George Orwell’ın 1984 romanının haritası

George Orwell'ın 1984 romanındaki Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya imparatorluklarının haritası çıkarıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hayalimizdeki birçok yerin haritası çıkarılamaz. Hayal gücümüz heyecan verici olabilir ama ‘zihinsel konum belirleme yazılımımız’ Italo Calvino’nun Görünmez Kentler’inde (Cengiz Han’dan Marco Polo’ya coğrafi hikayeler) ya da China Miéville’nin The City & the City romanındaki Besźel ve Ul Qoma metropollerinde geri teper. Calvino’nun şehirleri, yazarın anlattığı kadarıyla resmedilebilmiştir. Miéville’in kentlerinin, metaforlardan dolayı birden fazla yöntemle haritası çıkarılmıştır.

Orwell, Miéville’den farklı olarak sembollere dayalı ifade biçimine sahiptir. Tor.com’dan Theresa DeLucci “Orwell, daha açık şekilde alegorik bir yazardır. Orwell’ın kurgusal dünyası kolayca anlaşılabilir ve birçok okuyucu bu dünyaya dahil olabilir” diyor.

Romanda, dünyayı yöneten üç imparatorluğu Big Think’ten Frank Jacobs şöyle özetliyor:

  1. Okyanusya; Amerika’nın ve Avustralya’nın her yerini kapsar, romanın ana mekanı olan Britanya Adaları’nı içine alır ve bu bölge ‘Airstrip One’ olarakta anılır.
  2. Avrasya; Avrupa’yı ve az çok Sovyetler Birliği’ni kapsar.
  3. Doğu Asya; Japonya, Kore, Çin ve Kuzey Hindistan’ı içine alır.

Bu üç süper devlet sürekli olarak birbirleriyle savaşıyor ancak kimin kiminle savaştığı belli değil. Geçen sene Reddit’e gönderilen bir yorum, kitapta dünyanın nasıl yapılandığına dair herhangi bir delil bulunmadığına işaret ediyor olsada io9’dan Lauren Davis  “Airstrip One’daki insanlar, dünyayı nasıl görüyor? Okyanusya’nın toprakları ne kadar geniş ve Avrasya’daki düşmanlara ne kadar yakınlar? Bu dünya, roman karakterlerinin zihinlerindeki kadardır” diyor. Bildiğimiz tüm haritalar farklı bakış açılarından dolayı değişiklik gösterse de 1984’teki dünya için böyle bir harita ortaya çıkıyor.

Kaynak: Open Culture

George Orwell'ın 1984 romanındaki Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya imparatorluklarının yer aldığı dünya haritası yazarın alegorik anlatımı ve çeşitli insanların görüşleri sayesinde oluşturuldu.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği