Haftanın Özeti: 161

20 - 26 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Bu hafta Mısır/Ariş’teki El Ravdah Camisi’ne bombalı saldırı düzenlendi. Olayda 235 ölü, 120’den fazla yaralı olduğu bildirildi. Görgü tanıkları, Cuma namazı sırasında Cami içinde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısının ardından ardından panikle kaçanlara da cami dışında bekleyen bir başka terörist grup ateş açtı. Olayın gerçekleştiği Sina Yarımadası IŞİD’i destekleyen Mısırlı terör örgütlerinin yoğun olarak varlık gösterdiği bir yer olarak biliniyor.

Terör eyleminin ardından Mısır’da 3 gün yas ilan edildi.

Suriye için kritik bir süreç başlıyor, 28 Kasım’da Cenova’da devam etmesi planlanan BM barış görüşmeleri öncesinde düzenlenen iki paralel toplantıda iç savaşın hüküm sürdüğü ülkenin geleceği tartışıldı. Bölgenin önemli güçleri, İran, Rusya ve Türkiye, Rusya/Sochi’de toplanarak Suriye’de siyasi uzlaşmanın nasıl sağlanacağını görüştü. Aynı gün, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı 30 grup Suudi Arabistan/Riyad’da toplanarak BM görüşmeleri için bir müzakere ekibi oluşturdu.

Suriye’de askeri üstünlüğü bulunan Rusya, BM görüşmeleri yerine bölgenin garantörleri İran ve Türkiye ile birlikte bir çözüm üretmek istiyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Irak’ta Kasım ayı başında teklif edilen yasa değişiklikleri onaylanırsa, ülkedeki kadınların haklarında temel değişiklikler yapılacak.[/inlinetweet] Tutucu dini yasaları içeren teklif, evlilik, boşanma, çocukların velayeti, nafaka ve miras konularında değişikler getirecek. Çocuk evliliklerinin önünü açacak teklif, kızların 9 yaşından itibaren evlenmesine izin verecek, çokeşliliği ve kadınların istismarını engelleyen yasalar da değişiklikle yürürlükten kaldırılmış olacak.

Akademisyen ve aktivistlerden oluşan uluslararası bir grup, Irak parlamentosunun değişiklikleri reddetmesini talep eden bir kampanya başlattı.

Geçtiğimiz hafta [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ordunun yönetime el koyduğu Zimbabwe’de, 1980 yılında beri Devlet Başkanı koltuğunda oturan Robert Mugabe sonunda istifa etti.[/inlinetweet] Dünyanın en yaşlı devlet başkanı unvanına sahip 93 yaşındakiMugabe’nin koltuğundan çekilmesi halk tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.

Sokaklara dökülen halk, istifayı kutladı.

1960’ların barış ve sevgi ruhunu kana bulayan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD’li tarikat lideri Charles Manson, 83 yaşında hapishanede hayatını kaybetti.[/inlinetweet] Müritlerine aralarında Aktris Sharon Tate’in de olduğu 9 kişiyi öldürten Manson, 1971 yılında idam cezasına çarptırılmış, 1972’de Kaliforniya Eyaleti’inde idam cezasının kaldırılmasının ardından cezası ömür boyu hapse çevrilmişti. Manson’ın doğal sebeplerle öldüğü açıklandı. (Manson, birçok filme de konu olmuş bir karakterdi)

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Arjantin Deniz Kuvvetleri’ne ait denizaltı ARA San Juan, okyanusta kayboldu.[/inlinetweet] Güney Atlantik’te 44 kişilik mürettebatın görev yaptığı denizaltıdan 15 Kasım’dan beri haber alınamıyor. Son olarak Arjantin kıyılarından 432 km açıkta olduğu bilinen ARA San Juan için uluslararası arama çalışmaları devam ediyor.

Maria Krawczyk 44 kişilik mürettebattan biriydi.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan bir anket, her beş kadından birinin çevrimiçi tacize uğradığını ortaya koydu.[/inlinetweet] 4 binden fazla kadını kapsayan araştırmaya göre, kadınlara yönelik çevrimiçi taciz kurbanda kalıcı etkiler bırakıyor. Rapora göre tacizin büyük çoğunluğu sosyal medya sitelerinde gerçekleşiyor. Taciz kurbanı kadınların yüzde 41’i yaşadıkları tecrübe yüzünden günlük hayatlarında daha özgüvensiz hale gelirken her dört kadından biri ailelerinin güvenliği konusunda endişe duyuyor.

Nakit paranın yakında yeryüzünden silinmesi pek mümkün görünmese de uzun vadede, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]nakit paranın elektronik ödeme yöntemleri karşısında güç kaybettiği görülüyor.[/inlinetweet] Bu alanda en istikrarlı dönüşüm İskandinav ülkelerinde gözlemleniyor. Geçtiğimiz yıllarda İsveç’te yaşanan en büyük yenilik, anlık para transferleri yapılmasını sağlayan Swish adlı uygulama sayesinde gerçekleşti. Kenya’da ise Safaricom adlı cep telefonu şirketinin bu konuda harekete geçmesi ilginç bir örnek teşkil ediyor. Örnekler bunlarla sınırlı da değil. 

20. yüzyılın en önemli arkeolojik bulgularından sayılan ve [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]1946 yılında keşfedilen Kumran Yazıtları’nın sırrı nihayet çözülüyor.[/inlinetweet] Nereden geldikleri ve kim tarafından yazıldıkları şimdiye kadar bilinmeyen 2 bin 200 yıllık yazıtlarla aynı bölgede bulunan 30 yeni mezar keşfedildi. Yapılan analizler, mezarların yazıtlarla aynı dönemden olduklarını ortaya koyuyor. Uzmanlar bulunan mezarların eski Yahudi tarikatlarından Esseniler’e ait olabileceğini düşünüyor.

Bulunan tüm iskeletlerin erkeklere ait olması, burada bir manastır topluluğunun yer almış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bilimciler, önümüzdeki yıl büyük depremlerin sayısında artış bekliyor.[/inlinetweet] Dünya’nın dönüş hızındaki değişikliklerin özellikle de yoğun nüfuslu tropik bölgelerde güçlü sismik aktiviteye sebep olacağı düşünülüyor. Eksen dönüşünde gerçekleşen dalgalanmalar günün uzunluğunumilisaniye ölçeğinde azaltsa da bu durumun büyük miktarlarda yeraltı enerjisi ortaya çıkardığına dikkat çekiliyor.

İngiltere ve Kanada, Birleşmiş Milletler’in ev sahipliğindeki İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP23) kömür kullanımını sonlandırmak için uluslararası işbirliği yapacağını duyurdu. İki ülkenin öncülüğünde şimdiden 20’den fazla ülke bu anlaşmanın bir parçası oldu. Seneye aynı zamanlarda bu sayının 50’nin üzerine çıkması bekleniyor. İnisiyatifin de iki önceliği var: ilk olarak ülkelerin kömürü ne zaman bırakabileceklerine dair aşamaları gösteren net hedefler belirlemesi, sonrasında buna yönelik bir yatırım yapılmayacağını taahhüt etmesi.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

  • 3. sayfada minik bir hata olmuş. ”Mobil ödeme platformu Square, 16,5 milyon Dolarlık değeriyle Twitter’a 1 milyar Dolar fark attı.”

  • Merhaba amirim, sanırım kafa transplantasyonuyla ilgili haberin videosu var ama metni yok.

  • Elinize sağlık.

    Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum: (imla)

    “Ülkenin Bitcoin ile tuhaf bir geçmişi var. Rusya, Bitcoin’i ilk olarak 2015’in Ocak ayında yasakladıktan sonra birkaç bu kararından ay içinde vazgeçmişti.”

    …ay içinde bu kararından vazgeçmişti.”

  • Küçük bir düzeltme de benden. İngilizcede Zimbabwe olarak yazılan ülkenin adı Türkçede Zimbabve olarak yazılıyor.

  • Sayın Amirim böyle bir hata yapmaz, gözden kaçmıştır herhalde ama hatırlatmakta fayda var: Philip K. Dick’s Electric Dreams’in ilk 6 bölüm çoktan yayımlandı hatta internete bile düştü. 12 Ocak’ta son 4 bölüm yayımlanmaya başlanacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği