Haftanın Özeti: 139

19 - 25 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

20 Haziran, ülkelerinden kopmak zorunda kalan ya da bırakılan mültecileri hatırlamak adına Dünya Mülteci Günü olarak anılıyor. Bu vesileyle ilgili gelişmelere hızlıca bakarsak: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) hükümetleri mülteciler konusunda sorumluluk almaya teşvik etmek için geçen sene başlattığı #WithRefugees kampanyası hala devam ediyor. Zorla yerinden edilen insanların sayısı 2016’da rekor kırarak 65,6 milyona ulaştı. Bu kişilerin 22,5 milyonunu mülteciler, geri kalanını kendi ülkesi içinde yer değiştirmek zorunda kalanlar oluşturuyor. En çok mülteci ‘üreten’ ülkelerin başında Suriye, Afganistan ve Güney Sudan geliyor. Suriyeli mültecilerin yüzde 12’si, Afgan mültecilerin ise yüzde 7’si şu an Batı ülkelerinde yaşıyor.

2016’da 4 bin 690 mülteci Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz’de boğularak hayatını kaybetti.

Birleşmiş Miletlerin yayımladığı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]yeni bir rapora göre, Dünya nüfusu 2030’da 8 milyarı aşacak ve 2050 yılına kadar 9,8 milyara ulaşacak.[/inlinetweet] Ayrıca, raporda 2050 yılında Hindistan nüfusunun Çin’i geçeceği öngörülüyor. Nijerya, Kongo, Pakistan, Etiyopya, Tanzanya, ABD, Uganda, Endonezya ve Mısır gibi ülkelerde de 2050 yılına kadar düzenli bir nüfus artışı bekleniyor.

Londra merkezli uluslararası haber ajansı[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”] Reuters’in yayımladığı araştırma raporuna göre, Türkiye’nin yüzde 60’ı ana akım medyaya güvenmiyor.[/inlinetweet] Oxford Üniversitesi bünyesinde bulunan Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, dünya çapındaki okuyucuların yüzde 54’ünün haberlere ulaşmak için sosyal medyayı tercih ettiğini ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el Suud, ileride tahta geçmesi beklenen yeğeni Muhammed bin Nayif‘in yerine oğlu Muhammed bin Salman‘ı veliaht olarak belirledi. Yeni Veliaht Prens aynı zamanda Başbakan Yardımcısı oldu. Bu gelişme yaşlı krallar tarafından yönetilen ülkenin ‘siyasi gelenekten kopuşu’ olarak yorumlandı.

Kafalarından yapışık 10 aylık ikizler Abby ve Erin Delaney, 11 saat süren bir ameliyatla birbirinden ayrıldı. Philadelphia Çocuk Hastanesi’ndeki ameliyatın ardından operasyonun başarılı geçtiği ve bebeklerin yoğun bakımda olduğu açıklandı.

Yapışık ikizlerin yalnızca yüzde 2’si kafalarından yapışık oluyor. Bu bebekleri ayırmak ise oldukça zor bir ameliyatı gerektiriyor.

1976 yılında üretilen ve hala çalışır durumda olan sadece 6 adet Apple I (bilgisayarı) olduğu biliniyor. Bunlardan biri yakın zamanda 355 bin Dolar’a satıldı. Üstelik bu rakam ‘piyasasına göre’ bir Apple I için ucuz sayılıyor. Aynı model daha önce 600 bin Dolar’ın üstünde fiyatlara alıcı bulmuştuMerak edenler için not: Şimdiye kadar satılan en pahalı Apple I 905 bin Dolar’dı.

Retroseverlerin parası, züğürdün çenesini yorarmış.

Hafta başında ABD’nin New Jersey eyaletindeki [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Franklin Mineral Müzesi’ne giren hırsızlar, müzeden 30 bin Dolar değerinde değerli taş çaldı.[/inlinetweet] Müzeye girmek için dikenli telleri aşan ve ikinci kattaki pencereyi zorlayan hırsızlar, sergi dolaplarını kırarak mineralleri çaldı.

Polis olay yerinde bulunan kan izlerinden ötürü hırsızlardan en az birinin ciddi şekilde yaralandığını düşünüyor.

Arjantin Federal Polisi tarafından yürütülen bir operasyonda [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Buenos Aires yakınlarında bir evin gizli odasında Nazi dönemine ait eserler bulundu.[/inlinetweet] 75 parçadan oluşan eserlerin arasında, üzerinde Nazi sembolü bulunan kum saatinden, Adolf Hitler’in negatif fotoğrafına kadar birçok farklı obje bulunuyor. Koleksiyonu evinde bulunduran kişi şimdilik serbest. Hakkında bir suçlama yapılacak mı o da henüz bilinmiyor. Polis eserlerin Güney Amerika’ya ne zaman ve nasıl getirildiğini araştırıyor.

Eserlerin orijinal olduğu düşünülüyor.

Yarı otonom bir araçla gerçekleşen ilk ölümlü kaza geçtiğimiz yıl ABD’nin Florida eyaletinde yaşanmıştı. Tesla Model S’i otomatik pilot modunda kullanan Joshua Brown, aracın kontrolüne geçmesi gerektiğini belirten uyarıları dinlemeyince bir tırla çarpışmış ve hayatını kaybetmişti. ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu kaza ile ilgili olarak aracın sisteminden topladığı verilerden oluşan 500 sayfalık bir rapor yayımladıysa da kazanın nedeni tam olarak hala tespit edilemedi. Rapora göre otomatik pilotun arıza yaptığına dair herhangi bir göstergeye de rastlanmadı.

Brown’un kaza anında cep telefonu ya da başka bir elektronik cihaz kullanmadığı da biliniyor.

İspanyol Matador Ivan Fandino Fransa’da düzenlenen boğa güreşi festivalinde gösteri yaptığı sırada kalbinden, akciğerlerinden ve böbreklerinden boynuzlanarak hayatını kaybetti. Fransa’da 1921’den beri matador ölümü ile sonuçlanan bir boğa güreşi yaşanmamıştı. Uyarı: olay anını gösteren aşağıdaki video bazı okuyucularımızı rahatsız edebilecek görüntüler içermektedir.

Her derde deva kahve ile ilgili kötü haber: Gelecekte -şayet Etiyopya’dan kahve alırsanız- iklim değişikliğinden ötürü alerjileriniz daha beter hale gelebilir. Nature Plants’te yayımlanan bir araştırmaya göre yüzyılın sonunda ülkede kahve üretimi yapılan alanların yarısında sıcaklıkların artması sebebiyle kahve ekimi yapmak mümkün olmayabilir. Bu da tam anlamıyla felaket demek: Afrika’nın en büyük kahve üreticisi ve dünyanın en büyük beşinci kahve ithalatçısı Etiyopya’da 15 milyon kişi kahve üreterek geçimini sağlıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Norveç, binaların fosil yakıtla ısınmasını yasaklayan ilk ülke oldu.[/inlinetweet] Söz konusu düzenleme konut, işyeri ve kamuya ait tesisler de dahil olmak üzere bütün binaları kapsıyor. Hükümet yetkilileri kararın ardından karbondioksit salınımının yılda 340 bin ton azaltacağını umuyor.

Cornell Üniversitesi’nden Prof. Charles Geisler’ın yürüttüğü araştırma yükselen okyanus seviyeleri sebebiyle 2100 yılına gelindiğinde her beş kişiden birinin mülteci olacağını gösteriyor. O dönemde 11 milyara ulaşacağı tahmin edilen insan nüfusunu barındırmak ve beslemek için kullanılacak alanın küçülmesi insanlığı büyük bir sorun ile baş başa bırakacak. ‘Land Use Policy’ dergisinde yayımlanan araştırma yaklaşan tehlikenin sonuçlarını hafifletmek için somut çözüm önerileri sunuyor.

Dünyanın bizler için nasıl sürprizleri olacak, hep beraber göreceğiz.

Dünya nüfusunun yüzde 30’u her yıl 20 gün boyunca hayati tehlike oluşturan sıcaklık seviyelerine maruz kalıyor. Yapılan araştırmaya göre eğer iklim değişikliğine sebep olan karbon salınımı düzeyini düşürmek için bir şey yapmazsak, 2100 yılında nüfusun yüzde 74’ü ölümcül ısı dalgalarına düzenli olarak maruz kalacak.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • Selamlar, genelde yorum yazmasamda her hafta özeti aralıksız takip ediyorum. Aslında video olarak haftanın özeti şeklinde bir yayın yapılsa çok geniş bir izleyici abone sayısına ulaşacaktır. Kalite ortada kesin alıcı bulur.

  • Vikipedia’ya Türkiye’den erişilemediği için linkleri çalışan bir siteye yönlendirme yapsaydınız keşke.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği