Google SteetView araçları hava kirliliğini de ölçecek

Google'ın sokakları fotoğraflayan StreetView araçları, Aclima şirketinin özel bir aparatı sayesinde artık sokaktaki hava kirliliğini de ölçebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın Oakland, Kaliforniya’daki deneysel StreetView araçlarının yanında durduğunuzda aracın standart kameralarının dışında üst kısmında ses çıkaran bir aparatı olduğunu da görebilirsiniz. Bu mekanik sistem, sokaktaki havayı içine çekip araçtaki hava kirliliği inceleme ekipmanına aktarıyor. İncelenen hava daha sonra sokağa geri salınıyor.

Araç, San Francisco merkezli Aclima adlı hava kalitesi ölçme şirketinin özel olarak tasarladığı iki Google Earth aracından birisi. Geçtiğimiz yıl boyunca her gün Oakland’da günde 6 ila 8 saat gezen araç, şehrin her sokağına ilişkin hava kirliliği verilerini topladı ve bazı ilginç sonuçlara ulaştı.

Günümüzde pek çok büyük şehirde, her bir milyon kişiye en fazla dört adet hava kirliliği inceleme ekipmanı düşüyor. Ancak sabit şekilde kullanılan bu ekipmanlar sadece bulunduğu bölgenin havasını ölçüyor. Bu da tüm şehri kapsamayan sonuçların ortaya çıkmasına neden oluyor. Hava kirliliği uzmanları genellikle bu verileri kullanıp, daha sonra şehrin belirli bir noktasındaki hava kirliliğini tahmin etmeye çalışıyor.

Kolayca uygulanabilir

Aclima’nın StreetView araçlarına yerleştirdiği cihazın biraz daha küçük boyutlu versiyonu aslında şehirde sürekli gezen belediye otobüslerine, Uber ve Lyft gibi servislerin araçlarına yerleştirilebilir. Böylece her şehirdeki her sokağın kirlilik verileri çok daha isabetli bir şekilde ölçülebilir.

Aclima araştırmacıları, araçtan aldıkları verileri incelediklerinde, bazı sokakların bir ucu ile diğer ucu arasında ciddi hava kirliliği farkı bulunduğunu gördüklerini belirttiler. Örneğin bir otomobil üretim fabrikası bulunan bir sokakta, fabrika civarında hava kirliliğinin çok daha fazla olduğu tespit edildi. Benzer bir şekilde, şehirden geçen çevre yollarına yakın bölgelerin daha fazla hava kirliliğe maruz kaldığı görülürken, kamyon girişine izin verilmeyen bir çevre yolunun çevresinin diğerlerine göre çok daha temiz olduğu belirtildi. Bu bölge nispeten daha varlıklı kişilerin yaşaması da dikkatlerden kaçmadı.

Yılda 20 gün yeterli

Bölge hakkında ne kadar sürede yeterince veri topladıklarını tespit etmeye çalışan araştırmacılar aslında bu işin o kadar da fazla çalışma gerektirmediğini gördüler. Bir sokaktan yıl içinde 20 kez geçilmesi o sokağın genel hava kirliliği ile ilgili yeterli bilgi toplanmasını sağlıyor.

Yazılım üzerinde toplanan veriler hem çok daha detaylı hem de günümüzde kullanılan sabit hava ölçüm istasyonlarına göre çok daha ucuza mal oluyor. Araştırmacılar, mobil ölçüm cihazlarının maliyetinin sabit istasyonlara göre yüz ila bin kat daha düşük olduğunu söylüyor.

Bu detaylı veriler, temiz havaya sahip bölgelerdeki evlerin fiyatlarını artırabilir, havası kirli olan bölgelerde fazladan düzenleme yapılmasına sebep olabilir hatta insanların eve giderken yürümeyi tercih ettikleri yolları bile değiştirebilir. Yeni hedef bu sistemi diğer şehirlerde de kullanılan yaygın bir sistem haline getirmek.

 

Kaynak: Fast Company

Google'ın Oakland, Kaliforniya'daki deneysel StreetView araçlarının yanında durduğunuzda aracın standart kameralarının dışında üst kısmında ses çıkaran bir aparatı olduğunu da görebilirsiniz. Bu mekanik sistem, sokaktaki havayı içine çekip araçtaki hava kirliliği inceleme ekipmanına aktarıyor. İncelenen hava daha sonra sokağa geri salınıyor. Araç, San Francisco merkezli Aclima adlı hava kalitesi ölçme şirketinin özel olarak tasarladığı iki Google Earth aracından birisi. Geçtiğimiz yıl boyunca her gün Oakland'da günde 6 ila 8 saat gezen araç, şehrin her sokağına ilişkin hava kirliliği verilerini topladı ve bazı ilginç sonuçlara ulaştı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği