türkiye dergisi için yaptığı “medya tüketim trendleri” çalışması; Türkiye’de geleneksel ve dijital medya kullanımı ile cihaz sahipliğinin 2016-2017 yılları arasındaki değişimini değerlendiriyor. Bazı ilginç sonuçlar:

  • Türkiye’de televizyon hala erişimi en yüksek mecra.
  • 2016’da kişilerin yüzde 12’si günde en az bir saat radyo dinlediğini söylerken 2017’de bu oran yüzde 10’a düşüyor.
  • Tüm geleneksel mecraların kullanımı azalırken sinemanınki aynı kalıyor.
  • Dergi ve sinema, Türkiye ortalamasına göre en genç profile sahip mecralar olarak göze çarpıyor.
  • Masaüstü bilgisayar sahipliği sabit kalırken dizüstü bilgisayarda düşüş gözleniyor.
Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: