Haftanın Özeti: 130

17 - 23 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Başkanlık sistemini içeren yeni Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen referandumda çıkan yüzde 51,21 oranındaki ‘evet’ oyuyla kabul edildi. İhlallere yönelik sosyal medyada paylaşılan videolar ve YSK’nın mühürsüz zarfları geçerli kabul etmesi ‘hayır’ cephesinde tepki yarattı. İstanbul’un Moda semtinde bu eksende bir protesto yürüyüşü de gerçekleştirildi.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin seçimlerin geçersiz sayılmasına yönelik yaptığı başvuruyu 1’e karşı 10 oyla reddetti. Avrupa Birliği liderleri -geleneklere aykırı olarak- herhangi bir tebrik / destek mesajı yollamadı. Almanya, Türkiye’den Avrupa’ya yönelik göç ihtimalini vurgulamakla yetindi. CFR’nin Türkiye Uzmanı Steven Cook ise ‘Huzur içinde yat Türkiye, 1921-2017‘ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Oyunu ‘evet’ yönünde kullananların yurt çapındaki sevinç gösterileriyse hafta boyu devam etti.

İşlediği cinayeti Facebook’tan canlı yayınlayan ABD’li Steve W. Stephens, olayın gerçekleştiği Ohio dahil 5 eyalette aranıyor(du). Stephens videosunda bu eylemi Joy Lane adlı eski sevgilisi yüzünden gerçekleştirdiğini belirtti. Pazar gününden itibaren süren kovalamacanın ardından, Salı günü Steve Stephens’ın polis takibi sırasında kendini vurarak öldürdüğü açıklandı.

FBI’ın arananlar listesinde baş sıraya yerleşen Stephens’ın yakalanması için resmi makamlar 50 bin Dolar ödül koymuştu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2016’nın tarihin en sıcak yılı olduğunu ve dünyanın gittikçe daha fazla ısındığını belirtti. WMO‘ya göre dünyanın sürekli olarak ısınmasının sebeplerinden en önemlisi insan kaynaklı karbondioksit salımı. Karbondioksit artışı doğal afetlerin şiddetini de artırıyor.

Sanayileşme ile havadaki karbondioksit oranı iyice yükseldi.

Yayıldığı 344 bin 400 metrekarelik alanla ‘dünyanın en büyük canlı yapısı’ olarak kabul edilen Avustralya’daki Büyük Set Resifi (sualtı yapısı) ölüyor. Uzmanlar resifin düzelme ihtimalinin olmadığını açıkladı. Resif, 3 bin yumuşakça, yüzlerce denizanası, bin 625 balık, 30 balina ve yunus ile yüzlerce köpek balığı ve vatoz türüne ev sahipliği yapıyor. Kötü haber şu ki bu canlıların çoğu resif olmadan hayatlarına devam edemeyecek. Özetle bu çeşitliliği de yuvası ile birlikte kaybediyoruz.

Resiflerin yok olma sebebi küresel iklim değişikliğinin etkisiyle deniz ve okyanus sularının ısısındaki artış.

Seri izleme (binge-watching) sanatı, özellikle dizi tutkunlarının yeni bir bağımlılığına dönüşmüş durumda. Ancak geçtiğimiz haftasonu, yeni bir seri izleme yöntemi ile bir dünya rekoru kırıldı. Guinness Dünya Rekorları‘nın, tek seferde en uzun süre sanal gerçeklik içeriği izleme rekoru, 50 saat boyunca Oculus Rift kullanan iki kişi tarafından kırıldı (NOT: Sanal gerçeklik gözlükleri uzun süreli kullanımda baş dönmesi ve mide bulantısı gibi etkiler yaratıyor).

İtalya’daki Credito Emiliano bankası geleneksel bir banka olmanın yanı sıra yerli üreticilere peynir kasası olarak da hizmet veriyor. Banka kredi teminatı olarak ‘peynirin kralı’ lakabıyla anılan Parmesan (Parmigiano-Reggiano) peynirini de kabul ediyor. Parmesanın bir tekerleği binlerce Dolar değere ulaşabiliyor. Bankanın bu türden teminatlar için özel bir kasası dahi var.

Bir grup araştırmacı her biri 10’ar erkekten oluşan iki grubu, astronotlarınkine benzeyen bir ortama yerleştirdi. İki gruba verilen besinler tuz seviyeleri hariç tamamen aynıydı. Araştırma sonucunda yiyecekleri daha tuzlu olan grubun üyelerinin daha az su tükettiği görüldü. Tuz, böbreklerde daha fazla su tutmaya çalışan bir mekanizmayı tetikleyerek daha fazla üre üretilmesini sağlıyor. Bu da kişinin enerjisini azaltıyor. Yani tuz aslında bizi susatmıyor, acıktırıyor. Dolayısıyla Seinfeld’in unutulmaz repliklerinden “Bu krakerler beni susatıyor” cümlesi görünüşe göre bilimsel olarak doğru değil.

Amerikan Kalp Derneği tarafından yayımlanan Stroke dergisindekbir çalışmada gazlı içecekler gibi yapay olarak şekerlendirilmiş ürünlerin inme (felç) ve bunama riski ürettiği ortaya çıktı.

Yazar Shaunta Grimes, Medium’da yakın zamanda yayımladığı yazısında daha yaratıcı olmak isteyenler için 100 öneri kaleme aldı. Liste okumak, yazmak, yaratmak, yapmak, bağlantı kurmak, izlemek, esnetmek, öğrenmek, durmak ve başlamak şeklinde 10 ana kategoriye ayrılmış. Her kategori için de 10 öneri bulunuyor.

Hızlıca göz gezdirmelik.

Müjde! Sanılanın aksine kar taneleri eşsiz değilmiş. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Fizik Profesörü Ken Libbrecht laboratuvarında kar taneleri oluşturan bir düzeneğe sahip. Libbrecht’in yarattığı ortamda kar taneleri aynı koşullar altında oluştukları için tıpatıp aynı şekli alabiliyor. Kar tanelerinin doğada farklı şekillere sahip olmasının sebebi ise nem, basınç ve sıcaklık gibi değişkenlerden farklı şekilde etkileniyor olmaları.

Profesör Michael Bugeja tarafından yazılan yeni bir kitap, 7/24 dijital teknolojiye bel bağlamanın insanlarla kurduğumuz ilişkileri de ciddi olarak etkilemeye başladığını iddia ediyor (ve hepimizi uyarıyor).

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği