Gençlerin akıl sağlığının en büyük düşmanı: Instagram!

Yakın zamanda açıklanan bir rapora göre Instagram’ın, gençlerin akıl sağlığını en kötü etkileyen uygulama olduğuna karar verildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yakın zamanda açıklanan bir rapora göre Instagram, gençlerin akıl sağlığı üzerinde etkisi en kötü olan sosyal medya platformu. #StatusofMind adlı rapor, fotoğraf paylaşma uygulamasının kişilerin kendi bedenleri ve uyku alışkanları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu. Diğer bir olumsuz etkisi ise kişileri bir şeylerden eksik kalıyormuş gibi huzursuz hissettirmesi. Fakat araştırma kapsamında görüşleri alınan 14-24 yaş arası gençler, Instagram’ı kendini ifade etme ve kimliğini öne çıkarma açılarından faydalı bulduklarını belirtti.

Katılımcılardan kullandıkları sosyal medya platformlarının kaygı, yalnızlık ve çevre oluşturma konularını nasıl etkilediğine dair sıralamaları istendi. Sıralamadaki en olumlu uygulama YouTube iken ikinci en olumlu uygulama ise Twitter’dı. Üçüncü ve dördüncüler de Facebook ve Snapchat.

Londra’daki The Royal Society for Public Health’in (RSPH) raporuna göre: “Gençlerin birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlaması gereken platformlar aslında akıl sağlıklarını olumsuz etkiliyor olabilir.”

Sigaradan, alkolden daha zararlı

Bu durumu önleyebilmek adına sunulan tavsiyeler arasında zaman zaman Twitter ve Facebook gibi sitelerde aşırı kullanımın zararlı olabileceğine dair küçük uyarılar gösterilmesi var. RSPH’in Başkanı Shirley Cramer, “Sosyal medyanın sigara ve alkolden daha fazla bağımlılık yaratabildiği kanıtlanmış durumda. Artık gençlerin akıl sağlığı söz konusu olduğunda sosyal medya etkenini gözardı etmek mümkün değil. Her ikisi de fotoğraf paylaşmaya dayanan Instagram ve Snapchat’in akıl ve beden sağlığı açısından en olumsuz uygulamalar olması ilginç.” diyor.

Cambridge Üniversitesinin saygın araştırmacılarından Dr. Becky Inkster da “Genç insanlar bazen kişisel şeyleri çevrimiçi ortamda konuşmayı daha kolay buluyor. Bizler sağlık uzmanları olarak gençlerin duygu durumlarını daha iyi anlayabilmek için modern kültürel ifadeleri ve sözcükleri daha yakından incelemeliyiz.” diyor.

Kaynak: The Telegraph

Londra’daki The Royal Society for Public Health’in raporuna göre gençlerin birbirleriyle etkileşime geçmesini amaçlayan sosyal medya platformları, aslında akıl sağlıklarına zarar veriyor olabilir. #StatusofMind adlı rapor, fotoğraf paylaşma uygulaması Instagram’ın gençlerin bedenlerini ve uyku düzenlerini etkilediğini belirtiyor. Uygulamanın bir diğer olumsuz özelliği ise kişilere sanki bir şeyleri kaçırıyormuş gibi huzursuz hissettirmesi. Katılımcıların ruh sağlıklarını en olumlu etkileyen uygulamanın öncelikle YouTube sonra Twitter olduğu ve bunları Facebook ve Snapchat’in takip ettiği ifade ediliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği