Haftanın Özeti: 120

Georges de La Tour'un yağlı boya tablosu aynı hissi vermese de bu olay heyecan verici.
6 – 12 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Johnny Depp’in eski Menajeri, ünlü oyuncunun 14 evi, 70 gitarı ve şarap merakı ile ayda 2 milyon Dolara mal olan ‘müsrif’ bir hayat sürdüğünü iddia etti. Bu açıklama Depp’in menajerliğini yapan The Mandel Company’ye (TMG) işlerini yanlış yönettikleri gerekçesiyle 25 milyon Dolarlık dava açmasının hemen ardından geldi. TMG’nin sızdırdığı bilgilere göre Depp dünyanın birçok ülkesine yayılan 14 evi için 75 milyon Dolar harcamış. 45 lüks aracı, 70 antika gitarı var. Sadece bir yata 18 milyon Dolar vermiş. Seyahatlerde kendi özel jeti dışında bir şeye binmiyor ve bu uçağın aylık maliyeti 200 bin Dolar. Her ay içmek için farklı ülkelerden 30 bin Dolarlık şaraplar getirtiyor. Hollywood yıldızlarının eski eşyalarından oluşturduğu koleksiyonu muhafaza etmek için 12 katlı bir depo işletiyor. Özel güvenliği de içeren 40 kişilik tam zamanlı ekibinin maliyeti aylık 300 bin Dolar. Liste böyle yürek burkucu tarzda uzayıp gidiyor.

Karayip Korsanı olmayı kolay iş mi sandın yeğen?

Bütün kıtalar yaklaşık 500 milyon yıl önce Güneyde Gondvana ve Kuzeyde Lavrasya olmak üzere iki (büyük) kıtadan meydana geldi. Bu iki kıta da öncesinde ‘tek kıta’ olarak bilinen Pangea’nın parçasıydı. Araştırmacılar bu hafta kayıp mikro kıta Mauritia‘nın parçalarını buldular. Bulunanlar, yaklaşık 200 milyon yıl önce, bildiğimiz dünyayı oluşturan ve iki süper kıtadan biri olan Gondvana’nın nasıl bölündüğünü de kanıtlıyor.

İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı Isabella Lövin, ülkede bundan sonra gelecek hükümetleri de bağlayacak olan İsveç iklim yasa tasarısını imzaladı. Buna göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]İsveç 2045’e kadar sera gazı emisyonunu tamamen kesecek.[/inlinetweet] ABD dahil diğer ülkeleri de Paris Anlaşması’nın gereklerini yerine getirmeye çağıran Lövin, “Hedefimiz fosil yakıtlardan arınmış bir refah devleti olmak” dedi.

Fotoğraf bir mizanseni canlandırıyor gibi ama hepsi gerçek.

Romanya’da hükümetin tartıştığı (‘yolsuzluk affı’ olarak anılan) bir yasa tasarısı 44 bin Avro’dan daha az miktardaki yolsuzluklar suç olmaktan çıkartmayı içeriyordu. Bu yasadan yararlanacakların başında da devleti 24 bin Avro dolandırdığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan, Sosyal Demokrat PSD’nin Lideri Liviu Dragnea vardı. Tasarı nedeniyle son günlerde ülkede 1989’da komünizmin yıkılmasından bu yana görülen en büyük gösteriler düzenlendi. Hükümetse değişikliğin hapishanelerdeki kalabalığı azaltmak ve bazı yasaları anayasaya uydurmak amacıyla görüşüldüğünü savundu. Romanya televizyonu, ülke çapındaki eylemlere katılan göstericilerin sayısını yarım milyon olarak tahmin etti.

Tesla’nın ABD / Nevada’da iki yılda inşa ettiği Gigafactory’yi Litvanyalı bir grup Minecraft oyuncusu iki günde inşa etti. 40 Minecraft oyuncusunun 35 saatte inşa ettiği yapı Tesla’nın da gözünden kaçmadı.

Arazisini kirleten (devlete bağlı) bir tarım ilacı şirketiyle mücadele etmek için 16 yıl hukuk okuyan Çinli Çiftçi Wang Enlin, ilk davayı kazandı. 2001 yılından itibaren arazinin ‘kirlilikten ötürü’ kullanılamayacağının belirtildiği dökümanlara inat Enlin komşularını da bu mücadeleye katılmaları için ikna ediyor. Hukuk eğitiminin nasıl bu kadar zaman aldığını merak edenler için hemen belirtelim: Fabrikadan sızan atılar yüzünden artık sağlıklı ürünler üretemeyen çiftçi, üç yıllık üniversite eğitiminin ardından 13 yıl kendi başına hukuk kitapları okumuş.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bu yaz açılacak Aerospace Bristol Müzesi, uçan son Concorde uçağını karşıladı.[/inlinetweet] Uçak, British Airways ve Airbus mühendislerinin özenli çalışmaları ile müzedeki sergi alanına yerleştirildi. British Airways’in 216 olarak da bilinen Concorde Alpha Foxtrot’u en son inşa edilen ve en son uçuş yapan Concorde’du; ilk uçuşunu 1979’da son uçuşunu ise 2003 yılında yapmıştı. Uçak bundan sonra müzenin göz bebeği olarak hayatında yeni bir döneme başlıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı rapora göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ülke genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 21 milyonu geçti.[/inlinetweet] Türkiye trafiğine kayıtlı 21 milyon 90 bin 424 taşıtın  yüzde 53,7’sini otomobil, yüzde 16,3’ünü kamyonet, yüzde 14,2’sini motosiklet oluştururken trafiğe yeni kayıt yaptıran araç sayısının Kasım ayına göre yüzde 21,6 azaldığı belirtildi. Sizin aracınız yüzdelerin diğer kısmında kalmış olabilir, üzülmeyin.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Amirim malum ilk özetlerde yorum bölümü çok daha zevkli idi, son zamanları sadece tashih-cilerin alnı oldu :)

    – OECD İnternet raporunda yüksek artış gösteren ülker ifadesinde Lüksemburg değil Meksika olmalu idi.

    – 2 yıldır Pazar günlerimi daha faydalı/verimli hale getirdğin için teşekkürler…

  • inovatif ürün ve hizmetler başlığı için konuşuyorum– bu ürün kelimesini hizmet ile birlikte kullanılmasını doğru bulmuyorum. bunu bankalar da yapıyor. hizmet bir üründür. yani ürün= mal veya hizmettir. bu konuya dikkat. akademik yazında da çok yapılıyor bu yanlış.

    • Burada ürün ‘product’ (mamul), hizmet ise ‘service’ anlamında kullanılıyor. Hizmet her zaman ürünün kendisi olmayabilir. Hatta kimi durumda ürünü oluşturan bir bileşen de olabilir. Her hizmet de ürün değildir. Örneğin yemek yediğiniz büfedeki tuvalet mekanın ürünü değil hizmetidir. Fakat bankanın para aktarımı yaptıran havale hizmeti elbette bir üründür.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği