Geleceğin holografik ekranı: Looking Glass

Looking Glass adlı ürün, filmlerde görmeye alıştığımız hologram teknolojisini gerçeğe en yakın haliyle sunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yıldız Savaşları’nda Prenses Leia’nın Obi Wan Kenobi’ye “Tek ümidim sensin” dediği sahneyi görüp de hologram teknolojisine hayran olmayan çok az kişi var. Azınlık Raporu ve Geleceğe Dönüş 2 gibi filmlerde de hologramın gerçek hayatta kullanımı fikri işlenmişti. Daha sonra pek çok bilim kurgu filminde karşılaştığımız bu teknoloji bugüne kadar VR ve AR gözlüklerinden bağımsız olarak çalışacak ve insanların etkileşimine izin verecek şekilde geliştirilememişti.

Bu durum artık değişiyor. Looking Glass adlı ürün uzun zamandır beklediğimiz hologram arayüzüne en yakın deneyimi sunuyor. Teknik olarak bu ürün ışık alanı ve volumetrik ekranın birleşiminden oluşuyor ancak hologram daha kolay anlaşılan bir kavram olduğu için o kullanılıyor.

3D tasarımcılar için olmazsa olmaz

Teknoloji özellikle 3D tasarımcılar için geliştirilmiş. Daha önce MakerBot ya da Form 2 ile haşır neşir olduysanız, çantanızda Structure sensörü taşıyorsanız, volumetrik videonun ne demek olduğunu biliyorsanız ya da Maya, Unity, Blender gibi 3D tasarım programları kullandıysanız Looking Glass sizin için çok kullanışlı olabilir. 3D tasarımlarınızı yazdırmadan önce holografik olarak görebilirsiniz. Volumetrik video ile kayıt ve oynatma denemeleri yapabilir ya da Unity ile tamamen Looking Glass’ın içinde çalışan yepyeni uygulamalar geliştirebilirsiniz. Mesela kendinizi üç boyutlu olarak taratıp bir kopyanızı Looking Glass’a yerleştirebilir ve orada dans etmesini sağlayabilirsiniz.

Looking Glass ekibinin Kickstarter sayfasında paylaştığı video hiçbir görsel efekt ya da kamera hilesi kullanılmadan olduğu gibi çekilmiş. Videoda kullanıcıların hiçbir ek cihaza ihtiyaç duymadan ekrandaki üç boyutlu görsellerle etkileşim kurabildiği görülüyor.

Sanal gerçeklik heyecan verici bir teknoloji ancak gözümüze kocaman bir gözlük takıp dış dünyayla bağlantımızı kesmeden de bu teknolojiyi tecrübe etme imkanımız olması oldukça önemli bir gelişme.

Şu anda Kickstarter üzerinden fon toplayan Looking Glass ön siparişle 450 Dolar’a satın alınabiliyor. Türkiye’den sipariş verirseniz 100 Dolar kargo ücreti ödemeniz gerekiyor. Ürün 50 bin Dolar’lık fon hedefinin on katını bile aşmış durumda.

Kaynak: Feld

Hologram teknolojisi bugüne kadar VR ve AR gözlüklerinden bağımsız olarak çalışacak ve insanların etkileşimine izin verecek şekilde geliştirilememişti. Bu durum artık değişiyor. Looking Glass adlı ürün uzun zamandır beklediğimiz hologram arayüzüne en yakın deneyimi sunuyor. Kickstarter üzerinden 450 Dolar'a ön siparişle satılan ürün bilgisayarda hazırlanan 3D tasarımları hologram şeklinde görmeyi ve onlarla etkileşim kurmayı mümkün kılıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği