Geleceğin yapay zeka destekli savaşları nasıl olacak?

ABD Ordusu, geleceğin yapay zeka destekli savaşlarının nasıl olacağını ana hatlarıyla özetleyen bir rapor yayımladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yarının savaşları asker, drone ve yapay zeka temelli sistemlerin kombinasyonuyla yapılacak. Internet of Battle Things (Savaş Şeylerinin İnterneti), makine ve insanlardan oluşan geniş bir savaş ağı ve ABD Ordusu bunu gerçekleştirmek için çalışıyor.

Ordu, yakın zamanda yayımladığı bir resmi raporda ‘Internet of Battle Things’deki ‘şeylerin’ neler olduğunu açıkladı:

Bu tür akıllı ‘şey’lerin çoğu, bugün savaş alanlarında gördüğümüz sistemlerden çok farklı olmayacak. Mesela bağımsız yer sensörleri, güdümlü füzeler (özellikle at ve unut tipi kendinden güdümlü füzeler) ve tabii ki insansız hava araçları bulunacak. Bunlar muhtemelen boyutları çok küçük (böcek boyutunda mobil sensörler gibi) robotlardan askeri birlik ve malzeme taşıyabilecek kadar büyük araçlara kadar çeşitlilik gösterecek. Bunlardan bazıları uçabilecek, bazıları yerde sürünebilecek veya yürüyebilecek.

Resmi rapor, Ordu Araştırma Laboratuvarı’nın Ağ Bilimi Bölümü Amiri Dr. Alexander Kott tarafından yazıldı. Rapor, ağı savunmak amacıyla hem insanları hem de makineleri yapay akıllı ajanlarla desteklemek için sistemler geliştirilmesi gerekliliğini özetliyor:

Fiziksel akıllı ‘şey’lere ek olarak, savaş alanı (ya da en azından savaş alanının siber alanı) siber robotlarla dolu olacak. Bu robotlar çeşitli bilgisayar ve ağların içinde bulunacak ve siberuzayda hareket edecek.

Bugünün en iyi yapay zekaları, yani Google’ın DeepMind’ı ve IBM’in Watson’ı gibi yapay zekalar, yüksek fonksiyonlu görüntü işleme konusunda başarı göstermeye yeni yeni başladı. Ordu, bu teknolojiyi geliştirmenin yollarını arıyor.

Kott, yapay zeka temelli savaş çabalarının bugünün yapay zekasının olmadığı şekilde kendini çabuk toparlayan bir yapıya sahip olması gerektiğinin de altını çiziyor: “Akıllı ‘şey’ler sürekli olarak kendilerini kandırma ve yenme stratejileri yapan akıllı düşmanlarla ilgili bir şeyler düşünmeli.”

Geleceğin savaş alanının nasıl olacağını ana hatlarıyla belirlemenin yanı sıra raporun ulaştığı sonuç, bakış açınıza göre, hayal kırıklığı da yaratabilir içinize su da serpebilir;

Şüphesiz, yapay zekanın şu anki durumuyla bu tür ortamlarda (savaş) bu tür taleplerle işlemesi mümkün değil. Özellikle, son on yılda önemli bir ilerleme kaydeden makine öğrenimi gerçek savaş alanlarında kendine yer edinebilmek için büyük ilerlemeler kaydetmeli.

Katil robot orduları bir gün şehirlere hücum edebilir ancak ABD Ordusu’na göre henüz o aşamaya gelinmedi.

Kaynak: The Next Web

Yarının savaşları asker, drone ve yapay zeka temelli sistemlerin kombinasyonuyla yapılacak. Internet of Battle Things (Savaş Şeylerinin İnterneti), makine ve insanlardan oluşan geniş bir savaş ağı ve ABD Ordusu bunu gerçekleştirmek için çalışıyor. Ordu'nun yakın zamanda yayımladığı raporda geleceğin savaşlarının nasıl olacağından bahsediliyor:

"Bu tür akıllı 'şey'lerin çoğu, bugün savaş alanlarında gördüğümüz sistemlerden çok farklı olmayacak. Mesela bağımsız yer sensörleri, güdümlü füzeler (özellikle at ve unut tipi kendinden güdümlü füzeler) ve tabii ki insansız hava araçları bulunacak. Bunlar muhtemelen boyutları çok küçük (böcek boyutunda mobil sensörler gibi) robotlardan askeri birlik ve malzeme taşıyabilecek kadar büyük araçlara kadar çeşitlilik gösterecek."

Ancak her şeyden önce rapor, savaş alanlarında kullanılacak yapay zekanın bugünün yapay zekasından çok daha gelişmiş olması gerektiğine de dikkat çekiyor.

1 Yorum

  • Kimse savaş olmasa keşke, insanlar özgür ve eşit olsa, dünyada barış vr müreffeh bir ortak toplum olsa diye uğraşmıyor anlaşılan. Ütopya desenize…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği