FlipFeed ile başkasının gözünden Twitter

FlipFeed adlı Google Chrome uzantısı, kullanıcılara kendi görüşlerinden olmayan kişilerin Twitter akışlarını göstererek farklı bakış açıları sunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sosyal medya ilk kez hayatlarımıza girmeye başladığında, dünya üzerindeki herkese kolaylıkla ulaşabilme fikri hepimizi cezbetmişti. Ancak bugün gelinen noktada, insanların sosyal medyayı farklılıkları keşfetmek için değil, zaten bildiği ve görüşlerine katıldığı kişileri takip etmek için kullandığı bir gerçek. Bu da kullanıcıların, kendi görüşlerindeki kişilerden oluşan bir balon içinde yaşamasına sebep oluyor. Karşıt görüşler hakkında fikir sahibi olmayan kullanıcılar, eksik ya da yanlış bir şekilde bilgilendirilebiliyor.

Bir süredir dile getirilen bu sorun, özellikle ABD başkanlık seçimlerinde bazı seçmenlerin yeterince bilgilenmediği için yanlış tercihlerde bulunmuş olabileceği düşüncesiyle tekrar gündeme gelmişti. Bazı çevrelerde Hillary Clinton’ın zaferine kesin gözüyle bakılırken Donald Trump’ın başkan seçilmesi, bu çevrelerin sadece kendi görüşlerindeki kişilerden haberdar oldukları sebebiyle yanlış bilgilendirildiği şeklinde yorumlanmıştı.

Farklı görüşler gösteren uzantı

FlipFeed adlı Google Chrome uzantısı, bu tarz durumların önüne geçebilmek için kullanıcılara, kendi görüşlerinden olmayan kişilerin Twitter akışlarını gösteriyor. MIT Media Lab tarafından geliştirilen eklenti sayesinde kullanıcıların siyasi görüşleri derin öğrenme ve sosyal medya analizi ile tespit edilerek, zıt görüşteki kişilerin, Twitter’a girdiklerinde neler gördükleri gösterilebiliyor. Böylece kullanıcıların farklı görüşler hakkında da bilgi sahibi olması ve sadece taraflı kaynaklardan beslenmemesi sağlanıyor.

Önceki örnekler kullanımdan kaldırılmıştı

Böyle bir uygulama aslında yeni bir fikir değil. Daha önce Instagram için de buna benzer bir uygulama kullanıma sunulmuş ancak Instagram bu uygulamanın kullanımını mahremiyeti ihlal ettiği için durdurmuştu. Benzer bir şekilde Twitter’ın daha önceden kullanıcılarına sunduğu bu özellik, özel hayata müdahale olarak algılandığı için kaldırılmıştı.

MIT’nin bu uygulamayı geliştirmek için hangi API’ı kullandığı bilinmiyor ancak Twitter daha önce başka bir proje için MIT Media Lab’e sitenin tüm halka açık içeriğini görüntüleme yeteneğini sunmuştu. Media Lab FlipFeed’i geliştirmek için bu ayrıcalığı kullanmış olabilir.

Facebook da özellikle ABD başkanlık seçimlerinin ardından gelen eleştiriler neticesinde, kullanıcılarını farklı görüşlere maruz bırakabilmek için algoritmada değişikliğe gitme fikrini göz önünde bulundurmuştu. Ancak kullanıcıların bu şekilde maniple edilmesi etik bulunmadığı için bu fikre çok sıcak yaklaşılmamıştı.

Kaynak: Recode, FlipFeed

İnsanların sosyal medyayı farklılıkları keşfetmek için değil, zaten bildiği ve görüşlerine katıldığı kişileri takip etmek için kullandığı bir gerçek. Bu da kullanıcıların, kendi görüşlerindeki kişilerden oluşan bir balon içinde yaşamasına sebep oluyor. Karşıt görüşler hakkında fikir sahibi olmayan kullanıcılar, eksik ya da yanlış bir şekilde bilgilendirilebiliyor. FlipFeed adlı Google Chrome uzantısı, bu tarz durumların önüne geçebilmek için kullanıcılara, kendi görüşlerinden olmayan kişilerin Twitter akışlarını gösteriyor. MIT Media Lab tarafından geliştirilen eklenti sayesinde kullanıcıların siyasi görüşleri derin öğrenme ve sosyal medya analizi ile tespit edilerek, zıt görüşteki kişilerin, Twitter'a girdiklerinde neler gördükleri gösterilebiliyor. Böylece kullanıcıların farklı görüşler hakkında da bilgi sahibi olması ve sadece taraflı kaynaklardan beslenmemesi sağlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği