Giyilebilir yapay ‘böbrek’: WAK

Washington Üniversitesi ve Cedars-Sinai Tıp Merkezi araştırmacıları, böbrek yetmezliği hastaları için, WAK adında bir giyilebilir yapay böbrek geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi Tıp Merkezi‘nde geliştirilen, FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı giyilebilir yapay böbrek (WAK) prototipi için yapılan klinik deneyler başarıyla tamamlandı. Günümüzde kullanılan diyaliz makinelerinin bir minyatürü şeklinde tasarlanan ürün böbrek yetmezliği olan hastaları sık sık diyaliz merkezlerini ziyaret etmekten kurtarabilir.

Yedi hasta ile gerçekleştirilen deneylerde hastaların, tedavi merkezlerindeki hemodiyaliz tedavisine göre ‘çok daha yüksek tedavi memnuniyeti’ duydukları belirtildi.

WAK-schematic-flow-diagram
WAK’ın çalışma prensibini gösteren şema

Cihazın mucidi Dr. Victor Gura “Çalışma sırasında hemodinamik parametreler durağandı, amaçlandığı gibi ultrafiltrelemeye erişildi ve beklenmeyen hiçbir yan etki yoktu.” diye konuştu. Çalışmalar Dr. Gura’nın çalıştığı Cedars-Sinai Tıp Merkezi ve Blood Purification Technologies şirketi tarafından gerçekleştirildi.

Denemeler yedinci katılımcının ardından cihaz kaynaklı teknik problemler sebebiyle durduruldu. Problemlerin sebebinin diyaliz devresinde aşırı derecede karbondioksit baloncukları oluşması, kan uyuşmazlığı ve diyalizat akımından kaynaklandığı belirtildi. Bilimciler bu problemleri çözmek için çalışıyor.

Dünya çapında 2 milyondan fazla insan son dönem böbrek yetmezliği sebebiyle hemodiyaliz tedavisine ihtiyaç duyuyor. Bu tedavi şu anda hastaların önemli bir vaktini tedavi merkezlerinde eli kolu bağlı şekilde geçirmesini, sıvı alımına dikkat etmesini ve pek çok ilaç kullanmasını gerektiriyor. Araştırmacılar ayrıca, tüm ölüm sebepleri göz önüne alındığında diyaliz hastalarının kendi yaş gruplarındaki diğer hastalara göre 8 kat daha fazla ölüm riski taşıdığını ifade ediyor.

WAK hastaların günün 24 saati boyunca kullanabileceği şekilde tasarlanmış. Cihaz sayesinde tedavi hastaların evinde, hastanın kendisi ya da bakıcısı tarafından gerçekleştirilebilecek. Hastaların tedavi gördüğü sırada hareket edebilmesi, sık sık bir makineye bağlı şekilde oturması gereken hastaları özgürleştirmiş olacak.

Uzun süreli etkileri test edilmedi

Ancak araştırmacılar WAK için uzun süreli devamlı tedavi deneylerinin henüz gerçekleştirilmediğine dikkat çekerek: “Hastaları tedavi merkezi dışında ve ev ortamında uzun süre tedavi eden çalışmalar, hastanın hareket etmesi durumunda oluşabilecek güvenlik risklerine odaklanmak ve diğer insan faktörlerini de çalışmaya dahil etmek için gereklidir.” şeklinde konuştu.

Konu hakkında daha fazla bilgi almak ve bağış yapmak için, çalışmaya destek veren kurumlardan Giyilebilir Yapay Böbrek Derneği ile iletişim kurabilirsiniz.

Dünyada yaklaşık 2 milyon böbrek yetmezliği hastası, sık sık diyaliz merkezlerine giderek tedavi görmek zorunda kalıyor. Buna çözüm üretmek için harekete geçen Dr. Victor Gura, WAK adını verdiği giyilebilir yapay böbreği geliştirdi. WAK 24 saat boyunca kullanılabiliyor ve hastanın tedavi sırasında hareket edebilmesine imkan sağlıyor. Böylece böbrek yetmezliği olanlar diyalize bağlı olarak beklemek zorunda kalmıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği