Haftanın Özeti: 169

14 - 21 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Trakya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümü öğrencisi Dilek Özçelik, 2013 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar‘ın Edirne gezisi sırasında bakandan kanser ilaçlarının temini için yardım istemişti. Bakanın dert dinlemek yerine eline para sıkıştırmasıyla yıkılan Özçelik’in “Ben dilenci değilim. İnsanlık konusunda bir kez daha hayal kırıklığına uğradım. Görüyorum ki çaresizliği hiç tatmamışsınız hayatınızda.” sözleri uzun süre gündemde kalmıştı. Lenf kanseriyle mücadele eden Dilek Özçelik 14 Ocak günü hayatını kaybetti.

Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 sefer sayılı Ankara-Trabzon uçağı, havalimanına inişi sırasında pistten çıktı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı ama hava aydınlandıktan sonra ortaya çıkan fotoğraflar herkesi dehşete düşürdü. Denize 25 metre kala yamaca saplanan uçak yoğun çabalarla bulunduğu yerden çıkarıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

İstanbul Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte gelen, yaşları 18’in altında 115 çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı. Bu kayıtların, zorunlu olmasına karşın polise bildirilmediğini saptayan hastane görevlisi hakkında inceleme başlatıldı ve görev yeri iki kez değiştirildi. Daha sonra şunlar yaşandı: CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker konuyu, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, daha önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturma başlatılmamasına karar verdiği belirtildi. Tepkiler üzerine soruşturma başlatılıp hastaneye müfettişler gönderildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, aslında 15 yaş altı hamileliklerin yasal mercilere bildirilme zorunluluğu olduğunu söyledi. Skandalı ortaya çıkaran hastane personeli İclal N. Hürriyet’e konuştu.

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) 48. Olağan Genel Kurulu’nda isim değişikliğine gitti. Dernek, Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği adıyla devam edecek ama kısaltma değişmeyecek. Değişim gerekçesi cinsiyet eşitliği.

Medya takibi kuruluşu Ajans Press‘in Dünya Sağlık Örgütü’nden ve medyada yer alan haberlerden derlediği bilgilere göre Türkiye dünyanın en obez 4. ülkesi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran 2017’de paylaştığı araştırma da Türkiye’de her 5 kişiden biri obez. Diğer taraftan, Türkiye çay tüketimi konusunda dünya lideri. Yılda kişi başı ortalama 3,1 kilo çay tüketiyoruz. İki veriyi yan yana düşününce, çayın rengini yeşile çevirmenin vakti gelmiş gibi görünüyor.

Bizi ilgilendiren bir istatistik de Freedom House tarafından paylaşılan Dünya Özgürlük Atlası‘ndan geldi. Atlasın özgür olmayan tarafındayız. 195 ülkenin yer aldığı raporda 49 ülke özgür olmayanlar kategorisinde.

Suudi Arabistan’da -olduğu kadar artık- özgürlük rüzgarları esmeye devam ediyor. Ülkede ilk kez kadınlar, yanlarında erkek olma şartı aranmaksızın stadyumda futbol maçı izledi. 35 yıllık sinema yasağı kalktı. Şu an sadece Cidde’de bir sinema salonu açık ama önümüzdeki aylarda yeni salonlar eklenecek. Suudi Arabistan yönetimi, sinema sektörünün 2030’a kadar ülke ekonomisine 24 milyar Dolar katkı sağlayacağını ve yaklaşık 160 bin kişilik istihdam yaratabileceğini düşünüyor. Bir de otomobil meselesi var tabii.

İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı kuruldu. Yalnızlığın yaklaşık 9 milyon kişiyi etkilediği düşünülen ülkede böyle bir girişimde bulunulmasının en büyük nedeni, 2016’da aşırı sağcı biri tarafından öldürülen İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox‘un aziz hatırası. Cox, kendini ülkenin yalnız insanlarına adamış bir siyasetçiydi. 2017’de paylaşılan bir rapor, yalnızlığın günde 15 tane sigara içmek kadar zararlı olduğunu ortaya koymuştu.

Güney Afrika’daki Lesotho adlı ülkede yer alan Letseng madeninde bugüne kadar şahit olunan en büyük elmaslardan biri çıkarıldı. Yaklaşık iki golf topu büyüklüğündeki 910 karatlık elmas, büyüklük açısından dünyada beşinci durumda. Aynı madenden 2015 yılında çıkarılan 357 karatlık bir taş 19,3 milyon Dolar’a satılmıştı. Yeni elmasın fiyatı henüz belli değil. Elmaslardan bu kadar çok bahsetmişken ‘karat’ kelimesinin kökenine de değinelim. Karat, keçiboynuzunun Arapça karşılığı olan ‘karrat’ kelimesinden geliyor. Keçiboynuzu tohumu sabit ağırlıklara sahip olması nedeniyle eski zamanlarda ağırlık birimi kullanılırmış.

Termometrelerin -62 dereceyi göstermekten çekinmediği Sibirya dolaylarından, Oymyakon köyünden ‘halinize şükredin’ mesajı taşıyan fotoğraflar geldi. Ciğer donduran karelerden anlaşıldığı kadarıyla, yöre halkı en az şu abi kadar soğuğa alışkın durumda. O havada bisiklet kullanan, pazarda donmuş balık satan insanlar var.

Kaynak: @anastasiagav

İspanya’dan bağımsızlık talep eden Katalonya‘dan da ayrılmak isteyen birileri var. Katalanların bağımsızlık talepleriyle dalga geçme amacıyla kurulan hayali Tabarnia bölgesi ilk başkanını seçti. İstekler ve gerekçeler aynı. Gelişmeleri Tabarnia Today‘in Twitter hesabından takip etmek mümkün.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]OECD verilerine göre, yıllık ortalama saat bazında en çok çalışan ülkelerden biri Türkiye.[/inlinetweet] Bin 832 saatle 6. sırada yer aldığımız listenin ilk sırasında 2 bin 246 saatle Meksika bulunuyor. Almanya 15. sırada. Bir de mesaiye, güne erken başlama meselemiz var ki, 140journos yeni videosunda bu ikisini harmanlamış.

En garip akımlara şahitlik eden internet ahalisi, bu kez kapsül deterjan yeme videolarıyla sınanıyor. ‘Challenge‘ konusu olan bu garabet elbette gençlerin sağlığını tehlikeye atıyor. YouTube söz konusu videoları hızla sileceği bilgisini verdi. Biraz eski bir yöntem olsa da etkin ebeveyn kontrolü şart görünüyor:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: