Haftanın Özeti: 170

21 - 28 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Geçen hafta Bill Gates’in kendi çocuklarına teknoloji kullanımı konusunda kısıtlamalar getirdiğini okumuştuk. Apple CEO’su Tim Cook da İngiltere’de bir okulda katıldığı etkinlikte benzer açıklamalar yaptı. “Çocuğum yok ancak bazı sınırlar koyduğum bir yeğenim var, ona sosyal medya kullanımı izni vermiyorum” diyen Cook, tasarım gibi bilgisayar destekli derslerde bile teknolojinin baskın olmaması gerektiğini düşünüyor. Tim Cook demişken günahıyla sevabıyla Apple’ın yatırım tercihlerinin evrimi ilginizi çeker belki.

Twitter’ın paylaştığı verilere göre, 2016 ABD Başkanlık Seçimi öncesinde 677 bin 775 kişi Rus propaganda hesaplarına maruz kaldı. Gönderilen kaynağı olan 50 bin bot hesabın Rus hükümetiyle bağlantısı olduğu bilinen Internet Research Agency adlı organizasyona ait olduğu sonucuna ulaşıldı.

Facebook, nüfus cüzdanı veya ehliyet gibi devlet tarafından verilen kimlik kartlarının sahte olup olmadığını hızlı bir şekilde tespit eden bir uygulama programlama arayüzü sunan Confirm.io adlı girişimi satın aldığını doğruladı.

Medya devi News Corporation‘ın Yönetim Kurulu Başkanı Rupert Murdoch, hafta içi yaptığı sürpriz çıkışla medya kuruluşları ile sosyal medya platformu sahibi olan teknoloji şirketleri arasında yeni anlaşmalar yapılması gerektiğine işaret etti. Murdoch, haber kaynaklarının Facebook ve Google gibi oluşumlara sağladıkları değer karşılığında para almaları gerektiğini düşünüyor. Bu ikiliyi hedefe koyan tek milyarder Murdoch değil. Milyarder denilince akla ilk gelen isimlerden George Soros Facebook ve Google’ın toplum için tehlikeli olduğunu ileri sürdü.

https://www.youtube.com/watch?v=WaHzUlR2MUg

Netflix, tahminlerin de ötesinde büyümeye devam ediyor. Şirket yılın son çeyreğinde 8,33 milyon yeni abone ile 6,34 milyonluk hedefinin çok daha ötesine geçmiş oldu. ABD’deki abone büyümesinin de beklentilerin çok üstünde olduğu görüldü. Tahminler 1,29 milyon kişiyken şirket ABD’de 1,98 milyon kişiyi abonelik sistemine katmayı başardı. Şirketin toplam hasılatı ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 33 artarak 3,29 milyar Dolar‘a ulaştı.

650 milyar Dolar değerinde bir şirkete dönüşme hedefi olan Tesla, mali hedeflerine ulaşana kadar Elon Musk‘a ödeme yapılmayacağını açıkladı. Hedefin büyüklüğünü kafamızda canlandırmak için, ABD merkezli şirketlerden sadece Apple, Google ve Microsoft’un 650 milyar Dolar’dan daha fazla piyasa değerine sahip olduğunu bilmek yeterli.

Bir dönem fırtınalar estiren Vine‘ın kurucu ortağı Dom Hofmann, v2 adlı yeni bir uygulamayla geri dönüyor. Kullanıcıların alışkın olduğu birçok özelliğin Vine’daki gibi kalacağını belirten Hofmann, uygulamanın bu yılın bahar aylarında sunulacağını açıkladı. Uzunluğu 2 ila 6,5 saniye arasında değişen videolar paylaşılacak uygulamada Snapchat ve Instastory‘de görmeye alıştığımız yüz, renk ve konum filtreleri olmayacak.

Google’ın ana şirketi Alphabet’in tamamen siber güvenlikle ilgili yeni bir faaliyet alanı var. Alphabet şemsiyesi altındaki bağımsız bir girişim olarak karşımıza çıkan Chronicle, yüksek işlem gücü ve makine öğrenimiyle siber saldırıların hızlıca durdurulmasına yardımcı olacak.

Google’ın ‘mahremiyete saygılı’ bir alternatifi olmayı amaçlayan arama motoru DuckDuckGo yeni geliştirdiği özellikle bunu bir adım daha ileriye taşıyor. Arama motorlarının ve reklam ağlarının kullanıcı üzerinden para kazanmasını istemeyen şirket, sosyal ağ ve sitelerin iz sürücülerini devre dışı bırakmayı taahhüt ediyor.

Chrome ve Firefox’un başı sahte eklentiyle dertte. İlk defa “tiempo en colombia en vivo” ismiyle Google Web Store’da ortaya çıkan eklenti, bazı saldırgan siteleri ziyaret ettiğinizde zorla kendini yükletiyor. Silinmesi imkansıza yakın eklentiden kurtulmanın yolu Malwarebytes‘ın ücretsiz sürümünden geçiyor.

Electronic Frontier Foundation adlı kar ama gütmeyen kuruluş ile mobil güvenlik şirketi Lookout, 20’den fazla ülkede binlerce kişiyi etkileyen, casusluk amacıyla kullanılan yeni bir kötü amaçlı yazılım keşfetti. Dark Caracal olarak adlandırılan yazılımın ihtiyacı olan tek şey, uygulamaları indirirken kendi rızamızla verdiğimiz uygulama izinleri. Orijinal görünümlü sahte Whatsapp’ın 1 milyondan fazla indirildiğini hatırlayalım.

Online ödeme platformu StripeBitcoin ile ödeme seçeneğini iptal ediyor. Sebep, işlem sürelerinin uzun ve komisyon bedellerinin yüksek olması. Bu Bitcoin için oldukça kötü bir haber.

Fortune’un, Erns & Young‘a dayandırdığı habere göre, son iki yılda hacker’lar kripto para işlemlerinden 400 milyon Dolar çalmış olabilir.

İlk Dark Web piyasası Silk Road üzerinden internetten uyuşturucu satışı yaygınlaştığından beri Bitcoin sisteminin suç mahiyeti evrim geçiriyor. Bitcoin artık Dark Web piyasalarında pek kullanılmıyor. Piyasalardaki Bitcoin işlemlerinin payı 2012’de yüzde 30’lardayken 2017’de yüzde 1’in altına düştü.

Web tarayıcısı Opera, mobil tarayıcı ailesinin yeni özelliği olan gizlice kripto para üretimini engelleyecek yeni sistemini tanıttı. Cryptojacking olarak tanımlanan olaya göre, bazı sitelerde gizli kripto para üretimine yönelik kodlar bulunuyor. Siz sitede gezerken, işlem gücünüzle kripto para üretiliyor.

Bitcoin konusunda insanları heyecanlandıran özelliklerden biri, kişiler arasında kısa işlem süresiydi. Ancak ana akıma girmeye başlamasıyla, yavaş işlem süresi ve aşırı işlem ücretleri ile mücadele etmeye başlayan Bitcoin, düşük işlem ücreti iddiasından vazgeçti.

Hindistan Vergi Gelir Departmanı, 17 aylık periyotta 3,5 milyar Dolar değerinde işlem yapıldığını öğrendikten sonra kripto paralarla uğraşan on binlerce kişiye bildirim gönderdi ve bu işten vergi alma niyetini belli etti. Reuters’a göre ise bu durumdan etkilenecek kullanıcı sayısı 200 bin civarında ve işlem hacmi aylık yaklaşık 315 milyon Dolar.

İskandinavya’nın en büyük bankası Nordea çalışanlarına kripto para yatırımını ve ticaretini yasakladığını açıkladı. Bu yasakla şirket, çalışanlarının bilinçsiz olarak etik ve yasal olmayan olaylara karışmasını engellemek istiyor.

Geçtiğimiz günlerde, hem platform hakkında basında çıkan kötü haberler hem de bazı ihtarnameler yüzünden faaliyetlerini durdurma kararı aldığını açıklayan BitConnect‘in hedefinde şimdi de Endonezya ve diğer Asya ülkelerindeki yatırımcılar var. Üslupları ise gayet tanıdık: “Moralinizi bozmayın, kısa süre sonra işler yoluna girecek ve büyük kazançlar elde edeceksiniz.”

SoftBank için yeni yıl yeni dev yatırımlar anlamına geliyor. Geçen hafta, kendisini Uber’in en büyük hissedarı konumuna getiren 9,3 milyar Dolar’lık yatırımı resmen gerçekleştirmişti. Cuma günü de 300 milyon Dolar yatırımla köpekle yürüyüş uygulaması Wag’den yüzde 45 hisse almayı düşündüğü öğrenildi. Aşağıda da bu dev fonun nerelere harcandığını gösteren ve iş fikirlerin geleceği hakkında fikir veren tablo var.

Özellikle 2015 ve 2016 yılları Oculus Rift, HTC Vive ve Facebook’un hamleleriyle sanal gerçeklik hızla yükselmişti. Yine farklı kullanım alanlarında hızı devam ediyor tabii ama Mashable’a göre oyun geliştiricilerin sanal gerçekliğe ilgisi azalıyor.

Fotoğrafları ilk kez 2012’de Reddit‘te paylaşılan Tardar Sauce adlı kedi, kısa zamanda internet ‘mim’i haline gelmişti. Evet, mevzu Grumpy CatGrenade Beverage adlı kahve zinciri, 2013 yılında kedinin fotoğrafını buzlu kahvelerinin üzerinde kullanmak için 150 bin Dolar‘lık bir anlaşma imzaladı. Fakat Grumpy Cat Limited, anlaşmayı ihlal etmek suçundan Grenade’i 2015’te dava etti zira marka kedinin fotoğrafını başka ürünlerinde de kullanmıştı. Kaliforniya Federal Jürisi kedi ve sahiplerinin tarafında yer alarak telif hakları ve marka hakkına tecavüz suçundan Grenade’in 710 bin Dolar ödemesini talep etti. Kendi kedilerimiz için iyice Ruşen Amcanın Oğlu Sedat oldu Grumpy Cat, çıta en tepede.

Sosyal medya gözlem şirketi Brandwatch’un yaptığı araştırmaya dayanarak oluşturulan grafik, logolarının fotoğraflarda görünme sayısına bağlı olarak Instagram ve Twitter’da en görünür olan markaları sıralıyor. Sonuçlar şaşırtıcı denebilir.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: