Fintek yatırımlarında Hindistan fark yaratıyor

Singapur ve Hong Kong gibi ülkeler kendilerini birer fintek merkezi olarak tanıtsa da asıl atılım Hindistan gibi girişimlere destek olan ülkelerden geliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu ay içinde Hong Kong ve Singapur‘da iki adet fintek (finans teknolojileri) konferansı düzenlenecek. Bu ülkeler, kendilerini birer fintek merkezi olarak tanıtma konusunda oldukça başarılılar. Ancak işin iç yüzüne baktığımızda, aslında bu ülkelerin fintek girişimlerine Hindistan ya da İsveç gibi ülkeler kadar destek olmadığını görüyoruz. Asya bölgesi 2016’nın ilk 6 ayında finans teknolojileri alanında rekor miktarda yatırım aldı ancak bu yatırımların önemli bir kısmını Çin şirketlerinin oluşturduğunu belirtmek gerek.

Fintek girişimlerine özgürlük

Hindistan ve İsveç, belki Hong Kong ve Singapur kadar fazla konferans düzenleyip ödül vermiyor ancak bu ülkelerin yasalarında yaptıkları değişikliklerle fintek girişimleri, bankalara muhtaç olmadan, çok daha bağımsız bir şekilde hareket edebiliyor. Bu hareket özgürlüğü de yeni şirketlerin hızla gelişmesine imkan sağlıyor. Geçtiğimiz yıl, Birleşik Krallık örneğini takip eden Hindistan, dijital bankaların geleneksel bankalara ihtiyaç duymadan faaliyetlerini devam ettirmesini sağlayan yasayı kabul etti.

İkinci olarak, ABD ve Birleşik Krallık’la karşılaştırıldığında, çoğu Asya ülkesinde hizmet olarak uygulama ya da API sunmak adeta bir kabus. Ancak Hindistan India.Stack adlı proje sayesinde girişimlerin daha hızlı, daha ucuz ve daha etkili bir şekilde büyümesine olanak sağlıyor.

Yatırımlar nereye gidiyor?

Bir başka önemli nokta da elbette sermaye. Singapur merkez bankası, fintek girişimleri için 165 milyon dolar tahsis etti. Ancak ülkedeki yasalar bu girişimleri geleneksel bankacılarla çalışmak zorunda bıraktığı için, bu paralar küçük girişimleri desteklemek yerine yine büyük bankaların eline gitti. Öte yandan Hindistan hükumetinin girişimciler için sağladığı 1,5 milyar dolarlık yatırım ve yeni girişimlere sunulan vergi indirimleri sayesinde hem şirketler hem de yatırımcılar kar etti.

Finans teknolojilerinin en verimli şekilde işleyebilmesi için toplumun nakit paradan dijital paraya geçmesi gerekiyor. İsveç bunu sağlamak için en somut adımları atan ülke konumunda. Ülkede belirli alanlarda nakit kullanımı yasaklanarak halkın dijital paraya geçişi teşvik edildi. Öte yandan Singapur ve Hong Kong’da nakit paranız yoksa sokaktaki satıcılardan alışveriş yapmak ya da taksiye binmek imkansız gibi.

İş kurmak kime kolay?

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, ‘iş kurmanın en kolay olduğu ülkeler‘ listesinde Yeni Zelanda ilk sırayı aldı. Bu ülkede vatandaşlar için iş kurmak kolay olabilir ancak dışarıdan gelecek yatırımcılar için vize, çalışma izni, bölge halkını istihdam etme gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Singapur da dışarıdan gelen girişimcilerin işini çok kolaylaştıran bir ülke değil. Haliyle bu kolaylık her girişimci için geçerli olmuyor. ABD, Kanada ve Malezya gibi ülkeler ise girişimcilere özel vizeler sunarak her alanda kurulacak yeni şirketlere destek veriyor.

Finans teknolojileri üzerine yapılan bunca muhabbet ve düzenlenen organizasyonlar ülkelerin sadece halkla ilişkiler alanında daha fazla başarılı olmasını sağlarken asıl dikkat edilmesi gereken nokta, ülke yönetimlerinin hazırladığı düzenlemeler ve yaptığı reformlar.

Kaynak: Forbes

Asya'da uzun zamandır devam eden bir fintek etkinliği furyası devam ediyor. Singapur ve Hong Kong gibi ülkeler kendilerini fintek merkezi olarak tanıtma konusunda oldukça başarılı. Ancak inceleme yapıldığında hem girişimlere sağlanan kolaylıklar ve yatırımlar hem de toplumun fintek dönüşümlerine hazırlanması konusunda bu ülkeler o kadar da başarılı değil. Hindistan, İsveç, Malezya, ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkeler finans teknolojileri alanında yaptıkları yatırımlar ve düzenlemelerle daha fazla ön plana çıkıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği