Haftanın Özeti: 104

17 – 23 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son raporuna göre ülkemizde zengin zenginleşmeye, fakir fakirleşmeye bu yıl da devam etti. Kurumun ‘Yoksulluk Çalışması‘, günlük 2,7 liranın altında gelire sahip olanların sayısının, geçtiğimiz yıla göre iki kat arttığını ortaya koydu. Rapora göre bu grupta (nüfusun binde 6’sına denk gelen) 44 bin kişi yer alıyor. Aynı oran 2015 yılında binde 3 (22 bin kişi) olarak kaydedilmişti. Yoksulluk sınırı ise 6 bin 665 liradan 7 bin 495 liraya yükseldi ve [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Türkiye’de yoksul sayısı 200 bin kişi artarak 16 milyon 706 bine ulaştı[/inlinetweet].

yoksul

AVM’lere özel yönetim çözümleri sunan Açık Kart, hizmet verdiği 25 AVM’nin müşteri ve alışveriş verilerini yorumlamış (PDF). Öne çıkan başlıkların bazıları şunlar:

  • Kişi başı en çok harcamayı 46 – 55 yaş arası yapıyor.
  • Erkekler tek seferde daha çok harcıyor ancak kadınlar daha sık alışveriş yapıyor.
  • Ziyaretçiler bir yılda ortalama 582 TL harcıyor.
  • [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Türkiye’de AVM başına düşen günlük ciro ortalama 26 bin TL.[/inlinetweet]

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul, 2014 yılının Haziran ayından bu yana IŞİD’ın kontrolü altında ve bu işgal, İŞID’ın hakimiyet alanının genişlemesinin tepe noktası olarak görülüyor. IŞİD ile Irak ordusu (ve müttefikleri) arasında Musul’a hakim olma savaşı sürerken bilinmesi gereken 5 nokta ise şöyle sıralanmış:

  • Musul IŞİD tarafından tutulan son Irak şehri – Irak’taki son kale.
  • İŞID halifeliği Musul’da ilan etti. Şehrin simgesel anlamı var.
  • Irak Ordusu ile yapılan işbirliği mücadelenin etkinliğini ABD’nin hava harekatlarından bir adım ileriye taşıyabilir.
  • Harekatla birlikte Musul’da (ve çevre bölgelerde) yaşayan milyonlarca sivil için daha geniş kapsamlı ve yıkıcı bir insani kriz durumu söz konusu olabilir.
  • Musul’un Irak Ordusu tarafından geri alınması durumunda yaşanacaklar da hayati önem taşıyor. Özellikle şehrin sakinlerinin yerine başka grupların yerleşmemesi için önlemler alınacak. IŞİD güçlerinin yönelebileceği bölgelerde de hazırlıklar söz konusu.
Kuzey Irak’taki kamplarda gıda kuyruğundaki erkekler. Ocak 2014’ten bu yana Irak’ta 3 milyonun üzerinde insan yerlerinden edildi. (Alice Fordham/NPR)
Kuzey Irak’taki kamplarda gıda kuyruğundaki erkekler. Ocak 2014’ten bu yana Irak’ta 3 milyonun üzerinde insan yerinden edildi. (Alice Fordham/NPR)

Yunanistan’da meydanlar tekrar hareketlendi. Hükumet ile borç veren kuruluşlar, çalışan ve emekli maaşları başta olmak üzere emek pazarında yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin görüşmelere yeniden başlayınca, sendikaların protestoları da başladı. 17 Ekim Pazartesi günü başkent Atina’nın Sintagma Meydanı’nda toplanan 7 bin kişi, müzik ve marşlar eşliğinde protesto gösterilerinde bulundu. Eylemin katılımcı sayısının önceki gösterilere göre oldukça yüksek olması dikkat çekti.

atina

Bir süredir devam eden deneylerde etkinliği ispatlanan vücut kameraları, 2017 yazına kadar tüm Londra polis ekiplerince kullanılmaya başlanacak. Böylece polisler dahil oldukları her olayı görüntü kaydı altına alarak bir çok anlaşmazlığı başlamadan bitirme şansına sahip olacak. 30 saniyelik geçici belleğe sahip olan kameralar sürekli 30 saniyelik videolar çekip silerek çalışıyor ve polis kayda başladığında bir önceki 30 saniyelik kaydı da kalıcı hale getirerek olayın başlangıcını belgelemeye imkan veriyor. Polis kayıtlarına olaylara karışan vatandaşlar da ulaşabilecek.

police-body-camera-getty

2017’de Dubai sokaklarında robot polisler devriye gezecek. Vatandaşlar robotun gövdesi üzerinde bulunan dokunmatik ekran aracılığıyla ihbarda bulunabilecek ve trafik cezalarını ödeyebilecekler. Yüz tarayabilen prototipin sesli komut alabilecek şekilde geliştirilebilmesi için Dubai polisi, IBM ve Google’ın işbirliği içinde çalıştığı öğrenildi.

Teknoloji ve aile bağları arasındaki ilişki karmaşıklaşmaya devam ediyor. ABD Michigan Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar, çocuk yetiştirilen evlerde ailevi rutinleri bozarak evdeki stresin artmasına neden olabiliyor. Araştırmacılar iş ve arkadaşlar başta olmak üzere dış dünyadan gelen iletişim taleplerinin, aile fertlerinin baş başa olması gereken yemek, uyku ve oyun zamanlarına ‘bulaşması’nın yeni ve önemli bir sorun olduğunu belirtiyor. İhtiyaç duydukları ilgiyi cihazlarla paylaşmak zorunda kalan çocuklar ise ana babalarının bu yeni alışkanlığından en çok etkilenen taraf oluyor.

tech-family

Arjantin’de kadın cinayetlerini protesto eden binlerce kişi sokaklarda hayatı durdurdu. Geçtiğimiz günlerde Lucia Perez isimli bir lise öğrencisinin uyuşturucu etkisi ve cinsel şiddet altında vahşice öldürülmesinin etkisiyle sokaklara dökülen binlerce kadın, bölgede son derece yaygın olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi talebinde bulundu. Latin Amerika ve Karayipler kadınlar için en tehlikeli bölgelerin başında geliyor. Özellikle kadın cinayeti oranlarıyla dünyada ilk sırada yer alan El Salvador ve kadınların ikinci ölüm sebeplerinin kadın cinayetleri olduğu Honduras gibi Orta Amerika ülkelerinin ortaya koyduğu tablo, kadınların özellikle son dönemde seslerini daha çok yükseltmeleri sebebiyle daha da görünür hale geldi.

arj

Norveç AIDS riskini yüzde 86 oranında düşüren Pre-exposure Prophylaxis (PrEP) ilacı Truvada’yı ulusal sağlık hizmetleri dahilinde vatandaşlarına ücretsiz dağıtan ilk ülke oldu. Bu düzenleme Norveç devletinin LGBT topluluğuna desteğini somutlaştıran bir gelişme olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ilaç ABD, Kanada, Fransa ve Güney Afrika’da ücretli olarak edinilebiliyor.

truvada-feat

Dünyanın en empatik milletleri listelendi. ABD Michigan State Üniversitesi araştırmacılarının 63 ülkeden 104 bin 365 yetişkinle yürüttükleri araştırmaya göre eşduyumun en yoğun olarak benimsendiği ülkeler Ekvador, Suudi Arabistan ve Peru. Litvanya, Venezuella, Estonya, Polonya ve Bulgaristan ise listenin en sonunda yer alıyor. En az empatik 10 ülkeden 7’sinin Avrupa’da yer alması dikkatlerden kaçmadı.

empathy-country_1024

Voliyi vurmak, köşeyi dönmek, şeytanın bacağını kırmak… Aniden gelen servetle ilgili tabirler pek çeşitli olsa da yol açtığı bireysel çıkmaz aynı: Başarı -özellikle para getirdiğinde-  yalnızlaştırır. Ailenizin, arkadaşlarınızın her zamankinden farklı davranmaya başlaması, harcama davranışlarınız başta olmak üzere kişisel pek çok alışkanlığınızın hızla değişmesi, günlük hayatınızın, gündeminizin, seyahatlerinizin kaçınılmaz olarak dönüşmesi, yıllar yılı en yakınınız olanlarla hızla azalan ortak paydalar, ‘Param için mi?’ kaygıları ve dahası… Bu tip vakalarla ilgilenen finansal terapi uzmanlarına göre eşine, dostuna ve yakınlarına düşkün biriyseniz başarılı ve zengin olmadan evvel bir kez daha düşünmelisiniz; zira paradan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Kimilerimizin hayalini süsleyen servet çoğu zaman yabancılaşma ve izolasyon duyguları ile birlikte geliyor.
Kimilerimizin hayalini süsleyen servet çoğu zaman yabancılaşma ve izolasyon duyguları ile birlikte geliyor.

Afrika fillerinde gözlenen anaerkil hiyerarşik sosyal düzenin Asya fillerinde de aynı şekilde yer aldığı düşünülüyordu. Ancak konuyu araştıran bilimciler, Asya’daki topluluklarda belirli bir hiyerarşik düzen olmadığını ve fillerin daha eşitlikçi bir yaşam sürdüğünü keşfetti. Bunun sebebi olarak Afrika’nın acımasız şartlarına karşın Asya fillerinin daha az tehlikeli ve daha bol kaynaklara sahip bir ortamda yaşaması gösterildi.

srilanka

Avusturya Adolf Hitler’in doğduğu evi yıkıp yerine Hitler’le bağdaşlaştırılamayacak yeni bir yapı inşa edecek (ne olabilir sizce?). Hükumetin bu kararı evin neo-Nazi’ler için bir çekim alanı haline gelmesi sebebiyle aldığı belirtilmiş.

Adolf Hitler’in doğduğu evin önünde bulunan ‘Barış, özgürlük ve demokrasi için bir daha asla faşizm olmasın. Milyonlarca ölü bunun için bir uyarı olsun.’ yazılı taş - Braunau, Avusturya. (REUTERS/Dominic Ebenbichler)
Adolf Hitler’in doğduğu evin önündeki ‘Barış, özgürlük ve demokrasi için bir daha asla faşizm olmasın. Milyonlarca ölü bunun için bir uyarı olsun.’ yazılı taş – Braunau, Avusturya. (REUTERS/Dominic Ebenbichler)

Hayalinizde Google’da çalışmak varsa Google’da yaptığınız aramalara dikkat etmenizde fayda var. Günde 3 milyarın üzerinde arama yapılan dünyanın en popüler arama motoru yeni çalışanlarını ‘aradıkları şeylere göre’ bulabiliyor. Veri bilimcisi Max Rosett de onlardan biri. Karmaşık bir kodlama sorunu üzerinde çalışırken Google’da ‘python lambda function list comprehension’ araması yapan Rosett arama sonuçlarının yanı sıra ‘Bizim dilimizden konuşuyorsun. Kapışmaya ne dersin?’ sorusuyla karşılaştı. Google’ın mühendislere özel oluşturduğu bir teste yönlendirilen ve bu testi geçen Rosett, 3 ay sonra Google’dan iş teklifi aldı. Rosett, Google’ın bu ürpertici yöntemle işe aldığı ilk ve son isim değil.

googletest01
Teklifin Google’dan geldiğini anlamadan bu mesajı kapatanların sayısının az olmadığını tahmin ediyoruz.

Honda’nın ABD’ye ithal ettiği ilk otomobil Serial One’ın eski ihtişamına kavuşuşuna tanıklık etmek ister miydiniz? Bugüne dek 300’ün üzerinde klasik arabayı sahiplenip restore eden Tim Mings’in bu özel aracı yenilemeye ayırdığı 18 ay Honda tarafından belgelenmiş ve ortaya bu hikaye çıkmış.

https://youtu.be/ETI5FGAUeos

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

10 Yorum

  • Çin iOS App Store harcamalarında ABD’yi geçti. Çinli kullanıcılar 3. çeyrekte uygulamalar için 1,7 milyon dolar harcadı. Bu rakamla Çin, 2010’dan bu yana lider konumda olan ABD’yi yerinden etti.

    ifadenin milyar dolar olması gerekiyor Serdar Bey.

  • Yine harika bir haftanın özeti olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler :) Bu arada ‘Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler’ sayfasını da çok beğendim.

  • Teşekkürler. Empatetik türkçe mi acaba? Gramer naziliği yapmak istemiyorum ama doğru sözcüğü karşılıyor mu?

    • Empatetik Türkçe bir kelime değil. Yabancı kökenli olduğu için cümle içinde geçtiği ilk yerde Vikipedi’deki ilgili maddesine link verilmiş durumda. Türkçe için uygun görülen karşılığı (eşduyum) ise devamındaki cümlede yer alıyor (ve yorumuzuna bakarak bir hatırlatma; ‘türkçe’ değil; ‘Türkçe’).

  • Harika olmuş bu hafta da… Teşekkürler… Her bir paragraf ayrı ayrı paylaşılabilse kenarından bir tıkla… Ne kadar güzel olur…

  • Emeğinize sağlık. Bu kadar sunumunun,işinin gücünün arasında bizler için hiçbir ücret beklemeden sayfalarca bilgi biriktiren insana yok şöyle yok böyle diye yorumlar yapıp eleştirmeye çalışıyorsunuz. Teşekkürü deneyin bi’ .

  • “2022’ye gelindiğinde blok zinciri temelli işlerin değeri 10 milyar dolara ulaşmış olacak.” kısmı yanlış. blok zinciri temelli bitcoin’in tek başına değeri 2016 yılı itibariyle 11 milyar $ civarında.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği