Google’ın yaratıcı blokları

Çocukların yazılım öğrenmesi için daha önce de pek çok çalışması olan Google, kod yazmayı fiziksel hale getiren Bloks adlı bir ürün geliştiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilgisayar programcılığının önemi arttıkça gelecek nesillere programlama öğretmek de daha fazla önem kazanıyor. Bunu ABD Başkanı Barack Obama’nın CS4All programında ya da Birleşik Krallık’taki okullarda bilgisayar bilimleri dersi verilmesinde görebiliyoruz. Ayrıca çocuklara yazılım öğretmek adına geliştirilen pek çok yeni sistem bulunuyor.

Google da bu alanda yaptığı çalışmaları ile biliniyor. Blockly adlı uygulaması ile çocukların kod yazmak zorunda kalmadan, sadece blokların yerini değiştirerek yazılım mantığını öğrenebilmesini sağlayan Google şimdi de Bloks Projesi ile karşımıza çıkıyor. Bloks, Blockly’nin yapmaya çalıştığını bir adım öteye taşıyarak, programlamayı dijital ortamdan çıkarıp fiziksel hale getiriyor.

bloks

Puck, taban kartı, beyin kartı

Üç farklı yapı taşından oluşan sistem, çocukların dokunarak ve hissederek, oyun oynar gibi kod yazmasını sağlıyor. ‘Puck’ adı verilen parçalar, yapılacak bir işlemi temsil ediyor. Herhangi bir puck herhangi bir işlemi yapması için programlanabiliyor. Eğer elinizdeki puck’lar yetersiz gelirse, iletken mürekkep kullanarak bir kağıdın üzerine çizeceğiniz çizgilerle kendi puck’ınızı yaratabiliyorsunuz. Bu parçalar kolay üretimi ve ucuzluğu ile herkesin bu sisteme erişebilmesini sağlıyor.

‘Taban kartı’ (base board) adı verilen ikinci tür parçalar ise, adından da anlaşılacağı gibi puck’lar için bir taban oluşturuyor. Puck’lar bu kartların üzerine yerleştirildikten sonra, yapılması istenen işlem sırasına göre taban kartları birbirine bağlanarak bir devre oluşturuyor. Devredeki her bir taban kartı, üzerinde bulunan puck’ın işlevini yerine getiriyor.

Son parça ise ‘beyin kartı’ (brain board). İçinde Raspberry Pi bulunan bu kart, Bluetooth ya da kablosuz internet aracılığıyla diğer cihazlara bağlanabiliyor. Böylece puck’lar ve taban kartları ile hazırlanan devrenin gerçekleştirmesi istenen işlemler uygun cihaza gönderilebiliyor. Örneğin bir müzik sistemi oluşturduysanız beyin kartını bir kablosuz hoparlöre bağlayıp sisteminizden çıkan sesleri duyabiliyorsunuz. Ya da bir hareketler dizisi oluşturduysanız beyin kartını bir oyuncak robota bağlayıp robotun komutlarınıza göre hareket etmesini izleyebiliyorsunuz.

Modüler yapısı ve sağladığı öğrenme kolaylığı sayesinde, Bloks çocukların yazılım öğrenmesi için önlerindeki tüm engelleri kaldırıyor. Geriye sadece çocukların adeta sihir yapar gibi bir kaç kartın yerini değiştirerek oluşturduğu devrelerin başka bir yerde bir şeyleri aktif etmesini izlemek kalıyor.

 

Google çocukların kod yazmak zorunda kalmadan yazılım mantığını öğrenebilmesi için, farklı işlevleri yerine getirebilen bloklardan oluşan bir sistem geliştirdi. Bloks adlı sistem üç farklı yapı taşından oluşuyor. Bunlardan ilki her türlü işlem için programlanabilen puck'lar. Puck'lar bir diğer yapı taşı olan taban kartlarına yerleştiriliyor. Son olarak taban kartları birbirine bağlandıktan sonra beyin kartı adı verilen merkeze bağlanıyor. Beyin kartı Bluetooth ve kablosuz internet ile diğer cihazlara hazırlanan kod dizisini iletebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği