Facebook Şeffaflık Raporu yayınlandı

2016'nın ilk yarısında tüm dünyada hükumetlerden gelen içerik engelleme ve bilgi edinme taleplerine dair bilgiler Facebook'un raporunda yayınlandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook 2016’nın ilk yarısına ait şeffaflık raporunu açıkladı. Rapora göre hükumetlerden gelen bilgi taleplerinin sayısı, 2015’in ikinci yarısına göre yüzde 27 artış göstererek 59 bin 227’ye ulaştı. Bu taleplerin yaklaşık yüzde 56’sı ABD’den geldi. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında Fransa’daki terör saldırılarına yönelik görüntülerin paylaşılmasını önlemek için bir çok içerik engelleme talebinde bulunan Fransa yönetimi bu alanda rakamların 55 bini geçmesine sebep olmuştu. 2016’nın ilk yarısında [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook’ta içerik engelleme talepleri yüzde 83 oranında azalarak 9 bin 663’e geriledi.[/inlinetweet]

Sadece gerçek tehditlerde harekete geçiliyor

Hükumetlerden gelen talepler doğrultusunda kişilerin hesap bilgilerinin bir ekran görüntüsünü alan Facebook, bu talebin gerçekten bir tehlikeyi önlemek amacıyla yapıldığına ikna olduğu taktirde ekran görüntülerini mahkemelerle paylaşıyor. Bilgileri paylaşılan hesapların sahipleri ise bu durumdan haberdar edilmiyor. Raporda 67 bin 129 hesaba dair toplam 38 bin 675 bilgi talebinin Facebook’a ulaştığı belirtiliyor. Daha önce acil durumlar konusunda sadece ABD’den gelen talepleri değerlendiren Facebook, yeni raporunda uluslararası taleplere de yer verdi. Rapora göre 4 bin 192 hesabı ilgilendiren 3 bin 16 acil durum talebinde bulunuldu.

Facebook’un gelen her talebi detaylı bir şekilde incelediğini ve sadece yasalara aykırı bir durum barındırabilecek ya da acil müdahale gerektiren konularda bilgi paylaştığını vurgulayan raporda, hükumetlere kullanıcıların hesaplarına ulaşmak için herhangi bir araç sağlanmadığı, sadece talep edilen bilgilerin ekran görüntülerinin paylaşıldığı ifade ediliyor.

Türkiye’den gelen talepler

Her ülke için ayrı ayrı bilgi paylaşan Facebook Türkiye’nin taleplerini de ayrı bir sayfada listeledi. Çok geniş çaplı ya da net olmayan taleplere yanıt verilmediğini belirten Facebook 2016’nın ilk yarısında Türkiye’den gelen 984 yasal talebin yüzde 80’ini 9 acil durum talebinin de yüzde 89’unu yanıtladıklarını belirtti. Aynı dönemde Türkiye’den suçlu taramaları ile ilgili, 16 hesaba dair bilgi talebi geldiği belirtildi.

Türkiye’de kişisel haklara saldırı, mahremiyetin ihlali, Atatürk’e hakaret ve satışı yasak olan ürünlerin reklamının yapılması gibi konularda yasalara aykırı içeriklerin kaldırılmasının çeşitli kuruluşlar ve bakanlıklarca talep edildiği belirtilen raporda, 2016’nın ilk yarısında toplam 861 içeriğin bu talepler doğrultusunda yayından kaldırıldığı ifade edildi.

Kaynak: Facebook

Facebook, 2016'nın ilk yarısında tüm dünyadan gelen içerik engelleme ve bilgi edinme taleplerine yönelik raporu yayınladı. Raporda gelen taleplerin yüzde 27 oranında arttığı belirtildi. En fazla talep yüzde 56'lık oranla ABD'den geldi. Türkiye'nin de 984 bilgi edinme ve 861 içerik engelleme talebinde bulunduğu belirtilen raporda, gelen taleplerin gerçekten yasalara aykırı durumları aydınlatacağı kesinleştiğinde bilgi paylaşımı yapıldığı, çok geniş içerikli ya da net olmayan taleplere yanıt verilmediği ifade edildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği