Görme engelli altı hastanın görme yeteneği kısmen düzeltildi

Uzmanlar, göz ve göz sinirini denklemden çıkararak direkt olarak görme merkezine video görüntüleri aktararak görme yetisini kısmen düzeltmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Beyne direkt olarak video görüntüleri ileten bir implant sayesinde altı görme engelli bireyin görme yetisi kısmen düzeltildi.

Birleşik Krallık’taki Optegra Göz Hastanesi’nde çalışan Cerrah Alex Shortt, Daily Mail‘e verdiği demeçte “Bu çok önemli bir gelişme. Daha önceki biyonik göz geliştirme teşebbüslerinin hepsinde implant, gözün direkt içine yapılmaya çalışılmıştı. Bunun başarılı olması için hastanın çalışan göz sinirlerine sahip olması lazım. Ancak bu son gelişme, gözü tamamen denklemin dışında bıraktığı için tamamen görme engelli olan kişiler için gerçek bir umut kaynağı olarak nitelendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Geliştirilen teknolojinin geçerliliği, doğuştan görme engelli kişiler üzerinde henüz kanıtlanmadı.

Sinirbilimi ve nöroteknoloji açısından önemli bir gelişme

Araştırmayı gerçekleştiren ABD’li ekip, her biri yıllardır tamamen görme engelli olan katılımcıların siyah ekranlı bir bilgisayara bakıp monitörün farklı yerlerinde rastgele çıkan beyaz karelerin yerini tespit etmelerini istedi. Denemelerin çoğunda katılımcılar beyaz karelerin yerini bulmayı başardı. Neredeyse on yıldır görme engelli olan Paul Phillip, “Sadece küçük ışık noktalarını görebilmiş olsam da bu inanılmaz bir his.” dedi.

Araştırmanın öncüsü olan beyin cerrahı Daniel Yoshor, “Umduğumuz noktaya gelebilmek için daha çok yol katetmemiz gerek. Ancak bu gelişme, sinirbilimi ve nöroteknoloji açısından oldukça heyecan verici. Bana öyle geliyor ki, benim ömrüm görme engellilerin görme yetisini tamamen iyileştirebildiğimiz zamanları görmeye yetecek.” diyor.

Kaynak: The Guardian

Bir grup ABD'li araştırmacı, beyne direkt olarak video görüntüleri ileten bir implant sayesinde altı görme engelli bireyin görme yetisini kısmen düzeltti. Araştırmayı gerçekleştiren ABD'li ekip, her biri yıllardır tamamen görme engelli olan katılımcıların siyah ekranlı bir bilgisayara bakıp monitörün farklı yerlerinde rastgele çıkan beyaz karelerin yerini tespit etmelerini istedi. Denemelerin çoğunda katılımcılar beyaz karelerin yerini bulmayı başardı. Daha önceki biyonik göz geliştirme teşebbüslerinin hepsinde implant, gözün direkt içine yapılmaya çalışılmıştı. Bunun başarılı olması için hastanın çalışan göz sinirlerine sahip olması lazım. Ancak bu son gelişme, gözü tamamen denklemin dışında bıraktığı için daha çok gelecek vadediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği