‘Gerçek’ kitap satışları artıyor

İlk çıktığı zamanlarda aşırı ilgi gören e-kitap satışı geçtiğimiz yıl yüzde 17 oranında azalırken basılı kitapların satışı yüzde 8 arttı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

E-kitap okuyucular kitaplarla karşılaştırıldığında daha kullanışlı gibi gelse de e-kitap okurken sayfanın arasına ayraç koyamazsınız veya kitabın neresinde olduğunuza bakmak için kitabı tutup sayfaları ölçemezsiniz. Tekrar dönüp bakmak istediğiniz bir kısım olursa kitabın sol sayfasında mıydı sağ sayfasında mıydı diye düşünerek bulamazsınız ya da okuması için arkadaşınıza normal bir kitap verir gibi ödünç veremezsiniz. Belki de en önemlisi, elektronik kitaplarınızı evinizin salonuna yerleştirdiğiniz dekoratif bir kitaplıkta sergileyemezsiniz. Muhtemelen bütün bu olumsuz etkilerden dolayı, e-kitap satışları yüzde 17 azalırken basılı kitapların oranı yüzde 8 oranında artmış durumda.

On yıl önce Kindle ilk kez satışa çıktığında, e-kitap okuyucu fikri çok cazip gelmişti. Tablet boyutunda bir cihazın içine yüzlerce kitap sığdırmak kulağa hoş geliyordu. Fakat bu on yıl içinde Kindle’da herhangi bir gelişme olmadı. Curtis Brown’da çalışan Cathryn Summerhayes, “Kindle başta çok cazip gelmişti. Ama şimdi kullanışsız ve modası geçmiş gibi geliyor. Etrafımızdaki her şeyin teknolojisi sürekli geliştiği için kullanıcılar muhtemelen Kindle’dan da birtakım gelişmeler bekliyor.” diyor.

Basılı kitaplar göze hitap ediyor

Diğer önemli nokta ise basılı kitapların göze daha çok hitap etmesi. Üstelik e-kitaplar basılı kitaplardan genellikle sadece dört beş lira daha ucuz oluyor. Basılı kitap satışlarının yükselmesindeki bir diğer etken de sosyal medya olsa gerek. #bookstagram hashtag’inde kitaplar fotoğrafların süper modeli haline gelmiş durumda. Kitapların yanına konan güzel çiçekler, kahve fincanları, biblolar da cabası. Ama kimse e-kitap okuyucusunun fotoğrafını bu şekilde çekmiyor.

Eskiden insanlar kitap okumayı sevdikleri için kitap alırlardı. Şimdi ise kitapların görüntüsünü beğendikleri için alıyorlar. Bookifer sitesinin sahibi Jennifer Cownie, “İnsanlar kitabın içinde ne olduğundan ziyade kitapların obje olarak nasıl göründüğüne odaklanıyor.” diyor.

Çocukların e-kitaba odaklanması zor

E-kitap satışının azalmasının bir sebebi de çocuk kitapları. Bir çocuğun gelişimi açısından son derece önemli olan kitap okuma etkinliği e-kitap okuyucu için pek uygun değil. Çocuğun kitabı eline alıp odaklanarak kitabın yarattığı dünyaya girebilmesi çok önemli. Bu anlamda elektronik bir cihaz dikkat dağıtıcı olabilir.

Yine de dijital kitapların basılı kitaplara düşman olduğu gibi bir sonuç çıkarmamalıyız. E-okuyucu kullanan insanlar da sık sık basılı kitaplar satın alıyorlar. Waterstones’un CEO’su James Daunt, “E-kitap çağı sona ermiş değil. E-kitap okuyucular ilk çıktığı zamanlarda aşırı ilgi gördü, şimdi ise kullanımı dengelendi. Ayrıca önemli olan insanların okuması, ne şekilde okudukları değil.” diyor.

Kaynak: The Guardian

E-kitap okuyucular kullanım rahatlığı ve maddi açıdan son derece makul görünse de, normal bir kitabı elimize alıp okumanın verdiği hissi veremeyebilir. E-kitap okurken sayfanın arasına ayraç koyamazsınız veya kitabın neresinde olduğunuza bakmak için kitabı tutup sayfaları ölçemezsiniz. Tekrar dönüp bakmak istediğiniz bir kısım olursa kitabın sol sayfasında mıydı sağ sayfasında mıydı diye düşünerek bulamazsınız ya da okuması için arkadaşınıza normal bir kitap verir gibi ödünç veremezsiniz. Belki de en önemlisi, elektronik kitaplarınızı evinizin salonuna yerleştirdiğiniz dekoratif bir kitaplıkta sergileyemezsiniz. Muhtemelen bütün bu olumsuz etkilerden dolayı, e-kitap satışları yüzde 17 azalırken basılı kitapların oranı yüzde 8 oranında artmış durumda.

4 Yorum

  • Acı ama gerçek maalesef benim açımdan. En büyük etken fiyattan ziyade yayıncıların kitapların e-kitap versiyonunu yayınlamakta çok geç kalmalarına da hiç yayınlamiyorlar. En basit örnek verecek olursam Stephen King kitaplarını hala umutla bekliyorum e-kitap olarak çıksın da alayım diye.

  • Kindle kullanıyorum ve bence çok daha kullanışlı.Kitaba bilgi almak amacıyla yaklaşan insanlar için çok iyi.Her zaman yanınızda istediğiniz kadar kitap taşıyabileceğiniz,bilmediğiniz yabancı kelimenin anlamını, iki saat sözlükten aramak yerine tek tıkla ulaşabileceğiniz,kitap içerisinde önemli görülen yerlerin işaretlenmesi ve işaretlenen yerlerin indexlenerek buna ulaşabilmesine imkan sunan bir teknoloji olması tercih sebebimdir.Şunu düşünün ki okuduğunuz kitaplar 1 odayı kaplayacak kadar oldu,bu kadar kitap arasından istediğiniz kitabın istediğiniz yerinde aldığınız nota çok kolay bir şekilde ulaşabilirsinz.Bunların haricinde farklı özellikler de sayılabilir.Bu noktadan sonra okuyan ve okuduğundan anlam çıkaran insanlığın gerektirdiği gibi ağaç katliamlarına son verip dijitalize ortamlardaki popülerliği arttıracağımızı düşünüyorum.Evet bu durumunda bazı eksileri var tabi;Raflara dizip dekorasyon malzemesi olarak kullanacağımız kitaplar olmayacak ,yada instagram’da kahvenin yanına “okuyom ben ya” temalı fotoğraflara koyacağımız kitaplarımızda olmayacak.Zira gerçek okuyucunun da böyle bir ihtiyac hissetmeyeceğini düşünüyorum aksine kaçınacağı bir hal almalı özellikle şu sıralar.Peki e-kitap ortamlarda sosyal medyaya ulaşım yok mu tabiki var hatta çoğunluğun bildiği bir şey olsa artık kahveli kitap fotolarının yerini bunların alacağını düşünüyorum(Ör:Kindle FreeTime).Sonuç olarak böyle bir azalmanın gerçekçi olmadığını ve fiziksel kitabın tarihe karışacağını düşünüyorum.
    Not:E-kitap lobisinden değilim,sadece zamanın bol ve canın sıkkın olmasından uzunca bir savunma oldu;)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği