Farenin zihnini uzaktan kontrol etmeyi başardılar

Zihin kontrolü yöntemini kullanan araştırmacılar, farenin çeşitli cazip engellerle dolu bir labirentte hiç duraksamadan labirentin sonuna ulaşmasını sağladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, cinsellik ve yemek yeme gibi içgüdülerini tamamen göz ardı ederek insanlardan gelen komutlara uyan ve labirentten çıkmayı başaran siborg fare üretmeyi başardı. Bunu başarmak için, optogenetik (canlı dokudaki nöron aktivitesini yönlendirmek için beyne fiber optik iplikler (veya benzer araçlar) yerleştirilen bir süreç) adı verilen bir teknik kullanılarak farelerin beyinleri ‘hack’lendi.

Bu deney için araştırmacılar bir farenin önüne konan topun peşinde koşturmasını sağladı. Sinyali kapatınca da farenin topa duyduğu ilgi anında kayboldu. Daha sonra araştırmacılar siborg farenin kontrolünü ele alarak içinde bir sürü dikkat dağıtıcı unsur bulunan bir labirentten geçirdiler. Labirentte bir dişi fare, Indiana Jones tarzı köprü engeli ve bol miktarda lezzetli yiyecek vardı. Beyin kontrol anahtarı ‘açık’ konumdayken araştırmacılar farenin engellerde duraksamadan direkt olarak labirentin diğer ucuna gitmesini sağlamayı başardı.

Haklı olarak “Peki bunun ne anlamı var?” diye düşünebilirsiniz. Bu teknoloji, arama-kurtarma, kara mayını tespiti ve koklayarak uyuşturucu bulma gibi kokuya duyarlılık gerektiren görevleri tamamlamada kullanılan hayvanların kontrol edilmesini sağlayabilir.

Bugünün katı, hata yapmaya meyilli robotlarıyla kıyaslandığında hayvanlar çok daha çevik ve tehlikeli bölgeleri geçme konusunda daha yetkin. Proje lideri Daesoo Kim, IEEE Spectrum‘a yaptığı açıklamada “Hayvanlar karmaşık çevrelerde yaşayabiliyor ve hareket edebiliyor. Üstelik pille çalışmıyorlar.” dedi.

Aslında bilimciler daha önce de ‘uzaktan kumandalı’ hayvanlar geliştirdi ancak çoğu kavram kanıtlama içindi. Aynı ekip geçtiğimiz yıl bir kaplumbağanın sırtına bağlanan bir ‘parazit robot’ geliştirdi. Robotun hareketlerini LED uyarı ekranıyla ve bir besleme ünitesiyle kontrol etmeyi başardılar. 2012 yılında ise araştırmacılar duyusal organlarını kontrol edebildikleri siborg hamam böcekleri yaratmıştı.

Bu tür bir teknolojinin insanlarda ne zaman kullanılabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Derin beyin stimülasyonunun tıbbi kullanımları var. Örneğin Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılıyor. Ancak insanları yemek yemekten alıkoymak için optogenetik kullanmaya gelince, bizler hedeften çok uzakta görünüyoruz.

Kaynak: Futurism

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan araştırmacılar, cinsellik ve yemek yeme gibi içgüdülerini tamamen göz ardı ederek insanlardan gelen komutlara uyan ve labirentten çıkmayı başaran siborg fare üretmeyi başardı. İçinde bir dişi fare, Indiana Jones tarzı köprü engeli ve bol miktarda lezzetli yiyecek bulunan labirente bırakılan farenin beyin kontrol anahtarı 'açık' konumdayken araştırmacılar farenin engellerde duraksamadan direkt olarak labirentin diğer ucuna gitmesini sağladı. Bu teknoloji, arama-kurtarma, kara mayını tespiti ve koklayarak uyuşturucu bulma gibi kokuya duyarlılık gerektiren görevleri tamamlamada kullanılan hayvanların kontrol edilmesini sağlayabilir.

6 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği