Haftanın Özeti: 140

26 Haziran - 2 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Almanya Dışişleri Bakanlığı 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg’da gerçekleştirilecek G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenliklerinin bulunmasını istemiyor. Bunun sebebi olarak geçtiğimiz ay Washington ziyareti sırasında yaşanan olaylar gösteriliyor. Ancak Türkiye’den gönderilen 50 kişilik koruma listesinde ‘istenmeyenlerden’ bazı isimler yer alıyor. Hamburg Senatörü Andry Grote şehirde Hamburg polisinden başka kimsenin söz sahibi olmadığını ve yabancı güvenlik güçlerinin de buna dahil olduğunu belirtti.

Reuters Enstitüsü’nün yayımladığı Dijital Haber Raporu’na göre haber takip mecraları nesillere göre değişiyor. Rapor internet ile büyüyen neslin haber takibi için yine interneti tercih ettiğini, haberleri yıllarca televizyondan takip etmiş 55 yaş ve üzeri neslin ise hala televizyonu tercih ettiğini gösteriyor. Haberleri sosyal medyadan en çok takip edenler ise 18-24 yaş arasındaki grup.

Yani TV’yi yaşlılar ayakta tutuyor.

ABD Başkanı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Donald Trump, Ramazan Bayramı onuruna Beyaz Saray’da verilen yemeği bu yıl düzenlemedi.[/inlinetweet] Yaklaşık 20 yıldır sürdürülen gelenek Bill Clinton‘ın başkanlığı döneminde, First Lady Hillary Clinton‘ın çabalarıyla başlamıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ABD’ye yapılan yurtdışı uçuşları için daha sıkı güvenlik önlemleri alınacağını açıkladı. Önlemler arasında yolcuların ve yanlarında bulunan elektronik cihazların daha dikkatli aranması gibi uygulamalar yer alacak. Bakan John Kelly Mart ayında dizüstü bilgisayar yasağı getirilen 10 havalimanının, ABD tarafından talep edilen güvenlik önlemlerini yerine getirmeleri halinde listeden çıkartılacağını belirttiAncak bahsedilen önlemlerin neler olduğu henüz detaylı olarak açıklanmadı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kraliçe Elizabeth’in maaşı yüzde 8 zamla 82 milyon Paund (yaklaşık 370 milyon TL) oldu.[/inlinetweet] Bu para Buckingham Sarayı’nın giderlerinin yanı sıra çalışan maaşları ve resmi ziyaretler için kullanılıyor. Kraliçenin maaşının ödendiği ve rüzgar çiftlikleri, ofisler, dükkanlar, arazi ve malları kapsayan ‘Crown Estate’ İngiltere’nin en büyük gayrımenkul portföyünü oluşturyor. Zam sarayda yapılacak olan tesisat yenileme çalışmalarına da tam zamanında yetişti.

Zam dönemi herkes için mutluluk kaynağı elbette.

ABD’lilerin bel çevresinin her yıl biraz daha genişlediği biliniyor. Yeni yayımlanan bir rapor aynısının kediler için de geçerli olduğunu gösteriyor. 2017 State of Pet Health raporu, 2016 yılında Banfield tesislerini ziyaret eden üç hayvandan birinin aşırı kilolu veya obez olduğunu ortaya koydu. Araştırma, 2016 yılında ülke genelindeki tesisleri ziyaret eden 2,5 milyon köpek ve 500 bin kedinin sağlık alışkanlıklarını ayrıntılarıyla anlatıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kolombiya’da turistleri taşıyan bir feribot battı.[/inlinetweet] 120 kişinin kurtarıldığı olayda 6 kişi öldü, 31 kişi ise kayıp. Görgü tanıkları Kolombiya Hava Kuvvetleri’nin de katıldığı kurtarma çalışmalarının hızını etkileyici buldu. Feribotun neden battığı ise bilinmiyor, Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos olayla ilgili soruşturma başlattı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kolombiya’nın ‘barış süreci’ mayası tuttu.[/inlinetweet] Marksist FARC örgütü, geçtiğimiz yıl hükümetle yapılan barış anlaşması gereği silahlarını Birleşmiş Milletler’e teslim etme sürecini tamamladı. FARC mensupları mücadelelerine politik bir hareket olarak devam edecek. Teslim edilen 7 bin 132 silah barışı simgeleyen bir anıtın yapılmasında kullanılacak. FARC ve hükümet arasında 50 yıl süren savaş 220 binden fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin ise yerinden edilmesine sebep olmuştu.

Haberin ardından aklımıza 1960’ların çiçek çocukları geldi. Dünyada uzun zamandır barış yok. (Fotoğraf: Sarah Luna Dear).

İç savaşın şiddeti ve yarattığı kıtlıkla boğuşan Yemen şimdi de dünya tarihinin en büyük kolera salgını ile yüzyüze. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü şimdiye kadar bin 300’den fazla kişinin öldüğünü bunun dörtte birini çocukların oluşturduğunu söyledi. Ülkede kayıtlara geçen kolera vakası 200 bini geçti. Dahası bu rakam her gün yaklaşık 5 bin vaka ile artıyor.

Hastalık tüm ülkeye yayılmış durumda.

Avustralya’daki Büyük Set Resifi’nin küresel ısınma sebebiyle ölmekte olduğunu daha önce anlatmıştık. Deloitte Access Economics’in derlediği rapora göre dünyanın en büyük canlı yapısı olan mercan resifinin kaybı Avustralya ekonomisine büyük zarar verecek. Ülkedeki turizm sektörüne 64 bin iş sağlayan resifin 42 milyar Amerikan Dolar’ı değerinde olduğu hesaplandı. Raporu talep eden Büyük Set Resifi Vakfı, durumu ekonomi üzerinden açıklayarak resifin elden gidişine dikkat çekmeyi umuyor. Konunun önemini anlamak adına aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.

Katil balinaların köpekbalıklarına saldırdıkları ve onların tadına baktıkları biliniyor. Ancak bu durum son aylarda Güney Afrika’da daha sık yaşanmaya başladı. Deniz ekosistemini koruma programı ‘The Dyer Island Conservation’ ülkenin ‘Gansbaii’ sahillerine Mayıs ayından beri dördünce kez yenmiş köpekbalığı kalıntıları vurduğunu tespit etti. Durumun en dikkat çekici yanı katil balinaların damak zevkindeki değişim. Bundan önce köpekbalıklarının sadece karaciğerini yiyen balinalar artık mide ve testisleri de yemeye başlamış.

Organlar balina karaciğere ulaşmaya çalışırken mi yerinden ayrılıyor yoksa gerçekten yeniyor mu, bu konuda kesin bir bilgi yok.

İnsan ilişkilerindeki sinerji de hala inceleniyor: ‘Kitlelerin bilgeliği’ (wisdom of crowds) teorisine göre bir gruptan alınan tahminler bireysel tahminlerden her zaman daha başarılı. Ancak bu, insanlar kendi aralarında konuşmadıkları sürece geçerli bir teori. Eğer grup kendi içinde konuşmaya başlarsa kişiler birbirini etkiliyor ve ‘grup düşüncesi’ ortaya çıkıyor. Bu da kitle bilgeliğini yok ediyor. Pensilvanya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Damon Centola’nın çalışması ise kitle bilgeliğine zarar veren esas sebebin kanaat önderleri olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma herkesin eşit bir etki seviyesine sahip olduğu gruplarda üyeler arasındaki iletişimin karar mekanizmasını olumlu yönde geliştirdiğini gösteriyor. Grubun içinde bir kanaat önderi olduğunda ise bu kişi bilgili olmadığı konularda bile grup üzerinde etkili oluyor. Bu da grubun tahmin yeteneğine zarar veriyor.

‘A Life in Numbers’ (Rakamlarla Hayat) isimli 1 dakikalık animasyon hayatımızı nasıl geçirdiğimizi eğlenceli şekilde rakamlara döküyor. Videoyu özetlersek; ömrümüz toplam 3 yıl iş yolunda, 6,2 yıl yemek yaparak, yiyerek ve içerek, 2,8 yıl alışveriş yaparak, 14,5 yıl aile ile vakit geçirerek, 19,6 yıl uyuyarak ve 3,4 yıl da hiçbir şey yapmayarak geçiyormuş. İbret alınası. Bu konuyla ilgili bir de kitap önerimiz var.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği