Google şeytana göz kırpıyor

Google, 2000 yılından bu yana uyguladığı davranış kurallarında değişikliğe gitti ve 'kötü olmamakla' ilgili bir çok ifadeyi kurallar listesinden çıkardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kötü olmak ya da olmamak, işte Google için bütün mesele bu. Şirket, 2000 yılından bu yana uyguladığı davranış kurallarında değişikliğe gitti ve ‘kötü olmamakla’ ilgili bir çok ifadeyi kurallar listesinden çıkardı. Gizmodo’nun fark ettiği değişikliğin Nisan ya da Mayıs ayında gerçekleştirildiği bildiriliyor.

İnternette daha önce yayınlanmış web sayfalarının kayıtlarına erişim sağlayan Wayback Machine üzerinden Google’ın davranış kuralları sayfası incelendiğinde 21 Nisan’da sitede aşağıdaki ifadelerin yer aldığı görülüyor:

Kötü olma. Google çalışanları bu ifadeyi kullanıcılara nasıl hizmet vereceğini tanımlamak için kullanıyor. Ancak ‘kötü olma‘ bunun ötesinde bir şey. Bu, kullanıcılarımıza tarafsız bir şekilde bilgi verip, onların ihtiyaçlarına odaklanarak sunabileceğimiz en iyi ürün ve hizmetleri sunmamız anlamına geliyor. Genel anlamda da doğru olanı yapmak, kanunlara uymak, onurlu davranmak, iş arkadaşlarına karşı kibar ve saygılı olmak demek.

Google Davranış Kuralları ‘Kötü olma‘ mottosunu eyleme geçirdiğimiz noktalardan birisi. Bu kurallar, Google’da işimizle ilgili yapacağımız her şeyin mümkün olan en yüksek etik iş standartlarına uygun olması gerektiğinin bilincinde olmak anlamına geliyor. Çıtayı yükseğe koymamızın hem pratiğe hem de geleceğe dair sebepleri var: En yüksek standartları benimsememiz en iyi insanları işe almamıza, en iyi ürünleri üretmemize ve sadık kullanıcılar elde etmemize yardımcı oluyor. Çalışanlar ve kullanıcılar arasındaki güven ve karşılıklı saygı başarımızın temelidir ve bunu her gün yeniden kazanmamız gerekir.

En son 12 Ekim 2017’de güncellenen Davranış Kodları sayfası şu şekilde noktalanıyordu: “Unutma… kötü olma ve yanlış bir şey gördüğünde sesini çıkar!” Ancak Wayback Machine’in 4 Mayıs’ta aldığı ve en son 5 Nisan’da güncellenmiş olduğu görünen Davranış Kuralları sayfası aşağıdaki gibi:

Google Davranış Kuralları Google’ın değerlerini eyleme geçirdiğimiz noktalardan birisi. Bu kurallar, Google’da işimizle ilgili yapacağımız her şeyin mümkün olan en yüksek etik iş standartlarına uygun olması gerektiğinin bilincinde olmak anlamına geliyor. Çıtayı yükseğe koymamızın hem pratiğe hem de geleceğe dair sebepleri var: En yüksek standartları benimsememiz en iyi insanları işe almamıza, en iyi ürünleri üretmemize ve sadık kullanıcılar elde etmemize yardımcı oluyor. Müşterilerimize, fırsatlarımıza ve birbirimize karşı saygı başarımızın temelindedir ve her gün kuvvetlendirmemiz gereken bir kavramdır.

Bu yüzden lütfen Davranış Kodu’nu ve Google’ın değerlerini okuyun ve her ikisini de içten bir şekilde uygulayın. Her birimizin bu kurallara uyma ve diğer çalışanları bu kurallara ve değerlere uymaya teşvik etme sorumluluğu olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Eğer aklınıza takılan bir soru olursa ya da Google çalışanlarının veya şirketin bir bütün olarak bu kurallara uyma konusunda eksik kaldığını düşünürseniz sessiz kalmayın. Sizin sesinizi duymak istiyoruz ve buna ihtiyacımız var.

Sayfanın sonunda yine “Unutma… kötü olma ve yanlış bir şey gördüğünde sesini çıkar!” ifadesi yer alıyor. Ancak Google ‘kötü olmama’ üzerine yaptığı vurguyu azaltmış gibi görünüyor. Bu değişikliği Google’ın artık kötü bir şirket olmaya karar verdiği yönünde yorumlamak yanlış olur. Ancak şirketin niye bu alanda değişikliğe gittiği konusunda bir açıklama yapılmış değil.

Kaynak: Mashable

Google, 2000 yılından bu yana uyguladığı davranış kurallarında değişikliğe gitti ve 'kötü olmamakla' ilgili bir çok ifadeyi kurallar listesinden çıkardı. Şirket daha önce motto olarak belirlediği "Don't be evil" (kötü olma) ifadesinin yer aldığı bir paragrafı tamamen kaldırarak bunun yerine çalışanların 'Google'ın değerlerine' uyması gerektiğini anlatan yeni ifadeler kullandı. Kurallar listesinin sonunda yer alan "Unutma... kötü olma ve yanlış bir şey gördüğünde sesini çıkar!" cümlesi ise değiştirilmedi.

1 Yorum

  • Dersimiz felsefe değilse, genel bilgi düzeyindeki hitap ve açıklamalarda “iyi” ve “kötü” kavramları kullanirken dikkatli olmakta fayda var, ayni “doğru” ve “yanlış” kavramları gibi. Belki Google da bunu dikkate aldı. Niyetimizi daha açık ve detaylı ifade etmekte fayda var. Yoksa, örneğin, kafa kesmenin “doğru” bir eylem olduğunu düşünen bir düzende “kötü”yü bulmak zor olacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği