Haftanın Özeti: 110

28 Kasım – 4 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Apple önümüzdeki yıl satışa sunulacak olan iPhone modeli için 10 farklı prototip geliştirdi. Bu modellerden birkaçının kavisli OLED ekrana sahip olduğu biliniyor. Apple’ın OLED ekran ihtiyacı, aralarında Samsung, Sharp, Japan Display ve LG Display gibi üreticileri yarışa sokabilir. iPhone’un yeni modelinde bulunması beklenen özellikler arasında cam kasa, kablosuz şarj özelliği ve uçtan uca ekran tasarımı var.

1469275040_iphone-7-oled

Apple, iPhone 6S modellerinin bir bölümünde pilden kaynaklı beklenmedik kapanma sorunları olabileceğini belirtti. Bunun bir güvenlik sorunu olmadığını ve yalnızca 2015 yılı Eylül-Ekim arası üretilen az sayıdaki telefonda bu sorunun yaşandığını vurguladı. Risk grubundaki cihazların bataryaları ücretsiz değiştirilecek. 9to5Mac’in hazırladığı listeye göre seri numaralarının üçüncü ve dördüncü hanesinde Q3, Q4, Q5, Q6, Q7, Q 8, Q9, QC, QD, QF, QG, QH ve QJ kombinasyonları bulunan telefonlar bu grupta yer alıyor.

https-_blueprint-api-production1

Günümüzde birçok şirket verisini bulut sistemlere taşımak için yarış halinde. Ancak bazı kurumların veri boyutunun büyüklüğü bu aktarımı iyice zorlu hale getiriyor. Bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerden Amazon Web Hizmetleri (AWS) bu durumlar için Snowball (kartopu) adını verdiği 1 petabayt (bin terabayt) kapasiteli kutular geliştirdi. Böylece şirketler tüm verilerini Snowball’a yükleyip Amazon’a fiziken gönderiyor. AWS de eline ulaşan verileri kendi bulut sunucularına yüklüyor. Böylece haftada 1 petabayt veri aktarımı mümkün olabiliyor. Fakat şirketin verileri eksabaytlarla (bin petabayt) ölçülüyorsa o zaman Amazon Snowball yerine kamyon (Snowmobile) gönderiyor. Bu kamyonlarla, normalde bulut sunucusuna aktarılması onlarca yıl alacak veriler birkaç ay içinde gönderilebiliyor.

pswk9kpturbxy81zwe1ywi0ndgzmza2yzi1njyzzdjjodhjnzhkmdrjoc5wbmeslqlnayaaw8ovagdnayddw4ghmqi

Hewlett Packard, pazartesi günü The Machine isimli araştırma projesinin bir parçası olarak hesap yapmak için yeni bir prototip ürettiklerini açıkladı. Datanın daha hızlı işlenmesini sağlayacak olan bu teknoloji,  geleneksel sunucuların yerine fotonları kullanıyor ve işlemciden ziyade hafızaya güveniyor. Her ne kadar bu bütün sunucularının çalışma şeklini değiştirecek olsa da CEO Meg Withman’ın söyledğine göre eğer başarılı olursa şu anki cihazlardan yüzlerce hatta binlerce katı daha güçlü olacak. Ancak projenin hala araştırma safhasında olduğu ve yakın bir gelecekte piyasaya çıkmayacağı da belirtildi.

ceo-hp
Hewlett Packard CEO’su Meg Withman

Japonya, eski dünya teknoloji lideri günlerine dönmek ve makine öğrenmesinde yeni kapılar açmak üzere yeni bir süperbilgisayar geliştirmeyi planlıyor. Yeni süperbilgisayar saniyede 130 katrilyon hesaplama yapabilecek. Hızlı hesaplama ile yapay zeka alanında görsel tanılama, robotik sistemleri ve veri analizinde yeni bir döneme geçilebilir. Geliştirilecek yeni süperbilgisayarın şu aralar tek rakibi Çin’deki Sunway Taihulight olarak görülüyor.

japan-build-fastest-supercomputer

Hindistan, dünyanın en büyük güneş enerjili santralinin açılışını yapacak. Dünya güneş enerjisi pazarında yeni projesiyle birlikte ABD ve Çin’den sonra üçüncü ülke olacak. Yeni santral eğer tam kapasite çalışırsa, 150 bin adet evin elektriğini tedarik edecek.

0-32518800_1466691374_solar-power-plant

Güney Afrika’da genç kızların STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanında kariyer sahibi olmasını sağlamak için geliştirilen bir program dahilinde (lise öğrencileri) Brittany Bull ve Sesam Mngqengqiswa Afrika’nın ilk özel uydusunu tasarladı. 2017’nin Mayıs ayında uzaya gönderilecek uydu Afrika’yı tarayarak sel, kuraklık ve orman yangını gibi afetler oluşmadan bunlar hakkında bilgi toplayacak. Bölge ekonomisini büyük zararları olan bu felaketlerin önlenmesiyle ekonominin de hareketlenmesi amaçlanıyor. Genç bilimciler çalışmalarıyla yaşıtlarına ve hemcinslerine örnek olmak istiyor.

cape-town

San Francisco tren hattı MUNI bir virüs saldırısıyla kullanılamaz hale geldi. Raylı sistemi rehin tutan saldırganlar yetkililerin kendilerine ödeme yapmasını beklerken MUNI’den detaylı bir açıklama gelmedi. Saldırganlar bu sistemi özellikle hedef almadıklarını, virüsün zayıf ağları tespit edip oralara saldırmaya programlı olduğunu belirtti.

unnamed-3-3

Leuven Katolik Üniversitesinden Araştırmacı Patrice Cani ve Willem de Vos, obez farelerde az bulunan ‘Akkermansia Muciniphila’ adlı bakterinin çoğaltılmasıyla farelerde obezite ve tip 2 diyabetin etkilerinin ortadan kaldırılabildiğini gördü. Bakterinin pastörize edilmesi ile bu etkinin daha fazla olduğunu fark eden araştırmacılar, bunun sebebinin pastörizasyon sırasında bakterinin sadece proteinlerinin elde edilmesi olduğunu gördü. Genetik düzenleme ile elde edilen proteine ‘Amuc 1100’ adı verildi. Gelecekte bu proteinin insanlarda da obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor.

cell-1120x600

Avustralya’da Queensland Teknoloji Üniversitesi tarafından açılacak yeni bir biyoüretim enstitüsü, hastalara özel doku üretimi için tarama, modelleme ve 3D baskı yöntemlerini kullanarak bu alanda tüm çalışmaları bir arada yürüten ilk merkez olmayı amaçlıyor. Merkezin nihai amacı organları bütün olarak 3D yazıcıda üreterek organ nakli bekleyen binlerce kişinin yaşamını kurtarmak.

printed-ear-1400x600

Tufts Üniversitesi mühendislerinden Gordon Briggs ve Dr. Matthais Scheutz, insanların komutlarına karşı gelebilen robotlar geliştirdi. Masanın üzerindeyken kendisine dümdüz yürümesi söylenen robotlar, aşağıya düşme ihtimalini göz önünde bulundurarak bu komuta karşı geliyor. Benzer bir şekilde, önünde bir engel olduğunu gören robot o yöne doğru yürümeyi reddediyor. Ancak araştırmacılar robotları, bu eylemi gerçekleştirmekte herhangi bir sorun olmadığına ikna ettiklerinde robotlar verilen komutları yerine getiriyor. Bu sorgulamanın sebebi aslında sadece güvenlik olsa da yapay zekanın insan kontrolünden çıkması konusundaki endişeleri artırıyor.

screenshot-1

Beynin kısa süreli hafızaları uzun süreli hafızaya çevirmeye yarayan bölgesi hipokampusun çalışma prensibini matematiksel olarak ifade eden nörobilimci Theodore Berger, bu bilgileri yapay bir hipokampus üretmek için kullandı. Bu cihaz sayesinde farelerin aslında beyninde oluşmayan hafızaları hatırlayabilmesini sağlayan Berger bu cihazın insanlarda ad kullanılabileceğini ancak beynin karmaşık yapısının bu cihaz tarafından taklit edilmesinin güç olduğunu belirtti. Yine de Kernel adlı bir girişim bu cihazı insanlar için kullanıma sunma çalışmalarına başladı.

brainscan_ta_gettyimages-117452785

İnsanların canlıları algılama yeteneğini araştıran UC Berkeley bilimcileri, bir kişinin baktığı şeyin canlı olup olmadığını anlamak için 250 milisaniyenin yeterli olduğunu keşfetti. Bu yetenek sayesinde insanların cansız nesnelerle canlı varlıkları birbirinden ayırt edebildiği ve yaşamın daha kolay hale geldiği belirtildi. Araştırmada ayrıca insanların detayları ne kadar algılayabildiği de ölçüldü. Kısa süre gösterilen görsellerde canlıları algılama oranının çok yüksek, detayları algılama oranının ise düşük olduğu görüldü.

Westworld dizisinden insansı bir robot: Dolores Abernathy
Westworld dizisinden insansı bir robot: Dolores Abernathy

Amazon, re:Invent geliştirici konferansında kendi bulut servisini kullanan internet uygulamaları için geliştirdiği ücretsiz DDoS koruma servisi AWS Shield’ı duyurdu. Servis en çok görülen saldırı tiplerinin yüzde 96’sına karşı koruma sağlıyor. Böylece saldırıya uğrayan siteler hizmet kesintisine uğramayacak ve yüksek bedeller ödemek zorunda kalmayacak.

aws1

80 yaşını geçmiş fakat gündelik teknolojiyi kullanmayı sürdüren kişilerin, zihinsel ve fiziksel olarak yaşıtlarına göre daha mutlu oldukları saptandı. Stanford Üniversitesi Uzun Yaşam Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre teknoloji sayesinde dış dünya ve akrabalarıyla bağlantıda kalan yaşça büyük bireyler daha zinde ve mutlu kalabiliyorlar. Araştırmalar, teknoloji kullanımının yaşlılarda yalnızlık hissi ve depresyonu azalttığını ortaya koyuyor.

2

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği