Google sivrisineklerle genetik mücadele yürütüyor

Google'ın kardeş şirketi Verily, çiftleştiğinde yumurtaları çatlamayan milyonlarca erkek sivrisineği Kaliforniya eyaletinde doğaya salıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google’ın kardeş şirketi Verily, çiftleştiğinde yumurtaları çatlamayan milyonlarca erkek sivrisineği Kaliforniya eyaletinde doğaya salıyor. Alanında ABD tarihindeki en büyük saha çalışması olarak kayıtlara geçen deney Zika virüsü ve Deng Humması ile mücadele etmeyi amaçlıyor. Bu çalışma için Verily otomatik bir laboratuvarda her hafta bir milyon kısır sivrisinek üreten bir robot geliştirdi.

Kısa sürede hızlı üretim

Wolbachia adlı bir bakteri, erkek sivrisineklerin kısır olmasına sebep oluyor. Bu bakteriden yararlanan bilimciler, özel makineler ve algoritmalar yardımıyla sivrisinek üretimini hızlandırdı. İlk 20 milyon kısır sivrisinek Kaliforniya’daki Fresno kentinde doğaya salındı.

Verili geçtiğimiz Ekim ayında sivrisinekler tarafından yayılan hastalıklarla mücadele girişimini açıklamıştı. Bu girişim sivrisinekleri otomatik olarak cinsiyetine göre ayırabilen bir prosedürden faydalanarak sadece erkek sivrisinekleri doğaya salıyor. Erkek sivrisinekler insanları ısırmadığı için bu işlemin insanlar için olumsuz bir yan etkisi yok. Doğada, insanları ısıran dişi sivrisineklerle çiftleşen bu kısır sivrisinekler, yeni yumurtaların gelişmesine ya da çatlamasına engel olacak. Böylece sivrisinek popülasyonunda hızlı bir azalma gerçekleşecek.

Verily Kıdemli Mühendisi Linus Upson araştırma ile ilgili olarak “Gerçekten küresel anlamda bir çözüm geliştirmek istiyorsak, hızlı bir şekilde çok fazla sivrisinek üretip dağıtabiliyor olmamız ve bunu çok düşük maliyetle yapabiliyor olmamız gerekiyor.” diyor. Avustralya’da da bir saha çalışması planlandığını belirten Upson “Bu yöntemin farklı ortamlarda da işe yaradığını göstermek istiyoruz.” diye konuştu.

Çevreye zararı yok

Laboratuvarda kısır olarak üretilen sivrisinekler, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından denetleniyor. EPA tarafından 2016’da gerçekleştirilen bir risk belirleme çalışmasında, bu sivrisineklerin diğer organizmalara zarar vermediği belirlendi.

Kaynak: Science Alert

Google'ın kardeş şirketi Verily, çiftleştiğinde yumurtaları çatlamayan milyonlarca erkek sivrisineği Kaliforniya eyaletinde doğaya salıyor. Alanında ABD tarihindeki en büyük saha çalışması olarak kayıtlara geçen deney Zika virüsü ve Deng Humması ile mücadele etmeyi amaçlıyor. Bu çalışma için Verily otomatik bir laboratuvarda her hafta bir milyon kısır sivrisinek üreten bir robot geliştirdi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği