Geleceğin savaşlarını oyuncular şekillendirecek

Operation Overmatch adlı oyun, normal bir video oyunu gibi görünse de amacı ABD Ordusu'nun savaşma şeklini değiştirmek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Operation Overmatch adlı oyun, görünüşte diğer video oyunlarından çok farklı olmasa da, kullanılma amacı bu zamana kadarki oyunlardan daha farklı. Oyunun geliştiricileri, Operation Overmatch’in ABD Ordusu‘nun savaşma yöntemini değiştireceğini düşünüyor.

Overmatch oyuncularının neredeyse tamamı gerçek hayatta da asker olan kişiler. Oyuncular fütüristik silahlarla yeni taktikler geliştirip dijital savaş ortamında kullandıkça, oyuncuların hareketleri takip ediliyor. Bu şekilde elde edilen bilgiler kaydediliyor, sınıflandırılıyor ve analiz ediliyor. Böylece, Ordu’nun hangi teknolojileri satın alacağına ve hangi taktikleri kullanacağına katkıda bulunmak isteniyor. 

Oyuncu sayısı şimdilik az

Tümgeneral William Hix, oyunun amacını ‘askerleri pasif konumdan aktif konuma getirerek teknolojiyi nasıl kullanacaklarına karar vermelerini sağlamak’ olarak görüyor. Şimdilik oyunun yaklaşık bin tane oyuncusu olduğu söylense de, Overmatch ekibi on binlerce askerin oyuna katılmasını istiyor. Oyunun alfa testi aşamasındaki son versiyonunda, altı çeşit silahlı araç var. Oyuncular, Ordu’daki bilimciler ve mühendisler tarafından belirlenen fiziki imkanlar dahilinde bu araçları silahlarla donatabiliyor. Örneğin; Yarbay Brian Vogt, insansız kara aracına silah yerleştirme çabasının reddedildiğini zira silahın ateşlenmesi halinde aracın ters dönebileceğini söyledi.

Ordu mühendislerinden Robert Smith, Overmatch gibi oyunların, Ordu’yu yüksek maliyetli teknolojilere daha az bağımlı hale getireceğini düşünüyor. Fakat bunun için öncelikle oyunculardan alınan verilerin Ordu’nun kullanabileceği şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu amaçla, oyunda yapılan tıklamaların ve fare hareketlerinin düzgün geri bildirimlere dönüştürülmesi için SoarTech ve Decisive Analytics adlı şirketlerle iş birliği yapıldı.

SoarTech, oyundaki hangi kısımlarda hangi kararın alındığını inceleyerek oyuncu davranışlarını analiz ediyor. Şirket, bu bilgiyi kullanarak grafikler üretiyor. Decisive Analytics, Operation Overmatch’teki görevini açıklamayı reddetti fakat önceden yapılan bir bilgilendirmeye göre şirket, yer tabanlı verileri zaman tabanlı bilgilerle grupluyor. Oyuncu davranışı türleri kategorilere ayrılabildiği için gelecekte alınacak kararlar tahmin edilebiliyor. Eğer oyun ekibinin tahminleri tutarsa, oyun savunma anlaşmalarının yapılma şeklini değiştirebilir. Oyunla ilgili eleştirilerde bulunanlar da var tabii ki. Hix’e göre, bir video oyunun bu şekilde kullanılmasına duyulan şüphenin sebebi jenerasyon farkı.

Kaynak: The Atlantic

Operation Overmatch adlı oyun, görünüşte diğer video oyunlarından çok farklı olmasa da, kullanılma amacı bu zamana kadarki oyunlardan daha farklı. Oyunun geliştiricileri, Operation Overmatch'in ABD Ordusu'nun savaşma yöntemini değiştireceğini düşünüyor.  Overmatch oyuncularının neredeyse tamamı gerçek hayatta da asker olan kişiler. Oyuncular fütüristik silahlarla yeni taktikler geliştirip dijital savaş ortamında kullandıkça, oyuncuların hareketleri takip ediliyor. Bu şekilde elde edilen bilgiler kaydediliyor, sınıflandırılıyor ve analiz ediliyor. Böylece, Ordu'nun hangi teknolojileri satın alacağına ve hangi taktikleri kullanacağına katkıda bulunmak isteniyor. Şimdilik oyunun yaklaşık bin tane oyuncusu olduğu söylense de, Overmatch ekibi on binlerce askerin oyuna katılmasını istiyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği