Geleceğin ilacı: yenebilir QR kodlar

Araştırmacılar püskürtmeli yazıcı teknolojisinden faydalanarak hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş QR kod şeklinde ilaçlar üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, gelecekte ilaçların daha kolay yutulabileceğini ve bugünkü haplardan daha akıllı olacağını gösteriyor. Araştırmacılar püskürtmeli yazıcı teknolojisiyle, hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş, QR kod şeklinde ilaçlar üretti. İlaçlar tüketilmeden önce QR kod okuyucusuyla tarandığında prospektüs bilgilerine ulaşılabiliyor.

Bu yaklaşımın sunduğu en büyük yenilik kişiye özel ilaç üretilebilmesi. QR kod ise, her türlü şekil verilebilen ilaçları daha kullanışlı hale getirmek için uygulanan bir yöntem.

Tüm bunların yanında, tek bir dozun miktarının ayarlanabiliyor olması da bir başka yenilik. Yazıcıdan üretilen ilaçlar, hastanın ihtiyaç duyduğu miktarda yazdırılabilir. Böylece hasta gün içinde birçok doz almak zorunda kalmadan ilaçları içebilir. Ayrıca hastalar kendi ihtiyaçlarına en yakın olarak üretilen dozda ilaçları değil gerçekten ihtiyaç duydukları dozda ilaçları tüketebilir. Hatta hastanın tüm dozlar için tek bir ilaç içmesi ve o dozların belirli aralıklarla hastanın vücuduna salınması da mümkün olabilir.

Farklı ilaçlar için farklı renkler kullanmak, ilacın yoğunluğuna göre renk yoğunluğunu artırmak mümkün olabilir. Bu yaklaşım ile sahte ilaçların önüne de geçilebilir. QR kod şeklinde ilaç yazdırmak kolay olsa da bu ilaçlara yerleştirilecek florasanlı mürekkep ya da hologramlarla ilacın orijinalliğini teyit etmek kolaylaştırılabilir.

Bu araştırmanın amaçlarından biri de ilaç üretirken okunabilir QR kodları da yazdırmak. Bu yaklaşım özellikle hastaya önemli bilgiler vermek için kullanılabilir. QR kod tarandıktan sonra akıllı telefon ekranında hastanın adı, alması gereken doz, ilacın son kullanma tarihi, üretici bilgisi, kullanım talimatı gibi veriler kullanıcıya sunulabilir. Daha fazla bilgi için QR kod bir web sayfasına da yönlendirilebilir.

Araştırmada üretilen ilaçlar nemli koşullara maruz kalmalarına rağmen iOS ve Android cihazlarda okunabilirliğini korudu. Araştırmacılar bu işlem için haloperidol adlı antipsikotik ilacı laktik asit ve etanol içinde çözdürdü ve beyaz bir alt katman üzerine yazdırdı.

Yöntemin bazı eksiklikleri de yok değil. Öncelikle, hasta bu hapı kullanabilmek için şarjı olan bir akıllı cihaza ihtiyaç duyacak. Hatta veriler internet üzerinden sağlanacaksa bir internet bağlantısına da ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca kodların zarar görmesi ya da zaman içinde solması durumunda ilaçla ilgili bilgiler erişilmez olabilir. Bu sebeple, daha sonra bu alanda yapılacak çalışmalar ışığa, ısıya ya da neme dayanıklı ilaçlar üretmeye odaklanabilir. Bu tekniklerle hastaların ilaçlar hakkında bilgisinin artırılması hedefleniyor. Ekibin hazırladığı araştırma yazısı Uluslararası Eczacılık Dergisi’nde (International Journal of Pharmaceutics) yayımlandı. Çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Kaynak: New Atlas

Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmada, püskürtmeli yazıcı teknolojisi kullanılarak hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş, QR kod şeklinde ilaçlar üretildi. İlaçlar tüketilmeden önce QR kod okuyucusuyla tarandığında prospektüs bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu yaklaşımın sunduğu en büyük yenilik kişiye özel ilaç üretilebilmesi. Ayrıca tez bir dozun miktarı ayarlanabildiği için yazıcıdan üretilen ilaçlar hastanın ihtiyaç duyduğu miktarda yazdırılabilir. Araştırmanın amaçlarından biri de ilaç üretirken okunabilir QR kodları da yazdırmak. Bu yaklaşım özellikle hastaya önemli bilgiler vermek için kullanılabilir. QR kod tarandıktan sonra akıllı telefon ekranında hastanın adı, alması gereken doz, ilacın son kullanma tarihi, üretici bilgisi, kullanım talimatı gibi veriler kullanıcıya sunulabilir. Araştırmada üretilen ilaçlar nemli koşullara maruz kalmalarına rağmen iOS ve Android cihazlarda okunabilirliğini korudu. Araştırmacılar çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği