Farmbot ile tarımda otomasyon devri

Kendi sebzelerini yetiştirmek isteyenler için tasarlanan Farmbot Genesis, otomatik sistemi sayesinde herkesin yorulmadan tarım yapabilmesini sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Neredeyse şehirde yaşayan herkesin kendi sebzelerini yetiştirme ve doğal beslenme hayalleri var. Ancak çok az kişi bunu gerçekleştirmek için gerekli kaynaklara, zamana, bilgiye ve alana sahip. Bu yüzden nasıl yetiştirildiğini bilmediğimiz ürünleri tüketmek zorunda kalıyoruz. Bu hayalleri gerçekleştirmek isteyenler için üretilen Farmbot Genesis adlı açık kaynaklı sistem, küçük bir alanda etkili ve otomatik bir şekilde tarım yapabilmeyi sağlıyor.

Farklı işlevler için farklı başlıkları bulunan Farmbot Genesis, 1×3 metrelik bir alanda üç eksende hareket edebilen mekanizması sayesinde tarım ürünleri yetiştirebiliyor. Farmbot’un başlıkları ile tohumlar ekilebiliyor, ürünler sulanabiliyor, istenmeyen otlar temizlenebiliyor ve toprağın nem oranı ölçülebiliyor.

Akıllı telefonla kontrol

Bilgisayar destekli sistemi sayesinde bir akıllı telefon uygulamasından kontrol edilebilen cihazı, farklı noktalara farklı bitkiler ekmek için kullanabiliyorsunuz. Sadece ekilecek bitkileri ve konumlarını seçip tohumları cihazın uygun bölmesine koyarak bitki yetiştirmeye başlayabiliyorsunuz. Farmbot hangi tohumun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu biliyor ve ona göre sadece ihtiyaç duyulduğu kadar su harcıyor. Toprağın nemini ölçebilen sistem sayesinde gerekmediğinde sulama yapılmıyor. Böylece kaynaklar etkili bir şekilde kullanılıyor, israf yapılmıyor.

Cihazın bitki algılama teknolojisi ise ekili alanda bulunmaması gereken zararlı otları tespit edebiliyor. Daha sonra zararlı ot temizleme başlığı ile bu otlar toprağın içine gömülerek büyümeleri engelleniyor.

Her koşulda kullanılabiliyor

Farmbot’un paslanmaz alüminyum ve çelikten yapılan metal parçaları, 3D yazıcıda üretilen silikon parçalar ile birlikte kullanılıyor. Sistem herhangi bir şekilde su geçirmediği için her türlü hava koşulunda sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Dileyen kullanıcılar uygun hava şartlarını sağlamak için Farmbot’un etrafına küçük bir sera da kurabilir.

Kendi sisteminizi oluşturun

Farmbot’un en önemli özelliklerinden birisi de açık kaynaklı olması. Yani ürünün tüm tasarım ve yazılım kaynaklarına sitesi üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Ardunio ve Raspberry Pi gibi yaygın olarak kullanılan mini bilgisayarlarla çalıştırılan sistemi biraz teknik bilgi edinerek evde kendiniz de inşa edebilirsiniz. Farmbot’un üreticileri, kendi cihazını üretmek isteyenler için yol gösterici kılavuzlar da hazırladı. Ayrıca yardıma ihtiyacı olan kullanıcılar Farmbot forumunu ve wiki sitesini ziyaret ederek sorularına yanıt bulabiliyor.

Kaynak: Farmbot

OpenFarm-Integration-e1467252044982

Farmbot Genesis, küçük bir alanda otomatik bir sistem sayesinde yorulmadan tarım yapmayı, sebze yetiştirmeyi sağlıyor. Farmbot'un bilgisayar tabanlı akıllı sistemi tohumları ekiyor, ihtiyaca göre sulama yapıyor ve bahçedeki zararlı otlardan kurtuluyor. Kullanıcının tek yapması gereken cihaza tohum ve su sağlamak. Ardından seçilen tohumlar seçilen yerlere yükleniyor ve bu noktadan sonra bitkilerin gelişimi ile Farmbot ilgileniyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği