Farelerde kanser tedavi edildi

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, 90 fareden 87'sinde başarılı şekilde kanser tedavisi gerçekleştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma, farelerdeki tümörlere uygulanan az miktarda iki adet bağışıklık uyarıcı maddenin hayvanlardaki bütün kanser izlerini ortadan kaldırdığını ortaya koydu. Ayrıca bu yöntemin spontane gelişen kanser türleri dahil olmak üzere farklı kanser türlerinde işe yaradığı görüldü.

Kullanılan yöntemin vücutlarının iki tarafına fare lenfoma tümörü yerleştirilen laboratuvar farelerinde şaşırtıcı şekilde işe yaradığı görüldü. Tümörlü taraflardan birine bu iki madde uygulandığında sadece o tümörde değil diğer taraftaki tümörde de gerileme olduğu fark edildi. Bu yöntemle 90 fareden 87’sindeki kanser tedavi edildi. Farelerin üçünde kanser tekrarlasa da ikinci bir tedaviden sonra tümörlerin yeniden gerilediği kaydedildi. Araştırmacılar göğüs, kolon ve cilt tümörü olan farelerde de benzer sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Araştırmacılar, ortaya çıkan ilk tümörü tedavi etmenin gelecekte ortaya çıkması muhtemel tümörleri genellikle engellediğini ve hayvanların ömrünü önemli ölçüde uzattığını fark etti. Yakın zamanda gerçekleştirilecek klinik denemenin erken evre lenf kanseri olan 15 hastayla birlikte yapılması planlanıyor. Araştırmacılar, eğer başarılı olunursa tedavinin ileride birçok kanser türünü tedavi etmede işe yarayacağını söylüyor.

Kaynak: Stanford Medicine

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, vücutlarının iki tarafına fare lenfoma tümörü yerleştirilen laboratuvar farelerine iki adet bağışıklık uyarıcı madde uygulayarak kanser izlerini ortadan kaldırdı. Tümörlü taraflardan birine bu iki madde uygulandığında sadece o tümörde değil diğer taraftaki tümörde de gerileme olduğu fark edildi. Bu yöntemle 90 fareden 87'sindeki kanser tedavi edildi. Farelerin üçünde kanser tekrarlasa da ikinci bir tedaviden sonra tümörlerin yeniden gerilediği kaydedildi. Çalışmalara devam eden bilimciler, başarı elde etmeleri halinde ileride birçok kanser türünün tedavisinde bu yöntemden faydalanabileceklerini düşünüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği