Haftanın Özeti: 122

20 – 26 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

2003 yılından bu yana Second Life oynayan Fran Swenson (oyundaki adıyla Fran Serenade) oyun içinde kendisi gibi engelli birçok insanla tanıştı. Bu sanal evrende engellilere özel bir alan oluşturma çalışmalarına başlayan Fran ve arkadaşları oyun içinde kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurarak Sanal Beceri Adaları (Virtual Ability Islands) adlı bir bölge meydana getirdi. Böylece hem birbirlerine destek olan hem de hareketsiz geçmek zorunda olan yaşamlarını sanal ortamda hareketlendirmiş oldular.

Yakın gelecekte ortaya çıkacak Second Life benzeri oyunların zaman içerisinde bu toplulukları cezbetmesi de mümkün.

Birkaç hafta önce Hint Okyanusu’nda keşfedilen Mauritia adlı kıtanın ardından şimdi de Büyük Okyanus’ta Avustralya’nın yaklaşık üçte ikisi büyüklüğünde yeni bir kıta keşfedildi. Zelandiya adı verilen dev kara parçasının en yüksek noktaları, kıtanın adından da anlaşılacağı gibi, Yeni Zelanda‘yı oluşturuyor.

Kara parçası en sonunda dünyayı ‘kıta’ olduğuna ikna edebildi.

JAMA (Journal of American Medical Association) Pediatri bölümünün yaptığı yeni bir araştırmaya göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]eşcinsel evlilik yasallaşınca ergen intiharları azaldı.[/inlinetweet] 15 – 24 yaş arası gençlerin intihar sebeplerinin başında eşcinsellik sorunlarının geldiği ve eşcinsel evliliğin yasallaşmasıyla yılda 134 bin intihar girişiminin engellendiği tahmin ediliyor.

Küçük bir hatırlatma olarak; eşcinsellik tercih değil, yönelimdir.

Alman Fotoğrafçı Grey Hutton, Berlin’de bir kampta bulunan mültecilerin cep telefonları üzerinden hikayelerini derlemiş. Akıllı telefonların mülteciler için çok önemli olduğunun altını çizen projenin foto galerisi birbirinden etkileyici karelere sahip.

“Telefonu sudan korumak için balon ve streç film kullandık.”

Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntem olarak, İngiltere’de iki farklı okul, öğretmenlerin sınıfta yaşanabilecek olayları kaydedebilmesi için kamera taşımasına karar verdi. Karar, mahremiyet savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı. Uygulamaya göre öğretmenler kıyafetlerine takılı bir kamera ile dolaşacak. Herhangi bir olumsuz olay çıkması durumunda öğretmen kamerasını açıp durumu kaydedebilecek. Görüntüler bir ay boyunca bir merkezde tutulup gerektiğinde izlenebilecek. Bir ayın sonunda kayıtlı görüntüler otomatik olarak silinecek.

Devir, ‘Another Brick In The Wall’u söyleme vaktinin geldiğini gösteriyor.

BreezoMeter, çevre ve veri uzmanları tarafından hazırlanan ve yönetilen, gerçek zamanlı bir hava kirliliği haritası. En doğru hava kalitesi verilerini sağlayarak şehirlerin ve işletmelerin insan sağlığını ve yaşam kalitesini geliştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan proje, 2012’den bu yana aktif ve yakın zamanda bu verileri etkileşimli hale getirdi.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Fizikçi Steven Desch ve ekibi Kutup bölgelerindeki buzulları yeniden dondurmak için buz tabakasının üzerine 10 milyon adet rüzgar enerjisi ile çalışan pompa inşa etmek istiyor. Böylece kışın yüzeye pompalanan su donarak buz tabakasını kalınlaştıracak, bu sayede mevcut tabakaya bir metre daha buz eklenebilecek. Desch, buz tabakaları kalınlaştıkça erime sürelerinin de uzadığını belirterek, teklif ettikleri yöntem sayesinde Kutup buzullarının yaz mevsiminde tamamen erime tehlikesinin ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Tek sorun maliyetinin 500 milyar Dolar olması.

Desch ve ekibi projenin 500 milyar Dolar’a mal olacağını tahmin ediyor. Gezegenimizi kurtarmak için ‘küçük’ bir yatırım yapmanın zamanı geldi.

Norveç ile Kuzey Kutbu arasında, Norveç’e bağlı Svalbard takım adasındaki dağların içinde ‘Kıyamet Kasası’ olarak da bilinen bir Küresel Tohum Deposu yer alıyor. Nükleer patlamalara karşı dahi korunaklı bu yapı biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla her türden tohumu -her tür senaryoya karşı- saklıyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü tesise 50 bin yeni tohum daha eklendi. Tohum deposunun ‘babası’ olarak görülen Cary Fowler, deponun aslında kıyamet senaryoları için değil yedekleme amacıyla var olduğunu söylüyor. Depo, 100 yıldır tohum biriktirmekte olan diğer tohum bankalarını kopyalıyor. Böylece bölgesel bir tohum deposunda kayıp yaşandığı zaman Svalbard’daki koleksiyondan kaybedilen örneklerin yedeğini gönderebiliyor(Tartışmalara sebep olan Kıyamet Kasası ile ilgili Cary Fowler’ın TED konuşması da fikir verecektir).

Kapitalist sistem pek çok kişinin aşırı yoksulluktan kurtulmasını sağladı. Ancak dünyaya verdiği zararla çok daha büyük bir yıkıma yol açmak üzere olduğu da ortada. Ormansızlaşma, açgözlü altyapı projeleri, aşırı avlanma, ticari tarım ve fosil yakıtların geniş kullanımı gibi etmenler yok olma hızını bin kat artırıyor. Profesör Frank Fenner‘a göre iklim değişikliği, durmak bilmeyen tüketim ve aşırı nüfus yüzyılın sonunda insanlığın yok olmasına sebep olacak. Emekli Profesör Stephen Boyden ise biraz daha iyimser. Boyden günümüzde yaşanan sorunların sebebinin bilimsel yetersizlik değil, siyasi kararlar olduğunun altını çiziyor. Gerekli önlemler alınması halinde yok olmanın önüne geçilebileceğini savunuyor.

Umudunu kaybetmek istemeyenler için diğer kategorilerimiz aşağıda sizi bekliyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Yazılar içinde link gösterimi arttı galiba. Aslında güzel oldu artması ama haber ile ilgili daha fazla detay,kaynak için mi link yoksa tanımlama(wikipedia linkleri gibi) için mi tam anlayamıyorum. Belki renkleri farklı olsa yada ikon vb. gibi belirteç olsa daha iyi olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği