Haftanın Özeti: 142

10 - 16 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

CHP’nin Ankara’dan başlattığı ‘adalet yürüyüşü’ 25 günün ardından İstanbul’da son buldu. Maltepe Meydanı’nda yapılan mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘olmayan adalet için’ yürüdüklerini ve bu yürüyüşün ilk adım olduğunu söyleyerek hükümetten taleplerinin neler olduğunu 10 maddelik bir manifestoyla anlattı.

https://www.youtube.com/watch?v=y66KxMPysT8&feature=youtu.be

Mitinge 1 milyondan fazla kişinin katıldığı iddia edilirken, ertesi gün katılımcı sayısıyla ilgili yaratılan spekülasyonlar İstanbul Valiliği’nin açıklamasıyla son buldu 😄

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]G20 Zirvesi 7-8 Temmuz tarihlerinde Almanya / Hamburg’da gerçekleştirildi.[/inlinetweet] Zirvenin ilk gününde ‘Küresel Büyüme ve Ticaret’ ile ‘Sürdürülebilir Kalkınma, İklim ve Enerji’ konulu iki çalışma toplantısı düzenlendi. İkinci gün ‘Afrika’yla Ortaklık, Göç ve Sağlık’ ile ‘Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam’ başlıklı oturumlar yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvede yüz yüze ilk görüşmelerini gerçekleştirdi. G20 karşıtları tarafından zirve boyunca düzenlenen yoğun protesto gösterileri sonucunda 130 polis yaralandı, 37 protestocu gözaltına alındı.

Zirveyle ilgili geride sosyal medyada konuşulan kimi görüntüler kaldı.

Cuma günü [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen anlaşmaya göre nükleer silah kullanımı tamamen yasaklandı.[/inlinetweet] Oylamaya nükleer silah bulunduran dokuz ülkeden yalnızca Kuzey Kore katılmadı. Geriye kalan sekiz ülkeden ise Hollanda bu karara karşı oy kullanırken, Singapur -nedense- çekimser davrandı. Anlaşma 122 ülkeden ‘evet oyu’ alarak kabul edildi. Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlığı taşıma kapasiteli kıtalar arası balistik füze denemelerine açıkça devam etmesinin ardından bu yönde bir karar alınması dikkat çekti.

Küresel ısınma şiddetini artırdıkça endişe veren haberleri de artıyor. Karbon salınımları böyle devam ederse dünya 2100’de tabir caizse cayır cayır yanacak. Yeni hazırlanan bir harita ise Paris Anlaşması’na sadık kalınmadığı takdirde yaz aylarında meydana gelecek sıcaklık farklarını ortaya koyuyor.

Nitekim dikkat çekilebilirse iyi olur, zira bir başka çalışma ise 2050 yılına gelindiğinde her yıl yüzde 1 gerçekleşme ihtimali olan taşkınların (yüzyıllık taşkın olarak da bilinir) meydana gelme riskinin kimi yerler için yüzde 50 kimi yerler için ise yüzde 100 olabileceğinin altını çiziyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Musul’un IŞİD’den kurtarılması ve örgüt lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin öldürülmesi sebebiyle Irak Başbakanı Haydar el-Abadi’yi tebrik ederek, bu zaferin terör örgütü ile mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Tillerson yaptığı yazılı açıklamada, Irak ordusu ve halkın elde edilen bu zaferde gösterdiği fedakarlığın altını çizdi. İngiltere’de Bradford Üniversitesi Barış Çalışmaları Bölümü’nden Profesör Paul Rogers örgütün Irak ve Suriye’de uzun vadeli direnişe hazırlandığını ve kendisini küresel bir harekete dönüştürmeyi hedeflediğini düşünüyor. Konuyla ilgili düşündürücü bir başka nokta ise Musul’un örgütten kurtarılmış olsa bile şehre büyük zarar verilmiş olması.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Pakistan hükümeti ilk kez bir trans bireye pasaport verdi.[/inlinetweet] Trans aktivist Farzana Riaz pasaportunun cinsiyet kısmında “X” bulunan ilk kişi oldu. Pakistan’da trans bireyler diğer ülkelerle karşılaştırıldığında nispeten daha fazla hakka sahip ancak bu durum onları ayrımcılığa uğrayan bir grup olmaktan kurtarmıyor. Riaz, pasaportunun ayrımcılığa karşı verdikleri mücadelede önemli bir aşama olduğunu söylüyor.

Pakistan’da eşcinsellik suç kapsamında.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Belçika’da çarşaf giyilmesini yasaklayan kanun tasarısı onaylandı.[/inlinetweet] Kamusal alanda yüzü –kısmen ya da tamamen- kapatacak şekilde peçe takılmasını yasaklayan yasa Haziran 2011 tarihinde kamuoyuna duyurulmuş ve ardından dini özgürlüğü ve mahremiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile AİHM’e taşınmıştı. Kararda yasağın demokratik bir toplum için gerekli olduğu vurgulandı. Benzer yasalar Fransa, Bulgaristan, Avusturya, Hollanda ve Norveç’te de yürürlükte.

Yapay zeka artık güvenliğimizi de sağlayabilir. Bunun bir örneği Pazar günü ABD’nin New Mexico eyaletinde yaşandı: [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir ‘akıllı cihaz’ yapılan bir saldırıyı yetkililere bildirdi.[/inlinetweet] Eduardo Barros kızı ve kız arkadaşıyla beraber evde otururken sebebi bilinmeyen bir tartışma çıktı. Bernalillo Şerif Departmanı Sözcüsü Felicia Romero’ya göre tartışma kısa süre içinde fiziksel kavgaya dönüştü. Evdeki bir akıllı hoparlör ise sesi algılayıp 911’i arayarak polislerin olay yerine gelmesini sağladı. Olayın ardından şehrin şerifi ‘söz konusu teknolojinin beklenmedik şekildeki kullanımıyla bir hayat kurtarıldığını’ söyledi.

Biri sizi sürekli dinliyor.

1967 yılında, o zamanki adıyla Philco-Ford Corporation 75. yılı için ‘1999 A.D’ isimli bir kısa film yayımladı. Filmin 21. yüzyıl ile ilgili öngörülerinin bir kısmı oldukça tutarlı olsa da geri kalanı bilimkurgu filmi gibi görünüyor. Mutlaka izlemelisiniz.

Bu hafta İtalya / Napoli’deki Vezüv yanardağının etrafını duman ve alevlerin sardığı görülünce yanardağın patladığı düşüncesiyle bölge sakinleri tahliye edildiyse de bir süre sonra esas sebebin dağın çevresinde çıkan yangın olduğu tespit edildi. Yangını kontrol altına almaya çalışan itfaiye ekipleri alevlerin yanardağın yamacına ulaşması durumunda zehirli gazların şehre doğru salınması ihtimalinden endişe duyuyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği