Haftanın Özeti: 167

1 - 7 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Sözcü gazetesinin haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı, Dini Terimler Sözlüğü adlı yayınında buluğ çağına girmiş çocukların da dinen nikahlanabileceğini belirten ifadeler kullandı. Yine aynı kaynakta buluğ yaşının alt sınırının kızlarda 9, erkeklerde 12 olduğu belirtildi. Gelen yoğun tepkiler üzerine Diyanet bir açıklama yaptı ve iddiaları yalanladı. Bir süre sonra sitedeki Dini Terimler Sözlüğü adlı bölüm tamamen kaldırıldı.


Uzun süredir KOAH ve Demans hastalığıyla mücadele eden sinema ve tiyatromuzun duayenlerinden Münir Özkul Cuma günü sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Oynadığı filmlerden, rollerinden örnek vermeyi bile gereksiz kılacak kadar içimize işlemiş olan Özkul için bugün (Pazar) Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ve Teşvikiye Camii’nde tören düzenlenecek. 14 Mart’ta ise Ferhan Şensoy yönetiminde Ortaoyuncular‘da anma töreni yapılacak. Siz de belki haftanın özetini okuduktan sonra Arzu Film’in YouTube kanalında restore edilmiş haliyle bir Mavi Boncuk izleyip Pazar gününüzü taçlandırırsınız.

Özkul’u kaybettiğimiz gün, neredeyse aynı saatlerde bir kaybımız daha oldu. Mimar, Gazeteci, Yazar Aydın Boysan organ yetmezliği sebebiyle hayata gözlerini yumdu. Mimarlar Odası Kurucu Üyesi ve ilk Genel Sekreteri olan Boysan fiili olarak yarım asırdan uzun süre mimarlık mesleğini icra etti. “Deseniz ki ‘bir daha dünyaya gelsen ne yaparsın’, tıpatıp aynı hayatı yaşarım. Dakikasından vazgeçmem” diyen Boysan’ı 2015 yılından bir söyleşisiyle uğurluyoruz.

İran’da önceki hafta (yumurta fiyatlarındaki artış sebebiyle) başlayan protestolar artarak devam ediyor. 20’den fazla can kaybı, yoğun internet sansürü, rejim yanlılarının da sokağa inmesi ve “liderimiz, biz hazırız” sloganları, Devrim Muhafızları Komutanı’nın “olayları bastırdık, fitnecilerin sayısı zaten 15 bini geçmez” açıklamaları, Trump’ın ters tepen destek açıklamaları derken bildik şekilde, bildik işleyişle devam ediyor.

Dünya 2018’e Kuzey Kore Başkanı Kim Jong Un‘un “masamın üzerinde nükleer bomba düğmesi var, ona göre” temalı açıklamasıyla başladı. “Aman şey yapmayalım fazla, unutulup gitsin” derken cevap gecikmedi: Donald Trump, Twitter’dan “mevzu nükleerse bizim masada da düğme var, hem de daha büyük ve çalışır durumda” deyiverdi. Akıllardaki “hakikaten masada düğme mi var” şüphesini Bloomberg News’in nükleer saldırı prosedürü haberi giderdi. İyi haber, öyle tek düğmelik iş değil. Kötü haber, olay yine Başkan’da bitiyor. Şimdilik Skynet‘lik bir durum yok.

Eurasia Group, 2018’de dünyayı bekleyen 10 büyük risk başlıklı bir rapor yayınladı. 26 sayfalık PDF belgesinde risk başlıkları şöyle sıralanıyor:

  • Çin’in küresel liderlik hevesi.
  • Kazalar.
  • Küresel teknolojik soğuk savaş.
  • Meksika’nın zorlu bir yıl geçirecek olması.
  • ABD-İran ilişkileri.
  • Siyasi kurumların erozyona uğraması.
  • Himayecilik 2.0.
  • Birleşik Krallık’ın AB sonrası durumu.
  • Güney Asya’daki kimlik politikaları.
  • Afrika’nın güvenliği.

İzlanda’da erkeklere kadınlardan daha fazla maaş ödenmesi yasaklandı. Muhalefetin de desteğiyle çıkan yasaya göre, hem devlet kurumları hem de özel iş yerleri eşit ücret ödediklerine dair belge almak zorunda olacak. Yetkililer, bu uygulamayla birlikte 2022 yılına kadar ücret eşitsizliğinin tamamen ortadan kalkmasını hedefliyor.


Ordu’nun Ulubey ilçesinde, küçükken izlediği ay tutulmasıyla uzay merakı başlayan Cumaittin Turap, 12 sene önce, bugünün parasıyla 600 bin TL harcayarak köyüne kurduğu gözlem evine ilgi gösterilmediğinden yakınıyor. Üstelik bu, 72 yaşındaki Turap’ın ilk isyanı değil. Turap, Nisan 2015’te de Astro Cumali ilgisizlikten yakınıyor başlığıyla karşımıza çıkmıştı.

Son birkaç yılın popüler konularından biri gitmek. Küçük şehirlere, kasabalara küçük çaplı bir göç yaşandığı; sadece 2017’nin ilk 6 ayında İstanbul’dan ‘Ege taraflarına‘ 16 bin kişinin göç ettiği konuşuldu. Geçtiğimiz hafta 140journos‘un Seküler Göç ismiyle yayınladığı “umut ölmüş” cümlesiyle başlıyor ve bu eksende de devam ediyor (Benzer bir içerik serisi de Cüneyt Özdemir imzasıyla başladı ki, orada da umut, umutsuzluk kelimeleri bolca geçiyor).

BBC Türkçe ise konuya -farkında olmadan- farklı bir açıdan katıldı. Türkiye’den 2017’nin umut veren hikayeleri:

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: