Facebook’un sahte haber filtresi

Facebook Nisan ayında Fransa'da gerçekleşecek seçimler öncesinde sahte haberlerin yayılmasını önlemek için geliştirdiği filtreyi kullanıma soktu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’deki başkanlık seçimi sırasında yayılan sahte haberler sebebiyle hem Facebook hem de Youtube eleştirilerin hedefi olmuştu. Bu durum, yıl içinde seçime gidecek Avrupa ülkelerinde de huzursuzluğa neden olmuş, pek çok kişi sahte haberlerin önüne geçilmesi için çağrıda bulunmuştu. Facebook Nisan ayında Fransa’da gerçekleşecek seçimler öncesinde sahte haberlerin yayılmasını önlemek için geliştirdiği filtreyi kullanıma soktu.

Sekiz farklı Fransız medya şirketi ile anlaşan Facebook, tartışmalı haberlerin bu şirketler tarafından kontrol edilmesini isteyecek. Kullanıcıların ‘sahte’ olarak rapor ettiği haberler; Le Monde, Agence France-Presse (AFP), BFM-TV, Franceinfo, France Médias Monde, L’Express, Libération ve 20 Minutes tarafından kontrol edilecek. Bu kurumlardan en az ikisinin haberin sahte olduğunu belgelerle ortaya koyması durumunda o haber ‘tartışmalı’ olarak etiketlenecek. Bu haberi paylaşmak isteyen kullanıcılara da haberin doğru olmayabileceği yönünde bir uyarı gösterilecek.

Benzer girişimler

Ayrıca CrossCheck adlı bir kuruluş da 16 Fransız medya partneri ile birlikte, vatandaşların kendilerine yönelttiği sorularla ilgili bilgi toplayarak seçmenleri aydınlatacak. CrossCheck First Draft News tarafından kuruldu ve Google News Lab tarafından destekleniyor.

Bazı Fransız medya kuruluşları, Facebook’tan önce kendi sahte haber girişimlerini başlatmıştı bile. Le Monde ‘güvenilmez’ olarak nitelediği 600 web sitesinden oluşan bir veri tabanı oluşturdu. Sol görüşlü Liberation gazetesi de sahte haberlerden oluşan benzer bir liste hazırlamaya başladı.

Sahte haberler daha az gösterilecek

Facebook’un yeni sistemi konusunda bazı Fransız medya şirketlerinin isteksiz olduğu da belirtildi. Bu şirketler, Facebook’tan gelecek görevlerin kendi ekipleri üzerine çok fazla yük bindireceğini düşündüklerini dile getirdi. Ancak Facebook’un, sahte olarak işaretlenen haberlerin görüntülenmesini azaltmak için algoritmasında değişikliklere gidebileceğini açıklaması üzerine şirketler ikna oldu.

Le Monde editör yöneticisi Jerome Fenoglio “Bizi ikna eden şey bu oldu. İlk kez, bir gönderide yer alan editöryel bir sorun sebebi ile algoritmaya müdahale etmek mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

Le Monde, Facebook’un girişimini bir ‘deney’ olarak nitelendirdi ve ilk sonuçların iki ay içinde ortaya çıkacağını belirtti.

Kaynak: The Verge

Facebook Nisan ayında Fransa'da gerçekleşecek seçimler öncesinde sahte haberlerin yayılmasını önlemek için geliştirdiği filtreyi kullanıma soktu. Sekiz farklı Fransız medya şirketi ile anlaşan Facebook, tartışmalı haberlerin bu şirketler tarafından kontrol edilmesini isteyecek. Kullanıcıların 'sahte' olarak rapor ettiği haberler; Le Monde, Agence France-Presse (AFP), BFM-TV, Franceinfo, France Médias Monde, L’Express, Libération ve 20 Minutes tarafından kontrol edilecek. Bu kurumlardan en az ikisinin haberin sahte olduğunu belgelerle ortaya koyması durumunda o haber 'tartışmalı' olarak etiketlenecek. Bu haberi paylaşmak isteyen kullanıcılara da haberin doğru olmayabileceği yönünde bir uyarı gösterilecek. Sahte haberlerin kullanıcılara daha az gösterilmesi için yapılacak bir algoritma değişikliği de gündemde.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği